JNA 35, 23273 Novo Miloševo, Srbija, 00381(0)69/783-155, 00381(0)63/644-369, banatskikulturnicentar@gmail.com

Protojerej Jovan Silaški: „Kikinda u svetlosti crkve"

256 strana, ilustr. broš. povez, 17x24 cmKikindski hram Svetog oca Nikole sagrađen je 1773. godine sredstvima blagočestivog i trudoljubivog naroda, što znači da u 2013. godini naš hram proslavlja 240 godina svog postojanja, kada i hrišćanstvo obeležava 1700 godina od Milanskog edikta kojim je car Konstantin 313. godine hrišćanstvo ozakonio slobodnom religijom.
U godini jubileja, „Pravoslavni Blagovesnik“, list Srpske pravoslavne crkve u Kikindi, dočekaće u ime Boga svoje stoto izdanje. Tim povodom i objavljuje se ova knjiga „Kikinda u svetlosti crkve“ gde su sabrani najbolji i najvažniji tekstovi vezani za Gospodnje, Bogorodične i Svetiteljske praznike. Pored ovih tekstova, nalaze se apologetske, dogmatske i liturgijske teme, kao i veoma značajni događaji.
Prvi broj lista objavljen je blagoslovom tadašnjeg Episkopa banatskog Gospodina Hrizostoma na Božić 1997. godine, tako da je u ovih gotovo 17 godina objavljeno mnoštvo značajnih događaja vezano za kikindsku crkvu. Svaki tekst iz ove knjige živo svedoči kako Crkva u Kikindi obitava i živi punih 240 godina – kao i Kikinda sa svojom crkvom koja je bila duhovni svetionik u najtežim vremenima.izvod iz uvodnog teksta „Reč autora"


U pitanju je zbornik tekstova koje je prota godinama objavljivao u listu „Pravoslavni blagovesnik“ koji sam uređuje i kao autor realizuje. Jedna od vrednosti ove knjige, koja posebno pogoduje generacijima koje brzo žive, pa nemaju vremena ni za šta, pogotovo ne za korisne stvari, ili pak onima koji su zbog sveopšte situacije zapali u letargiju i sve manje vide korist od bilo čega, je da se ona može čitati preko reda, tekst po tekst, gde god da je otvorite i koliko snage i koncentracije za čitanje imate. Nećete pogrešiti i svako druženje sa ovim tekstovima doneće vam korist, nekada u vidu saveta do kojih ćete na osnovu iznetih primera sami doći, a nekada u vidu duševnog mira i razbistravanja uma nakon pročitanog, makar samo pasusa ili dva. Bez obzira da li prota Jovan Silaški piše o praznicima, liturgijskim temama, svetim tajnama, ili je to običan letopis svakodnevnih događanja vezanih za Crkvu, ili se dotakne i elemenata egzegeze, ova knjiga nudi informacije, ali i putokaze ka odgovorima na razna pitanja u tragalaštvu za samim sobom, čemu svi težimo.


izvod iz recenzije Dragana Batinića