JNA 35, 23273 Novo Miloševo, Srbija, 00381(0)69/783-155, 00381(0)63/644-369, banatskikulturnicentar@gmail.com

Tamara Ristić: „Svemirske oči”

Edicija: PRVA KNJIGA
104 str, broš. povez, 12 x 20 cm, 2021. god.
ISBN 978-86-6029-547-9

Cena: 500 din

Poručivanje putem WEB KNJIŽARE:


Ova knjiga objavljena je na osnovu konkursa za objavljivanje pr­vih knjiga mladih autora koji su raspisali Banatski kulturni centar Novo Miloševo i Grad Kikinda za 2021. godinu. 

Tamara Ristić, muzička producentkinja i kompozitorka, začetnica novog pravca i načina prezentovanja i izvođenja muzičke umetnosti koja podrazumeva sinkretizam žanrova i uvođenje najrazličitijih novina u postojeći kanon koji se inovativnim mogućnostima i bogati ali i drugačije sagledava, dobila je priznanje da je i odlična pesnikinja, to jest autorka moderne poezije, time što je 2021. godine izabrana kao jedna od pobednica na konkursu Prve knjige koji su raspisali Banatski kulturni centar i grad Kikinda.

Autorka ove zbirke, to vidimo iz ritma poezije koja se nalazi unutar korica ove knjige, živi u taktu muzike koju stvara. Njene pesme su neobične, iako deluju poznato, okrenute su onostranom, a opet su nam bliske i razumljive. Ova umetnica već na samom početku ostavlja moto koji nedvosmisleno otkriva njenu poetiku ali i životni stav i poruku koju čitaocima ostavlja u amanet: Objektivno sagledati svoj život biće moguće kada ga više ne budemo živeli, no jasno je – umetnici koji imaju svoj svet i kreiraju sopstvenu stvarnost upravo kroz tu prizmu ocenjuju i procenjuju svemir oko sebe.

U vremenu kada imamo utisak da su kod mnogih čula otupela, zanemela i zagluvela, redovi koji ostaju iza pera Tamare Ristić ulivaju veru i nadu u bolje sutra. Ova svestrana umetnica čiji je dar za pesmu neupitan podseća nas da smo živi i da je sve u nama moguće vratiti u dinamičan, podsticajan i kreativan ritam ukoliko ispratimo etape od upoznavanja i rada na sebi do prihvatanja i sebe i drugog jer je upravo to put kojim dolazimo na pravu stazu za kojim čezne naše unutrašnje biće a na koju nas usmeravaju naše duhovne oči.

Msr Milana Poučki