JNA 35, 23273 Novo Miloševo, Srbija, 00381(0)69/783-155, 00381(0)63/644-369, banatskikulturnicentar@gmail.com

Otvorena izložba ilustracija Senke Vlahović u Zrenjaninu

Izložba ilustracija Senke Vlahović iz knjige „Antologija budućih snova: knjiga umetnika”, koju je sama autorka napisala, ilustrovala i dizajnirala, otvorena je 24. februara 2022. godine u Izložbenom salonu Kulturnog centra Zrenjanina.


Izložbu je otvorila Olivera Skoko, istoričarka umetnosti i recenzentkinja knjige. 


Knjiga Antologija budućih snova” Senke Vlahović, objavljena u izdanju Banatskog kulturnog centra, i sama je, pored dvadesetak radova velikog formata, eksponat na izložbi. Izložba je otvorena do 8. marta 2022. 


Utisak je da su Senkine reči lagodne, a ilustracije lagane. Kao takve, prijanjaju za naša čula, stvarajući u nama sopstvene potrebe za ekspresijom. Kakvom god. No, i pored lakoće sa kojom stvara i prenosi zagledanost u svoju unutrašnju sazdanost, znamo da je najteže sebe razumeti. Otuda toliko introspekcija u radu Senke Vlahović; ljubav prema sebi, ali i oštrina i budnost prema svom biću. Nije pravdanje kada kaže „ako preživim samu sebe”, već odgovoran pristup i ozbiljan naum. Kao što je, uprkos toj nesumnjivo ženskoj poetici, Senka Vlahović nam predstavila jedan ozbiljan rad. Bilo da ga posmatramo kao knjigu, bilo kao izložbu, bilo da je u pitanju „red slika i(li) red pesama… ljubav je čista…”.

Olivera Skoko, istoričarka umetnosti
iz recenzije knjige




Senka Vlahović (1985, Novi Sad) je vizuelna umetnica, ilustratorka i dizajnerka knjiga, i autorka stručnih knjiga i tekstova o ilustraciji. Dobitnica je ULUPUDS-ove nagrade za najbolju knjigu u oblasti teorije vizuelne komunikacije na sajmu knjiga u Beogradu i Godišnje nagrade ULUPUDS-a za stvaralaštvo u 2017. godini. Imala je oko 30 samostalnih izložbi slika, fotografija i ilustracija. Članica je ULUPUDS-a i Matice srpske.

YT prilog KCZR

Otvaranje izložbe

List Zrenjanin, intervju