JNA 35, 23273 Novo Miloševo, Srbija, 00381(0)69/783-155, 00381(0)63/644-369, banatskikulturnicentar@gmail.com

Akademiku Krestiću Nagrada „Teodor Pavlović” za najbolju knjigu i za životno delo

Nagrade Teodor Pavlović za životno delo i za najbolju knjigu, koje se tradicionalno dodeljuju u okviru manifestacije Dani Teodora Pavlovića, biće uručene dvostrukom laureatuakademiku Vasiliju Krestiću, 25. septembra u Matici srpskoj (svečana sala, 12 časova).

Vasilije Krestić, Dani Teodora Pavlovića, 2005.

Žiri, u sastavu dr Mirjana Brković, dr Srđan Šljukić i Radovan Vlahović, jednoglasno je doneo odluku da akademiku Vasiliju Krestiću ove godine pripadnu Nagrada Teodor Pavlović za životno delo, kao i Nagrada Teodor Pavlović za najbolju knjigu – za knjigu Srbi u Ugarskoj 17901918.
„Do 15. avgusta 2014. godine na konkurs Banatskog kulturnog centra u Novom Miloševu stigle su brojne knjige objavljene tokom prethodne kalendarske godine, ali nijedna nije imala ni značaj, ni težinu kakve ima knjiga Vasilija Krestića Srbi u Ugarskoj 17901918. Ovo monografsko izdanje, koje je objavila Matica srpska iz Novog Sada, bavi se istorijom Srba na naučan, ali i pristupačan način, razumljiv svakome ko ima želju da upozna istoriju našeg naroda. Knjigu kao što je ova mogao je da napiše samo neko ko je čitavog života promišljao uzroke i posledice političkih, kulturnih, socijalnih i ekonomskih pojavate je na osnovu tog promišljanja doneo zrele, zaokružene i jasne zaključke o životu celog srpskog naroda na teritoriji južne Ugarske u periodu dužem od jednog veka.
Na osnovu višestruko značajnog decenijskog naučnog rada akademika Vasilija Krestića, na predlog srpske dijaspore iz Amerike, pripala mu je i Nagrada Teodor Pavlović za životno delo.
Vasilije Krestić rođen je na severu Banata, u mestu Đala, kod Krstura, 1932. godine. Studije istorije završio je na Filozofskom fakultetu u Beogradu. U periodu 1981–1997. godine bio je šef Katedre za nacionalnu istoriju novog veka. Postao je dopisni, a potom i redovan član Srpske akademije nauka i umetnosti u Beogradu. Od 1982. nalazi se na mestu direktora Arhiva SANU. Član Predsedništva SANU postao je 1995, a sekretar Odeljenja istorijskih nauka SANU 1998. godine. Krestićevo naučno interesovanje povezano je sa širim prostorom južnoslovenskih zemalja u razdoblju XVIII–XX veka, koje je uknjiženo u brojnim naučnim studijama.ˮ (iz Obrazloženja žirija)

Nagrađena knjiga: Srbi u Ugarskoj 17901918. Vasilija Đ. Krestića

Banatski kulturni centar i Crkvena opština Dragutinovo iz Novog Miloševa u saradnji s Maticom srpskom iz Novog Sada, u godini kada se obeležavaju još dva jubileja – 210 godina od rođenja Teodora Pavlovića i 160 godina od smrti ovog značajnog kulturnog pregaoca srpskog naroda, organizuju po 15. put kulturnu manifestaciju Dani Teodora Pavlovića. Manifestacija se tradicionalno održava u Novom Miloševu, rodnom mestu Teodora Pavlovića, pod pokroviteljstvom Opštine Novi Bečej i Mesne zajednice Novo Miloševo. Оve godine, zbog jubileja, održaće se u Novom Sadu, u Matici srpskoj. Osim dodele nagrada, tom prilikom biće predstavljena monografija Dani Teodora Pavlovića: Godina jubileja