JNA 35, 23273 Novo Miloševo, Srbija, 00381(0)69/783-155, 00381(0)63/644-369, banatskikulturnicentar@gmail.com

Milan Micić, Ferenc Nemet, Maria Silađi: „Banatska mala pruga”

Edicija: ISTORIJA
240 strana, 16x24 cm, tvrdi povez, ilustr., 2016. godina
ISBN 978-86-6029-301-7

Izdavač: Banatski kulturni centar, Novo Miloševo
Suizdavač: Univerzitet u Novom Sadu, Novi Sad

Cena: 1200 din 
Knjigu možete poručiti puzećem na mejl: 
banatskikulturnicentar@gmail.com


Istorija banatske uskotračne pruge, koja je zvanično bila sastavni deo Torontalske vicinalne železnice, a nezvanično Čekonjićeva uskotračna pruga, ili Banatska mala pruga, je povesnica o usponu i razvoju naseljenih mesta na liniji kojom je saobraćala. A ta linija se protezala između tadašnjeg županijskog središta, Velikog Bečkereka (današnjeg Zrenjanina) i Žombolja (danas: Jimbolia, Rumunija), sedišta jedne od najbogatijih banatskih veleposedničkih familija – porodice Čekonjić. 

Banatska mala pruga bila je aktivna počev od jeseni 1898, od njenog zvaničnog puštanja u rad, pa sve do 1969. godine, kada su nestali skoro svi tragovi njenog postojanja: i šine, delom i stanične zgrade, i signalizacija. 

U Banatu je, kako vreme protiče, sve manje onih koji još pamte putovanja Banatskom malom prugom, koji se još sećaju karakterističnog zvižduka njene lokomotive, ugođaja železničkih čekaonica i restorana, prijateljskih gestova mašinovođe i gustog dima koji je putnike, bez izuzetka, redovno terao na kašalj. Ali sada, kada je više nema, njen nedostatak stvara, ili bolje rečeno, povećava nostalgiju za njom, te je možda upravo ovo zadnja prilika da se njena stvarna priča, u svetlu arhivske građe i sećanja Banaćana, otrgne od zaborava i ostavi u amanet nekim budućim pokolenjima. Generacijama koje je ne pamte, ali koje imaju moralnu obavezu da ona nikada ne padne u zaborav.


„Pesnička republika: Zbornik radova“

Edicija: Poezija
166 strana, broš. povez, 20 cm, 2016. godina
ISBN 978-86-6029-304-8

Ova knjiga je objavljena uz podršku
Opštine Novi Bečej – „Grada u fokusu” –
i Ministarstva kulture i informisanje Republike Srbije.Cena: 500 din 
Knjigu možete poručiti puzećem na mejl: 
banatskikulturnicentar@gmail.com


Pesnička republika je simbolička država svih pesnika, iz svih država, koji pišu na svim jezicima, a dođu i čitaju svoje pesme u Banatskom kulturnom centru, po pozivu organizatora, na istoimenoj manifestaciji, čime postaju državljani Pesničke republikeU Pesničku republiku su dobro došli i oni koji se sami preporuče i izraze želju da postanu državljani, kao i ljubitelji, čitaoci i afirmatori poezije.

Pesnička republika je, kao kulturni događaj, prvi put održana 26. i 27. novembra 2016. u novim prostorijama Banatskog kulturnog centra u Novom Miloševu. 

Svaki pesnik je zastupljen u ovom zborniku sa pesmom koju je govorio na Pesničkoj republici. Pored oko 120 pesnika koji su učestvovali u Novom Miloševu, u zborniku je zastupljeno i nekoliko pesnika koji su svojevrsni gosti, po odluci urednika (Ioan Baba, Sara Castelar Lorca, Chema La-garon...).

Nastup pesnika i čitanje su profesionalno snimljeni, montirani i objavljeni na Jutjubu, po jedan video-klip za svakog pesnika. 

Sanja Obradović: „Žena”

Edicija: ZAVIČAJ
56 strana, 21 cm, broš. povez, 2016. godina
ISBN 978-86-6029-306-2

Ilustracije
Senka Vlahović Filipov 

Cena: 300 din 
Knjigu možete poručiti puzećem na mejl: 
banatskikulturnicentar@gmail.com


Žena je u poeziji Sanje Obradović kosmički princip koji je prisutan planetarno od prapočetka sveta. Sanja u svojim pesmama prelama kroz prizmu pevanja i promišljanja lično i univezalno, obično i svakodnevno, sa božanskim i astralnim, ona ne želi da ruši univerzalnu ravnotežu, već je u svojim pesmama potvrđuje i veliča spokoj malog običnog porodičnog života, koji ima svoj uzvišeni princip u ženi koja rađa, neguje, hrani i ulepšava ovaj svet. Ovo je poezija o prirodi koja ima ravnotežu između flore i faune, o deci, devojkama, sestrama, ljubavnicama, majkama, o prijateljicama, ali i o ljubavi, onoj za kojom svi vapimo i koju svi tražimo, a za koju odgovore, ipak, moramo u sebi samima da nađemo.

Knjiga Sanje Obradović je nalik spomenaru i podsetniku na sve one naše duhovne kodove plemenitosti, odanosti i humanizma koje od rođenja nosimo u sebi, a koje je ovo postmoderno i neurotično vreme počelo da svojom neuravnoteženošću potiskuje iz nas samih. Sanja nam ih kroz knjigu „Žena” vraća, i još jednom nam kazuje kako da prolepšavamo naše unutrašnje biće i sebe same.

Izvod iz recenzije
Radovan Vlahović