JNA 35, 23273 Novo Miloševo, Srbija, 00381(0)69/783-155, 00381(0)63/644-369, banatskikulturnicentar@gmail.com

Dodeljene nagrade za najbolje ilustracije i otvorena izložba iz Bratislave

Dodela nagrada za najbolje ilustracije knjiga na osnovu konkursa BookILL fest-a”, otvaranje izložbe BookILL fest-a” kao i gostujuće izložbe sa Bijenala ilustracije iz Bratislavi održani su 7. marta 2017. godine na Novosadskom sajmu.

 

Festival ilustracije knjige BookILL fest” održan je po šesti put u okviru 23. međunarodnog Salona knjige, u organizaciji Banatskog kulturnog centra I Novosadskog sajma.

U programu su učestvovali: Michal Hrušik, 3. sekretar Ambasade Republike Slovačke u Srbiji, Peter Tvrdon, direktor Bibiane” iz Bratislave, Pavel Babka, direktor Galerije Fondacije Babka”  iz Kovačice, Boris Nadlukač, izvršni direktor Novosadskog sajma, Radovan Vlahović, direktor Banatskog kulturnog centra, Senka Vlahović Filipov, osnivač i direktor BookILL fest-a”, Slobodan Ivkov, predsednik žirija, član mr Sibila Petenji Arbutina, i prisutni dobitnici nagrada I priznanja iz Srbije, Hrvatske i Rumunije.

Na internet konkurs Festivala ilustracije knjige BookILL fest”, pristiglo je oko 2000 ilustracija iz 28 država sveta, uključujući Srbiju. Žiri je odabrao ilustracije oko 150 autora za izložbu i dodelio Nagrade i Priznanja.

ODLUKA ŽIRIJA

NAGRADA za najbolju ilustraciju KNJI GE ZA DECU Jo Empson (Ujedinjeno Kraljevstvo) – za ilustrovanje knjige „Šimpanze na čaju!”, autor: Jo Empson, izdavač: „Puffin, UK i „Philomel Books - Penguin“ SAD, 2016.
NAGRADA za najbolju ilustraciju PESNIČKE KNJIGE Natalia Bica (Rumunija) – za ilustrovanje knjige „Alhemija imaginacije” (projekat)
NAGRADA za najbolju ilustraciju PROZNE KNJIGE Agnieszka Srokosz (Turska)
– za ilustrovanje knjige „Noć u cirkusu” (projekat)
NAGRADA za najbolju foto-ilustraciju KNJI GE Nikolina Petolas (Hrvatska) – za ilustrovanje serije naslovnih strana objavljenih proznih knjiga

Priznanja:
Grażyna Rigall (Poljska), za ilustovanje knjige „Mače Psotek na ringišpilu se okreće“
Natalia Gurovich Pinto (Meksiko), za ilustrovanje knjige za decu „Učitelj nije došao”
Manuela Vladić Maštruko (Hrvatska), za inovativno ilustrovanje knjige „Oto i Valentina”
Ana Ventura (Portugalija), za ilustrovanje knjige poezije „Jonahova kuća”
Daliborka Mihajlović (Srbija), za knjigu „Moje putovanje kroz Balkan: Balkanska kuhinja”
Manica K. Musil (Slovenija), za inovativni pristup ilustrovanju knjige „Tri mačeta i zmaj”
Jelena Kosovac Savić (Srbija), za ilustrovanje „Priče o Babaru, malom slonu“
Slaviša Krstić (Srbija), za foto-ilustracije knjige poezije „U nekoliko tonova”
Ivana Ristić (Srbija), za ilustrovanje bibliofilskog izdanja „S jeseni, kad počnu vetrovi”
Nemanja Ristić (Srbija), za ilustrovanje knjige za decu „Kakakralj”
Diana Pacik (Srbija), za inovativni pristup foto-ilustraciji knjige „Finding friendship”

Nagrađene ilustracije možete videti ovde:
http://banatskikulturnicentar.blogspot.rs/2017/03/nagrade-bookill-fest-2017-bookill-fest.html

Više o gostujućoj izložbi

Gostujuću izložbu Nagrade dečjeg žirija Bijenala ilustracije u Bratislavi 1993-2015ˮ organizuju Banatski kulturni centar i Novosadski sajam u saradnji sa Međunarodnom ustanovom kulture za decu Bibiana” iz Bratislave i Galerijom Fondacije Babka” iz Kovačice.

Bijenale ilustracije u Bratislavi (BIB) je najznačajniji događaj u svetu iz oblasti vizuelne umetnosti i ilustracije za decu sa pedesetogodišnjom tradicijom, koju organizuje Bibiana. Na poslednjem proteklom BIB-u 2015. učestvovalo je 355 ilustratora iz 50 zemalja. Izloženo je 2426 ilustracija koje su objavljene u 441 knjizi.

Ilustracije sa ovog bijenala koje je od 1993. do 2015. nagrađivao žiri koji čine deca - upravo oni kojima su ilustracije i namenjene - biće stavljene javnosti na uvid uporedo sa ilustracijama BookILL fest-a” koje bira stručin žiri. Na posetiocima ovih izložbi ostaje da procene kako ilustracije za decu vrednuju odrasli, a kako sama deca...

***
Izložba ilustracija sa BookILL fest-a” i gostujuća izložba iz Bratislave biće dostupne posetiocima tokom trajanja Salona knjige od 6. do 12. marta 2017. na Novosadskom sajmu. U aprilu mesecu, obe izložbe će biti otvorene u Galeriji Banatskog kulturnog centra u Novom Miloševu, u okviru projekta „Gradovi u fokusu” uz podršku Ministarstva kulture Republike Srbije i Opštine Novi Bečej.