JNA 35, 23273 Novo Miloševo, Srbija, 00381(0)69/783-155, 00381(0)63/644-369, banatskikulturnicentar@gmail.com

Branka Bubanj, Višnja Bubanj Vučić: „Učimo srpski: Pregled gradiva iz gramatike, pravopisa, leksike, istorije jezika i književnoteorijskih pojmova“

 

138 str, broš. povez, ilustr. u boji, 24 cm, 2024. god.
ISBN 978-86-6029-652-0

Cena: 1500 din

Poručivanje putem WEB KNJIŽARE ili telefona:
069/783-155

ZA UČENIKE OD 5. DO 8. RAZREDA

Idealna pomoć učenicima starijih razreda osnovne škole. Gradivo obrađeno u knjizi prati plan i program koji propisuje Ministarstvo prosvete. Idealno za brzo učenje, pripremu testova i kontrolnih zadataka iz srpskog jezika i književnosti.

ZA PRIPREMU PRIJEMNOG ISPITA

Kompletna priprema za polaganje male i velike mature iz oblasti gramatike, pravopisa i leksike. Kratke i jasne informacije iz knjige bez suvišnih objašnjenja omogućavaju da se efikasno pripremite za ispite.

Milan Micić: „Nezapamćena bitka: Srpski dobrovoljci u Rusiji 1914–1918.”

Edicija ISTORIJA
200 str, broš. povez, 21 cm, 2024. god.
ISBN 978-86-6029-653-7
3. izdanje

Cena: 800 din

Poručivanje putem WEB KNJIŽARE ili telefona:
069/783-155

Istorija malog čoveka u Velikom ratu, njegova razmišljanja, svakodnevni problemi. Sve to je dr Micić odabrao za predmet svojih istraživanja i svim tim istraživačkim izazovima odgovorio je na pravi način. Činjenica da o događajima autor piše sine ira et studio predstavlja posebnu vrednost knjige. Jasno pisan, dobro struktuiran, ovaj rukopis nudi nove sadržaje, kako akademskoj zajednici, tako i zaljubljenicima u vojnu i društvenu istoriju.

potpukovnik dr Miljan Milkić

U samom središtu studije stoji srpski dobrovoljac i njegova sudbina u vremenima koja su tektonskim promenama menjala dotadašnji život običnog čoveka. Micićevo istraživanje nam prikazuje srpskog seljaka iz Austrougarske monarhije i njegovu borbu kao dobrovoljca srpske vojske, nastojeći da njegovu žrtvu otrgne od istorijskog zaborava i tako spreči njeno pretvaranje u zatamnjenu grešku u pamćenju… Micić dobrovoljce srpske vojske u Rusiji posmatra kao nacionalne revolucionare, kao subjekt istorije, kao učesnike u stvaranju nove jugoslovenske države, kao rušitelje Austrougarske, kao poslednju i jedinu popunu srpske vojske. Njihovu žrtvu smatra jednom od rubnih istorijskih pojava koje su bile nevidljive i neznane u tektonskim promenama sveta kakve je donosio Veliki rat.

dr Predrag Vajagić

Rukopis dr Milana Micića Nezapamćena bitka još jedan je doprinos ovog marljivog istoriografa poznavanju i popularizaciji srpskog dobrovoljačkog pokreta u Prvom svetskom ratu. Kako i sam pisac u predgovoru naglašava, prepoznavanje uloge i značaja dobrovoljaca u ratnoj pobedi gotovo da ne postoji u kolektivnom pamćenju srpskog naroda.

prof. dr Slobodan Bjelica

Radovan Subin: „Zlatnom varjačom po svetu“

 

Edicija ZAVIČAJ
244 str, broš. povez, ilustr. u boji, 24 cm, 2024. god.
ISBN 978-86-6029-655-1

Cena: 2500 din

Poručivanje putem WEB KNJIŽARE ili telefona:
069/783-155

Suizdavač
Centar za istraživanje, nauku, edukaciju i posredovanje – CINEP, Beograd


Njegov život je kao dobro skuvano jelo – sastavljen od različitih, ali savršeno usklađenih sastojaka. Strast prema eksperimentisanju u kuhinji odražava njegovu filozofiju o životu: svaki trenutak je prilika za igru, za stvaranje nečeg novog i jedinstvenog. Sloboda u radu za njega nije samo želja, već potreba – prostor u kojem se rađaju ideje, u kojem se ljubav prema hrani pretače u autentične kreacije koje nose njegov lični pečat. Nakon što je osvojio mnoge titule, dokazao se kao posvećen otac, deda, suprug i nesebični prijatelj, sada predaje svet svoje kuhinje u ruke čitaocima ove knjige. Ona nije samo zbirka recepata, već testament njegovog života – priča o čoveku koji živi sa strašću, kuva sa dušom i deli ljubav kroz svako jelo koje je pripremio. Za njega je kuvanje prelepa životna avantura koja počinje sada. Ova knjiga je njegova ostavština, izraz svega onoga što ga je činilo velikim, u kuhinji i van nje.

