JNA 35, 23273 Novo Miloševo, Srbija, 00381(0)69/783-155, 00381(0)63/644-369, banatskikulturnicentar@gmail.com

Milica Njari Lazić: „Sanja i Bubiška Mariška”

96 strane, boš povez, 14x21 cm, 2018. god.
ISBN 978-86-6029-387-1

Cena: 500 dinara 
Knjigu možete poručiti puzećem na mejl:
banatskikulturnicentar@gmail.com

Ova knjiga objavljena je na osnovu konkursa za objavljivanje prve knjige mladog autora koji su raspisali Banatski kulturni centar Novo Miloševo i Grad Kikinda za 2018. godinu. Odluku je doneo žiri u sastavu: Marija Tanackov (predsednik), Stanislava Hrnjak i Radovan Vlahović.

U ovoj knjizi priča za decu i odrasle, Milica Njari Lazić u nekoliko scenski i sadržajno različitih epizoda, tka bogat ćilim ljudskih karaktera i niti osećanja, u različitim, često puta sudbinskim situacijama. U nekoliko tekstova ona to čini na tradicionalnim temeljima srpskih narodnih bajki. Ipak, kao osveženje koristi mogućnost, da događaje situira u lokalnim okvirima, sa junacima,koji kao da su iz komšijskog okruženja uskočili u svet Miličine mašte. Bez obzira na taj kolorit srpske tradicije, poruke koje iz bajki proizilaze su univerzalne i opšte ljudske. Njih će razumeti svi na ovome svetu, jer one šalju pozdrave svemu što je najplemenitije u čoveku, bilo gde se on našao ili postojao.

Posebno su dopadljive savremene basne o prirodi, carstvu najnežnijih životinjica, puževima i bubamarama. Sa toliko topline i mašte o svemu tome može pisati samo neko, ko neizmerno voli ovaj čudesni svet, u čijem srcu i duši cveta ljubav i briga za bolje sutra.

Priče Milice Njari Lazić vredi pročitati, jer će svi koji to učine biti duhovno bogatiji. Te priče imaju mnogo više od književne vrednosti. One su zalog ljudskosti i pravičnosti.

Jovan Veljin Mokrinski