JNA 35, 23273 Novo Miloševo, Srbija, 00381(0)69/783-155, 00381(0)63/644-369, banatskikulturnicentar@gmail.com

Andrea Beata Bicok: „Avangardna poezija Rastka Petrovića”

Edicija: PRVA KNJIGA / STUDIJE
132 str, broš. povez, 13 x 21 cm, 2021. god.
ISBN 978-86-6029-552-3

Cena: 800 din

Poručivanje putem WEB KNJIŽARE:


Izazovan, intrigantan, katkad veoma hermetičan, a katkad izuzetno lako čitljiv, avangardni pesnički opus Rastka Petrovića postoji kao momenat srpske književne istorije koji poziva da mu se nanovo vraćamo, nanovo ga doživljavamo, tumačimo i razumevamo kao bezvremenu i nadvremenu kategoriju saznanja i iskustva. Prevodeći poetiku Rastkovih avangardnih pesama u ravan koja dopušta prepoznavanje njenih istina u nama samima i u životu, ukazali smo na to da su njegove stvaralačke namere bile uvek prevashodno oblikovane samim principima umetnosti, a da nerazumevanje na koje je nailazio nije bilo opravdano književnim argumentima, već predrasudama, skučenim ličnim pogledima i ciljevima dalekim svakoj umetnosti.                

Andrea Beata Bicok


Kroz knjigu Avangardna poezija Rastka Petrovića približavamo se liku i delu pesnika, njegovom poimanju umetnosti, naročito poezije, načinu na koje je oblikovao svoju poetiku i negovao je kroz vreme. Autorka nam hronološki predstavlja avangardnu poeziju Rastka Petrovića kroz poetičke oslonce koje je odabrao na početku stvaralaštva i razvijao ih do maksimuma. Dala nam je tumačenja avangarde poezije Rastka Petrovića koja omogućavaju njen dubok doživljaj, čak i ako čitalac nije pobliže upoznat sa njom.

Vrednost ove knjige ogleda se i u tome što je ona donela jednu vrstu prevrednovanja relevantnijih kritičkih sudova koji postoje o Rastku Petroviću, i to ponajviše zasnovanu na tumačenju same Rastkove poezije, oslanjajući se na njene elemente koji nedvosmisleno ukazuju na avangardnost i vrednost u tom okviru. Istovremeno, takav pristup poeziji Rastka Petrovića i njeno tumačenje odista može da potvrdi i njene kvalitete kojima se ona može svrstati u ravan sa poznatom evropskom avangardnom poezijom, što je za srpsku književnost od velikog značaja.

Jedan deo knjige Avangardna poezija Rastka Petrovića posvećen je zasebno razmatranju Otkrovenja, dela koje je Rastka i proslavilo i koštalo ga slave istovremeno. Pišući o toj zbirci, Andrea Beata Bicok najpotpunije postiže svoju nameru zadatu na početku, a to je, kako je rekla, da pesniku „podigne spomenik“ koji bi značio krajnje i konačno priznanje.

Jelena Milošev