Prof. dr Saša Stepanov

Ljubomir Kojić: „Svetlopis kao beskraj: fotografije: knjiga treća“

 

Edicija FOTOGRAFIJA
136 str, broš. povez, 23 cm, 2024. god.
ISBN 978-86-6029-640-7

Cena: 2000 din

Poručivanje putem WEB KNJIŽARE ili telefona:
069/783-155

Banat, ravnica, čovek u večitoj sprezi sa sudbinom koja mu je dodeljena, podnosi je sa svim bremenima koja ona nosi: od težačke muke do poneke iskre radosti. Mahom je čovek uvek prisutan, najčešće u prvom planu na fotografijama Ljubomira Kojića, a kada nije, tu je, kao da je izmakao iz kadra i nije vidljiv, oseća se njegovo prisustvo, sa strane, a možda je i otišao, negde, na kratko i opet će ponovo da se vrati. Jedan dokument zabeležene priče, ostavljeni tragovi u prolazu sa kratkim zaustavljanjem ljudi koji namešteno poziraju ispred fotoaparata.

Lazar Marković

Prožet sa jedne strane fotografskim uticajima iz “belog sveta“, koji ga formiraju u umetničkom smislu, i sa druge strane životom sa ljudima na toj zemlji, i mentalitetom koji ga je oblikovao, rađa se kod Ljubomira Kojića kreativni naboj koji teži da pomiri i dokumentuje unutrašnje suprotnosti. Zato knjiga deluje kao pomirenje sa samim sobom i oslikavanje svoje ličnosti.

Milovan Ulićević

Alisa Aleksandrić: „Đubre do kraja“

 

Edicija ROMAN
244 str, broš. povez, 21 cm, 2024. god.
ISBN 978-86-6029-650-6

Cena: 1000 din

Poručivanje putem WEB KNJIŽARE ili telefona:
069/783-155

Ovo je moja priča. Priča o odrastanju, ljubavima, prijateljstvima. Priča o željama, shvatanjima i svetu oko mene. Priča o jednom vremenu (koje je sad daleko iza nas), o dragim bićima sa kojima sam delila i dobro i zlo (Мnoge sam na životnom putu izgubila, zametnula im trag, neke је sudbina odvela daleko, druge je pak dragi Bog uzeo sebi i tako ih zauvek odvojio od mene. Od mene, ali ne i iz mog srca.); priča o gubicima i nerazumevanju, o nesnalaženju u nekim tako jednostavnim, tako običnim situacijama, koje su se, u onom tinejdžerskom dobu, činile tako velikе i tako strašnе.

Alisa (Salopek) Aleksandrić

Aleksandra Ćazić Kiurski: „Male priče o velikim piscima / Rövid történetek nagy írókról“

 

Edicija KNJIŽEVNOST ZA DECU
24 str, broš. povez, ilustr. u boji, 21 cm, 2024. god.
ISBN 978-86-6029-654-4

Cena: 300 din

Poručivanje putem WEB KNJIŽARE ili telefona:
069/783-155

Slikovnica je nastala kao rezultat šireg projekta „Male priče iz Velike Kikinde“, 
koji je osmišjen i realizovan u kikindskoj Osnovnoj školi „Feješ Klara“. 
Projekat je podržao Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu 
i nacionalne manjine – nacionalne zajednice.

Ilustracije
Katarina Dragin

Prevod na mađarski 
Violeta Momić

Priče o minulim vremenima, nostalgično prisećanje na život u prošlosti, osvrt na književno stvaralaštvo trojice velikih pisaca, koji su obeležili kikindski kulturni, ali i politički život, tema su dvojezične slikovnice „Male priče o velikim piscima”.  Jovan Popović, Dušan Vasiljev i Đura Jakšić heroji su prošlog vremena čije poruke i danas iščitavamo i o njihovim borbama promišljamo. Slikovnica prati njihov privatni život i stvaralaštvo uz prigodne ilustracije i realističke fotografije iz bibliotečkih i porodičnih albuma. Namenjena je deci osnovnoškolskog uzrasta.