JNA 35, 23273 Novo Miloševo, Srbija, 00381(0)69/783-155, 00381(0)63/644-369, banatskikulturnicentar@gmail.com

Mladen Dražetin: „Pački Švapa”

Edicija: ROMAN
184 strane, boš povez, 14x21 cm, 2018. god.
ISBN 978-86-6029-390-1
Cena: 1000 dinara 
Knjigu možete poručiti pouzećem na mejl:
banatskikulturnicentar@gmail.com


„Rukopisi ne gore”, napisao je u prošlom veku Mihail Bulgakov, ali rukopisi često nadžive svoga pisca neobjavljeni kao što je to slučaj sa rukopisom romana „Pački Švapa” Mladena Dražetina koji je završen negde u devedesetim godinama prošlog veka, a danas, zahvaljući Mladenovom sinu Radomiru Dražetinu, posthumno će videti svetlost dana i krenuti u susret svojim čitaocima.

Roman „Pački Švapa” je prvo kao rukopis predat ondašnjoj „Prosveti” koju je vodio nadaleko čuveni Čedomir Mirković, jedan od najbriljantnijih književnih kritičara onoga vremena, ali i veliki poštovalac Mladenovog književnog i pozorišnog rada. Roman „Pački Švapa” je bio uzet u izdavački plan „Prosvete” prošavši ondašnji Savet za izdavaštvo u toj eminentnoj izdavačkoj kući i trebalo je da bude tamo štampan. Sećam se da smo se jednom prilikom u kafani sa Čedomirom Mirkovićem i Petrom Latinovićem unapred smejali kako će reagovati budući čitaoci kad budu čitali tu svojevrsnu Mlađinu „Božansku komediju”, govorio je Čeda asocirajući nas na Dantea. A onda su stvari u „Prosveti” krenule niz brdo, a Čedomir Mirković je preminuo, tako da roman „Pački Švapa” nije objavljen. Nakon toga, u trećem mileniju, Mladen je usredsredio svoju pažnju na teorijski rad, i roman je ostao kako u „Prosvetinoj” fioci tako i u njegovoj ličnoj, sve dok, evo, više od četvrt veka nakon njegovog završetka, nije ugledao svetlost dana.

Radovan Vlahović, književnik


Siguran sam da će roman „Pački Švapa” po objavljivanju od autora Mladena Dražetina postati kamen međaš između klasicizma i postmoderne u srpskoj književnosti.

Čedomir Mirković

Rukopis romana „Pački Švapa” od vrsnog pisca Mladena Dražetina je najlepše književno pletivo, koje sam pročitao u životu.

Milisav S. Pešić