JNA 35, 23273 Novo Miloševo, Srbija, 00381(0)69/783-155, 00381(0)63/644-369, banatskikulturnicentar@gmail.com

PROMOCIJA KNJIGE LUISE LANG OVEN U BEČU

14. septembra 2013. u Beču
(im Schneider-Siemssen Studio, Eßlinggasse 9/3, 1010 Wien)
održano je predstavljanje knjige pesama

DES BISCHOFS KLEID autorke Luise Lang Oven (Luisa Lang Owen)
ilustrovane grafikama Roberta Hamerštila (Robert Hammerstiel)
u izdanju Banatskog kulturnog centra iz Novog Miloševa

Govorili: Suzana Paulus (Susanna Paulus), Luisa Lang Oven, Robert Hamerštil, kniževnica Lot Ingriš (Lotte Ingrisch) govorila stihove iz knjige uz klavirsku pratnju, devetogodišnja Klara Paulus (Clara Paulus) čitala je jednu pesmu iz knjige. 

Drvorezi Roberta Hamerštila izloženi su ovo prilikom.


DES BISCHOFS KLEID (Biskupova odora) Luise Lang Oven je zbirka pesama i proze zasnovana na sećanjima autorke objavljenim u prethodnoj knjizi "Casualty of War: a Childhood Remembered" (Texas A&M University Press, 2003). Poseta Knićaninu 2006. godine ponovo je probudila autorkine stare uspomene na boravak u njemu od 1945. do 1948. kada je selo bilo koncentracioni logor. Luisa Lang je imala devet godina kada je Jugoslavija očišćena od nemačke manjine.
Sećanja na nevinost detinjstva pre rata podudaraju sa traumatičnim događajima. Prepliću se ljubav prema domu i nepremostivi gubici. Knjiga DES BISCHOFS KLEID je tužbalica, a nikako nije optužba. Nemerljivi gubitak iskupljen je činom ljubavi: DES BISCHOFS KLEID.
Moćni drvorezi Roberta Hamerštila dopunjuju tekst i ilustruju reči slikom objedinjene grafičkim dizajnom Doga Snajdera (Doug Snyder).
Umetnica Luisa Lang Oven rođena je u Ostojićevu u Banatu pre drugog svetskog rata, a preselila se u Ameriku 1951. Živi u Jelou Springsu u Ohaju (Yellow Springs, Ohio). Luisa Lang Oven je profesor emerita u oblasti obrazovanja u umetnosti na državnom univerzitetu (Wright State University, Dayton, Ohio).
Robert Hamerštil, međunarodno poznati umetnik, rođen je u Vršcu. Živi i stvara u Austriji.

Recenziju knjige na nemačkom jeziku možete videti klikom na sledeći link:
http://www.lambert.co.at/club-der-jungen-donauschwaben/Des-Bischofs-Kleid/Rezension_Des-Bischofs-Kleid_Susanne-Paulus_Deckblatt.pdf

U okviru programa održana je
Projekcija uvodnog dela filma
LEBENSANGST 
Erika Lamberta (Erich Lambert)
Dokumentarni film pokazuje istoriju stradanja Podunavskih Švaba.

Luisa Lang Oven i Klara Paulus.

Suzana Paulus

Robert Hamerštil


Lot Ingriš