JNA 35, 23273 Novo Miloševo, Srbija, 00381(0)69/783-155, 00381(0)63/644-369, banatskikulturnicentar@gmail.com

Mariana Kunbar: „Žena sa dušom kameleona"


Edicija ROMAN
160 str, 21 cm, broš. povez, 2018. god.
ISBN 978-­86-­6029­-372-7

Cena: 600 din
Knjigu možete poručiti pouzećem na mejl:
banatskikulturnicentar@gmail.com

RASPRODATO

Na jednom mestu autorka nam kaže: „Shvatila sam da sam život namerno izbegavala, potiskivala ga i zanemarivala.” Junakinja je otkrila da joj njena nasluta govori da postoji i nešto drugo. Ona spoznaje, i čini joj se da se sve – i njeno telo i duša – otvaraju. 

Roman Mariane Kunbar je jedna uzavrela priča o ljubavi koja vezuje Milenu, kao glavnu protagonistkinju romana, i Marijana, koji je predmet njene ljubavi; ljubavi koja je na trenutak fiksacija kao proizvod inhibicije ljubavi u mladosti, a u srednjim godinama ona se iskazuje kao korespodencija sa animusom koji je poznati kompozitor i ženskaroš. Emocija želi, kad je krenuta nekim događajem, u ovom romanu slučajnim susretom Milene i Marijana, ona želi beskonačnost, a naša autorka pušta svoju junakinju da kroz čitav roman, pišući mejlove voljenom čoveku, oslobađa tu ogromnu unutrašnju energiju ljubavi, koja meša snove, stvarnost, želje podsvesne, dugo potiskivane, za oslobođenjem erosa i potrebe da se godinam suzbijana čulnost uskladi sa realitetom. Pripovedni jezik je oluja reči i misli koju, kao u transu, groznici i bunilu junakinja u mejlovima usmerava ka voljenom predmetu romantične žudnje, predmetu koji se zove Marijan Moraj. On je sla­vna i poznata ličnost, na pijedestalu postavljen kao projekcija vlastite potrebe junakinje Milene za pre­po­znavanjem, i koji na kraju romana završava tragično. Lik dede glavne junakinje i lik sina Nikole su u romanu korektivni likovi, sporedni, ali pomažu nama koji čitamo da se na trenutak spustimo u svet realiteta ove poetski nadahnute priče koju nam je ispričala Mariana Kunbar.

Da li je u stvarnosti romana bilo fizičke ljubavi između Milene i Marija, to je na čitaocu da odgoneta u ovoj nadahnutoj i pomalo nadrealnoj priči.

Iz recenzije
Radovan Vlahović, književnik