JNA 35, 23273 Novo Miloševo, Srbija, 00381(0)69/783-155, 00381(0)63/644-369, banatskikulturnicentar@gmail.com

Elena Askarova (Rusija) i Mensur Ćatić (BiH) pobednici petog Fejsbuk festivala

EVROPSKI FEJSBUK PESNIČKI FESTIVAL je po peti put održan 1. i 2. marta 2014. godine u hali Master Novosadskog sajma, u okviru 20. međunarodnog Salona knjiga, u organizaciji Banatskog kulturnog centra i Novosadskog sajma.


EVROPSKI FEJSBUK PESNIČKI FESTIVAL okuplja pesnike koji svoje stvaralaštvo predstavljaju na Fejsbuku sa ciljem da virtuelnu pesničku komunikaciju pretvori u stvarnu njihovim okupljanjem na Novosadskom sajmu.

Za učešće na petom EVROPSKOM FEJSBUK PESNIČKOM FESTIVALU prijavilo se 420 pesnika iz 19 zemalja sveta (Australija, Austrija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Crna Gora, Velika Britanija, Hrvatska, Italija, Kanada, Japan, Makedonija, Nemačka, Rumunija, Rusija, SAD, Slovenija, Srbija, Švedska, Švajcarska) slanjem jedne svoje pesme. Oko 130 učesnika je lično učesatvovalo na festivalu, dok su ostali pesnici učestvovali putem fejsbuka postavljanjem svoje pesme na stranici Festivala: https://www.facebook.com/pages/Evropski-Fejsbuk-pesni%C4%8Dki-festival/309920852384170?ref=hl

Slanjem svoje pesme, pesnici su i učestvovali na konkursu za nagradu Festivala koja je objavljivanje knjige. Žiriranje je vršeno dvostepeno.

Prvostepeni žiri petog Evropskog fejsbuk pesničkog festivala, koji su činili pobednici prethodna četiri festivala, doneo je odluku o odabiru 41 autora u uži izbor za Nagradu. Članovi prvostepenog žirija: dr Mirjana Brković iz Novog Sada, Branka Korać iz Amsterdama, Ines Peruško Rihtar iz Zagreba, Vesna Konc Marjanović iz Beograda, Jelena Ćirić iz Praga, Maja Korolija iz Novog Sada, Mitko Gogov iz Skoplja, Bogdanka Rakić iz Nemačke,  Igor Varga (Grupa Poeziranje) iz Herceg Novog i Jelena Blanuša (Grupa Poeziranje) iz Kikinde. Više o odluci o užem izboru na sajtu: 
Proglašenje pobednika.

Drugostepeni žiri petog Evropskog Fejsbuk pesničkog festivala, koji je radio u sastavu: Simon Grabovac, predsednik; dr Zoran Đerić, potpredsednik i Franja Petrinović, Goran Ibrajter i Radovan Vlahović, članovi, doneo je jednoglasnu odluku da pobednici Festivala budu: Mensur Ćatić, Visoko, Bosna i Hercegovina i Elena Askarova, Habarovsk, Rusija. Pobednicima će biti štampana zajednička zbirka pesama kao nagrada.

Pesme prvih 41 pesnika biće štampane u zajedničkoj knjizi, a pesme svih prijavljenih 420 učesnika biće objavljene u zajedničkom elektronskom zborniku radova u izdanju BKC-a.

EVROPSKI FEJSBUK PESNIČKI FESTIVAL pokazuje da je poezija univerzalna tvorevina ljudskog duha koja ne priznaje granice i barijere između pesnika, nacija, država i jezika.

Peti EVROPSKI FEJSBUK PESNIČKI FESTIVAL finansijski je podržala Opština Novi Bečej.