JNA 35, 23273 Novo Miloševo, Srbija, 00381(0)69/783-155, 00381(0)63/644-369, banatskikulturnicentar@gmail.com

Dodela nagrada „BookiILL fest-a” i izložba „Bibiane” u Novom Miloševu

Read this in English.

Dodela nagrada i otvaranje izložbe selektovanih i nagrađenih ilustracija „BookILL festa” kao i otvaranje gostujuće izložbe iz „Bibiane” iz Bratislave po nazivom „Srpski ilustratori na Bijenalu ilustracije u Bratislavi 2003–2017.”održaće se 25. maja 2019. od 13 časova u Galeriji Banatskog kulturnog centra u Novom Miloševu (adresa: JNA 35).


U programu učestvuju: dobitnici nagrada i priznanja (lično prisustvo potvrdili Aleksa Jovanović, Anamarija Vartabedijan, Ana Petrović, Tijana Knežević, Miroslav Hraško), Peter Tvrdon, direktor „Bibiane” Iz Bratislave,  Michal Hrušik, 3. sekretar Ambasade Republike Slovačke u Srbiji, Saša Maksimović, predsednik Opštine Novi Bečej, Pavel Babka, direktor Galerije „Babka” iz Kovačice, Radovan Vlahović, direktor Banatskog kulturnog centra,  Senka Vlahović, osnivač i direktor „BookILL fest-a”, Slobodan Ivkov, predsednik žirija, i Sibila Petenji Arbutina, član žirija.

Izložbe „BookILL fest-a” i „Bibiane” biće dostupne posetiocima Galerije Banatskog kulturnog centra od 25.5 – 16.6.2019.

Festival ilustracije knjige „BookILL fest” održava se po osmi put u organizaciji Banatskog kulturnog centra i Novosadskog sajma. Prvi deo programa festivala održan je marta ove godine na Sajmu knjiga u Novom Sadu, dok se drugi deo održava u Novom Miloševu. Program 8. festivala ilustracije knjige „BookILL fest” koji se održava u Novom Miloševu sufinansirala je Opština Novi Bečej.

Nagrade i izložba „BookILL festa”

Izložba „BookILL fest-a” sadrži selektovane i nagrađene ilustracije na osnovu međunarodnog konkursa. Na internet konkurs Festivala ilustracije knjige „BookILL fest” pristiglo oko 1700 ilustracija iz 27 država sveta, uključujući i Srbiju. Žiri u sastavu Slobodan Ivkov (predsednik), Sibila Petenji Arbutina i Senka Vlahović odabrao je ilustracije oko 120 autora za izložbu i nagradio autore iz pet država u kategorijama pesničkih i proznih knjiga, knjiga za decu i knjiga ilustrovanih fotografijom.

Žiri je za najbolju ilustraciju knjige za decu nagradio Aleksu Jovanovića (Srbija), za ilustrovanje knjige „Prijatelji iz savane”. Za najbolju ilustraciju pesničke knjige nagradu je dobila Anamarija Vartabedijan (Srbija), za njenu knjigu „Zvijezda moga sna – Neno Belan”. Nagrada za najbolju ilustraciju prozne knjige pripala je Stefanu Georgesku (Rumunija), za knjigu „Kuća kafe”. Za najbolju foto-ilustraciju knjige naradu je dobila Ana Petrović (Srbija), za knjigu „Kowloon/Kowloon.

Priznanja je žiri dodelio: Viktoriji Fominioj (Rusija), za originalno ilustrovanje knjige za decu „Alisine avanuture u zemlji čuda”; Tijani Knežević (Srbija), za ilustrovanje knjige „Kućica na drvetu”; Mileni Vasojević (Srbija), za inovativni pristup ilustrovanju knjige-kalendara „Mala priča o velikom Mesecu”; Jefimiji Kocić (Srbija), za inovativne ilustracije u obliku QR kodova za knjigu „Vila Rosa”; Miroslavu Hrašku (Srbija), za originalni naivno- slikarski pristup ilustrovanju knjige za decu „Dečak iz graška: Mirko Hraško slika Janka Hraška”; Kristofu Devosu (Belgija), za originalne ilustracije knjige za decu „Mak pronalazi prijatelja”; i Alekosu (Aleksis Forero),(Kolumbija), za inovativne ilustracije, u obliku otiska prsta, za njegovu knjigu za decu „Rapito i Sapon”.

Više detalja o rezultatima konkursa možete videti ovde.

Izložba „Bibiane” iz Bratislave

Gostujuća izložba „Srpski ilustratori na Bijenalu ilustracije u Bratislavi 2003–2017.” oraganizovana je u saradnji sa Međunarodnom ustanovom umetnosti za decu „Bibiana” iz Bratislave i Galerijom Fondacije „Babka” iz Kovačice.

Izložba sadrži ilustracije 19 srpskih ilustratora čiji su radovi bili zastupljeni na Bijenalu u Bratislavi u periodu od 2003. do 2017. godine, po izboru sekretarijata bijenala.

Autori zastupljeni na izložbi: Rastko Ćirić, Nebojša Đuranović, Tihomir Čelanović, Eugen Slavik, Marija Dokmanović, Vladimir Bursać, Siniša Banović, Nikola Vitković, Mihailo Pisanjuk, Asja Vasiliev, Predrag Todorović, Manja Stojić, Suzana Kubinec, Rade Marković, Dušan Pavlić, David Vartabedijan, Ana Grigorjev, Aleksandar Zolotić.