JNA 35, 23273 Novo Miloševo, Srbija, 00381(0)69/783-155, 00381(0)63/644-369, banatskikulturnicentar@gmail.com

Gramata i maraton Pesničke republike 25. novembra 2017.

Svet treba da peva, a ne da ratuje!


Banatski kulturni centar povodom prve godišnjice od osnivanja Pesničke republike 25. 11. 2017. od 12h u svojim prostorijama u Novom Miloševu organizuje pesnički maraton državljana Pesničke republike i dodeljuje novoustanovljenu Gramatu Pesničke republike za najbolju knjigu koja je objavljena u poslednjih pola veka, a koja je propustila priliku da bude nagrađena.
Na konkursu pod nazivom Propuštena prilika za Gramatu Pesničke republike učestvuju  knjige objavljene u poslednjih 50 godina, koje su propustile priliku da dobiju neku od velikih i relevantnih nagrada. Ovogodišnja odluka o Gramati biće saopštena na otvaranju manifestacije 25. 11. kada će nagrada biti dodeljena, a laureat će svojim stihovima otvoriti pesnički maraton. O nagradi, na osnovu predloga istaknutih pojedinaca ili institucija pristiglih na konkurs, odlučuju osnivač (Radovan Vlahović), vlada (dr Zoran Đerić, Franja Petrinović, Goran Ibrajter, Senka Vlahović i Jovan Gvero) i predsednik Pesničke republike (Simon Grabovac).
Očekuje se da na pesničkom maratonu učestvuje 50-ak pesnika iz Srbije i regiona, državljana Pesničke republike, kao i onih koji to žele da postanu, koji su se na osnovu otvorenog poziva prijavili za učešće. Pesme učesnika maratona biće objavljene u zajedničkom zborniku.
Svaki učesnik, ali i ljubitelj poezije, koji do sada nije pristupio Pesničkoj republici, može postati njen državljanin i dobiti pasoš i državljanstvo Pesničke republike u Novom Miloševu ili elektornski putem preko virtuelnog matičara Pesničke republike.
Po sloganom Svet treba da peva, a ne da ratuje, Pesnička republika u organizaciji Banatskog kulturnog centra osnovana je 26. i 27. novembra 2016. u Novom Miloševu kao deo projektnih aktivnosti Opštine Novi Bečej – „Grada u fokusu” – uz podršku Ministarstva kulture i informisanje Republike Srbije. Osnivanjem, republika je dobila himnu Banatsko veliko kolo, predsenika, vladu, ambasadore i konzule iz brojnih država, ustav...


U ustavu Pesničke republike, koji je napisao osnivač Radovan Vlahović, između ostalog, stoji da poeziju imaju prava svi da pišu, da ona ne poznaje granice, da državljani Pesničke republike iznova afirmišu ljubav, kreativnost, lepotu i dobrotu, i da će svet će biti mnogo bolje mesto za življenje kad ga povedu, u vremena buduća, pesnici.

Više o Pesničkoj republici 2016. možete pogledato ovde: