JNA 35, 23273 Novo Miloševo, Srbija, 00381(0)69/783-155, 00381(0)63/644-369, banatskikulturnicentar@gmail.com

Марина Цветаева / Marina Cvetajeva: „Небеса и поднебесье / Nebesa i podnebesja”

99 str, broš. povez, ilustr, 21 cm, 2019. god.
ISBN 978-86-6029-444-1

Cena: 800 din
Knjigu možete poručiti pouzećem na mejl:
banatskikulturnicentar@gmail.com

_________________________________________

Книжная серия 
ПЕРЕВОД Ы 

Edicija 
PREVODI 

Редактор 
Радован Влахович 

Urednik 
Radovan Vlahović 

Перевод на сербский 
Виолета Белогрлич 

Prevod na srpski 
Violeta Bjelogrlić 

Иллюстрации 
Сильвия Влахович 

Ilustracije 
Silvija Vlahović



Dvojezična knjiga pesama Marine Cvetajeve „Небеса и поднебесье / Nebesa i podnebesja” sadrži trideset sedam pesama, a izbor je rukovođen time da je Cvetajeva za života napisala oko dve hiljade pesama a da je kod nas preveden samo neznatan deo tog opusa. Većina pesama koje su ušle u izbor nisu do sad prevođene. Po sadržaju su različite, od ljubavnih do rodoljubivih, ali sve odišu veličinom princeze Srebrnog veka ruske poezije. Sve pesme Marine Cvetajeve su nalik na partituru nekog muzičkog dela. Melodičnost i ritmičnost su odlike svakog stiha i izbora svake pojedinačne reči da bi se postigla ta izražajna melodija. Vrlo često Cvetajeva rimuje pojedine reči iz sredine stiha sa nekom u sledećem stihu i tako postiže čaroliju koja zavodi čitaoca i uvlači u mistični svet same pesnikinje.

Posebnost njene poetike se ogleda i u crti koju Marina koristi kao svoj rođeni dah. O tome je govorio Josif Brodski: Literatura koju stvara Cvetajeva – to je literatura „nad-teksta, njena svest, ako i „teče, ona teče kroz korito etike; jedino što njen stil približava telegrafskom jeste crtica – osobeni znak njene punktuacije, koji joj služi kako za označavanje identičnih pojava, tako i za skok u ono što se samo po sebi razume. Taj znak, osim ostalog, ima još jednu funkciju: on precrtava veliki deo ruske literature XX veka.

Cvetajeva je možda najcenjenija pesnikinja Rusije, o njenoj poeziji govorili su i pisali drugi velikani ruske književnosti sa mnogo divljenja i poštovanja, a na nama je da što više njenih pesama donesemo srpskoj književnoj publici, svim svojim silama i najbolje što znamo.

Violeta Bjelogrlić

Milica Jeftimijević Lilić: „Skriveno u sjaju očiju”

Edicija
PROZA

52 str, broš. povez, 21 cm, 2019. god.
ISBN 978-86-6029-447-2

Cena: 1000 din
Knjigu možete poručiti pouzećem na mejl:
banatskikulturnicentar@gmail.com

„Skriveno u sjaju očiju” je više nego simboličan i višesmislen naziv za knjigu priča koju nam ova izuzetna srpska književnica daruje kao sublimaciju životnih sudbina njenih junaka koji, u ovom turbulentnom vremenu, traže, kroz ljubav i kroz zajedništvo sa drugim bićem, načina, puta i mogućnosti da se ostvare i da zarade onu malenu količinu sreće i životnih zadovoljstava, tek da vlastiti život učine sebi podnošljivijim i primerenijim onom idealu o kom se u detinjstvu, bez determinističkih slutnji, maštalo. Pripovedajući jednostavnim, lakim i čitljivim stilom, bez preteranih deskripcija, sa izbrušenom i filozofičnom mišlju, autorka nas provodi kroz sudbine svojih junaka bez patetike i zadrške, i otkriva njihove vrline, slabosti, padove i uspehe, dajući uvek prednost nama, čitaocima, za mogućnost identifikacije i racionalizacije kako emocija njenih junaka tako i naših vlastitih.

Radovan Vlahović, književnik

Jovana Nikolić: „Hana i Lea”

Edicija
PRVA KNJIGA

52 str, broš. povez, 21 cm, 2019. god.
ISBN 978-86-6029-448-9

Cena: 1000 din
Knjigu možete poručiti pouzećem na mejl:
banatskikulturnicentar@gmail.com


Ova knjiga objavljena je na osnovu konkursa za objavljivanje prvih knjiga mladih autora koji su raspisali Banatski kulturni centar Novo Miloševo i Grad Kikinda za 2019. godinu. Odluku je doneo žiri u sastavu: Marija Tanackov (predsednik), Stanislava Hrnjak i Radovan Vlahović.

U aktuelnoj tematici ženskih prijateljstava, ova proza mlade autorke Jovane Nikolić na ljubak način i gotovo allegro intoniran, pripoveda o jednom sestrinstvu,upletenom u primorski predeo, osenčen burnom svakodnevicom dveju mladih devojaka. Štivo pisano gotovo razgovornim jezikom, ali ne manje književnim, mladalački spontano, na mahove protkano humorom, i neopterećeno, iz poglavlja u poglavlje približava nam svet njihovih razgovora, dilema, uspona i padova, sa konačnim zatvaranjem knjige, kao u kutiju, ili kofer sa natpisom Hana i Lea.

Sofija Živković

Reč je o dve potpuno suprotne prirode, introvertne i ekstrovertne psihološke strukture, koje se na različite načine nadopunjuju i utiču jedna na drugu, spojene slučajnom igrom sudbine i epitetom „najbolje“ prijateljice. Zapravo, autorka pokušava da prikaže isečak u vremenu, jednu od mnogobrojnih uspomena koje karakterišu ovaj odnos. Suptilno se nagoveštava značaj takvog odnosa u razvoju mladog čoveka, analizirajući svakidašnje situacije kojima radnja romana dobija širi kontekst. Tako Hana i Lea postaje roman koji tematizuje i razotkriva večnu temu – mladost.

Vladana Kostić

Tihomir Petrović: „Poetska slikovnica”

Edicija
KNJIŽEVNOST ZA DECU

94 str, broš. povez, 21 cm, 2019. god.
ISBN 978-86-6029-433-5

Cena: 500 din
Knjigu možete poručiti pouzećem na mejl:
banatskikulturnicentar@gmail.com



Zasnovano na elementima koji ravnopravno pripadaju verbalnom i vizuelnom iskazu, upadljive očiglednosti, pesništvo – a o njemu je reč na stranicama koje očekuju čitaoca u ovoj knjizi šarenila – egzistira kao (pod)žanrovski krak umetnosti modifikovan prema prirodi malih slušalaca/čitalaca. Razbijanje dotadašnjih strukturnih sastojaka na reči i slova, prevazilaženje verbalnog pesničkog izraza, nameće se kao čist literarni i likovni entitet koji menja izgled dečje književnosti, izvesno, upotpunjava njeno celovitije sagledavanje. 

U razvojnom luku srpskog pesništva za decu dužem od dva i po veka, pojavljuje se vizuelna poezija kao povlašćeni vid izražavanja, kao jedno prijatno iznenađenje. Građena prema važećem umetničkom načelu, u koordinatama dečje poetske reči, drukčija u pogledu na svoju spoljnu formu i sredstava kojima umetnik izražava svoju ideju, ona nije bez svoje rodbine. Izvesno, estetičkom organizacijom i misaono-emotivnim usmerenjem, manje više je stekla prepoznatljiv profil. 

Ovde su autori potvrđenih oblikotvor nih mogućnosti, među njima koji slove za raskršća naše pesničke tradicije: Dušan Radović, Duško Trifunović, Slobodan Stanišić, Zvonimir Kostić Palanski, Mošo Odalović, Tomislav Đokić, Pop Dušan Đurđev. U krug oblikovatelja, čije delo čini živu tradiciju naše dečje reči, ulaze i umetnici neafirmisani u piktoralnoj poeziji. Pred malim i velikim konzumentima su razigrani stilisti, metričari i tehničari opštih lirsko-refleksivnih sposobnosti, pesnici oka koje netremice stražari na reč i sliku. Oboružani likovnim umećem, noseći u sebi dvostruku krv, grade tvorevine čija je skala vizuelne karakterističnosti znatno povećana. U svakom stvaraocu se krije umetnik neke druge komplementarne umetnosti. 

prof. dr Tihomir Petrović

Božo Milošević: „Osnovi sociologije rada”

Edicija
SOCIOLOGIJA

302 str, broš. povez, 24 cm, 2019. god.
ISBN 978-86-6029-436-6

Cena: 1500 din
Knjigu možete poručiti pouzećem na mejl:
banatskikulturnicentar@gmail.com

Na osnovama dugogodišnjeg akademskog bavljenja problemima rada u okviru jedne od najzahtevnijih i najrazvijenijih socioloških disciplina, sociologije rada, autor Božo Milošević oblikovao je još jednu knjigu, koju je, kako sam naglašava u prethodnim napomenama, namenio pre svega studentima stručnih viših škola i fakulteta.

Tematika knjige „Osnovi sociologije rada“ predstavlja rezultat višedecenijskog sociološkog proučavanja sfere rada i „kritičkog propitivanja mogućnosti sociologije rada“ autora Bože Miloševića, na šta je i ukazano u prethodnim napomenama autora, ali i u prethodnom tekstu recenzije. Pregled sadržaja ukazuje na to da je reč o nesumnjivo značajnom doprinosu u oblasti sociologije rada (kao i sociologije organizacije), pre svega u procesu teorijsko-empirijske pripreme budućih studenata. Ogromno istraživačko i pedagoško iskustvo autora rezultiralo je sistematičnim i preglednim udžbeničkim štivom koje će, osim mesta u nastavi, gotovo izvesno imati i širu primenu.

doc. dr Marica Šljukić

Vrednosni značaj ove knjige/studije Bože Miloševića ogleda se, ne samo u preciznoj pojmovnooj i strukturalnoj analizi rada i razvoja Sociologije rada, već i u izuzetno značajnoj i aktuelnoj analizi promena sadržaja svremenog rada, promene u modernoj organizaciji rada, kao i promena u preduzetništvu; čime su objašnjeni moderni razvojni trendovi u radu. To ovu studiju čini aktuelnom i naučno vrlo obuhvatnom. Pored toga, ovu studiju čini aktuelnom, modernom i saznajno veoma značajnom to što se u njoj analiza odnosa Sociologije rada i drugih nauka o radu (tehničko-tehnoloških, ekonomskih, pravnih, psiholoških i dr.) razmatra principijelno i jasno; čime je ukaano da su moderna naučna saznanja interdisciplinarna i da objektivne naučne analize zahtevaju interdisciplinarni pristup stvarnosti. 

Prof. dr Radoš Radivojević

Nenad Trajković: „Tanja linija beskraja”

Edicija
POEZIJA

80 str, broš. povez, 21 cm, 2019. god.
ISBN 978-86-6029-409-0 

Cena: 500 din
Knjigu možete poručiti pouzećem na mejl:
banatskikulturnicentar@gmail.com


Ova knjiga objavljena je kao nagrada autoru na osnovu konkursa 9. evropskog Fejsbuk pesničkog festivala u Novom Sadu u organizaciji Banatskog kulturnog centra i Novosadskog sajma.


Obradovala me je, nova knjiga pesama Nenada Trajkovića, dobra i inovantna u celosti, pažljivo odmaknuta od hermetičnog pevanja, a bliska mu svojom gustom metaforikom. 

Pero Zubac 

Kao jedan od nosilaca savremene srpske p(r)oezije, Trajković je u svom delu, „Tanja linija beskraja“, obezbojio, i obezličio ličnu emociju, i dao svoje viđenje stvarnosti i umetnosti, kao njenog neizbežnog segmenta. 

Dragana Džajević 

Izuzetno mi se dopala kompozicija i stilska tehnika knjige, vrlo je inspirativno i originalno Trajkovićevo, shvatanje pojmu mističnosti o kome priča, jer ga on ovde predaje, u svetlu tome da ništa nije mističnije i vrednije, kao što je mističan i vredan beskraj. 

Zvonko Taneski 

Mnogo lijepih, originalnih (najčešće lirskih) pjesničkih slika, metaforičnih, ali otvorenih, za one koji poeziju čitaju, iz samo prvog sloja, koji mu se otvori na prvo čitanje. Mnogo mudrih, autohtonih misli i sasvim novih, nenametljivo saopštenih.

Ranko Pavlović

Milutin Đuričković, Aleksandra Izgarjan, Igor Petrović: „Veselo proleće: Američka poezija za decu i mlade”

Edicija
PREVODI

168 str, broš. povez, 21 cm, 2019. god.
ISBN 978-86-6029-426-7

Cena: 1000 din
Knjigu možete poručiti pouzećem na mejl:
banatskikulturnicentar@gmail.com

Emotivno i nadahnuto prodiranje u svet detinjstva, iskrena privrženost deci i njihovoj mašti, slikovitost, avanturizam, neposrednost, nonsens – samo su neke od osobina koje karakterišu stvaralačke postupke američkih pesnika za decu. Američka poezija za mlade nudi nam se kao samostalna i originalna umetnička celina, sa bogatim folklornim i tradicionalnim obeležjima, a, sa druge strane, i sa izuzetnim osećanjem za nonsens i paradoks, za igru i maštu. 

U periodu od 1952. do 2009. godine kod nas je objavljeno desetak antologija američke poezije za odrasle, ali nijedna od njih nije namenjena deci i mladima. Sa željom da, donekle, ispravimo tu vrstu nepravde, sačinili smo ovaj izbor, koji svakako nije konačan i sveobuhvatan, jer se uvek može dopunjavati novim imenima i prilozima. Pored predgovora, knjiga obuhvata rečnik manje poznatih reči, spisak korišćenih izvora i literature, imenik prevodilaca, kao i beleške o pesnicima. Redosled od 66 pesnika je hronološki, od najstarijeg do najmlađeg.

Priređivači

Slavko Njaradi Padejski: „Breskvice”

Edicija
ZAVIČAJ

64 str, broš. povez, 21 cm, 2019. god.
ISBN 978-86-6029-446-5

Cena: 400 din
Knjigu možete poručiti pouzećem na mejl:
banatskikulturnicentar@gmail.com


Knjiga „Breskvice” Slavka Njaradija Padejskog je nevelika po svom obimu, a za svoj osnovni motiv pevanja uzima ljubav koja proizilazi iz stvarnosti, ali je pesnik vozdiže u nadnaravnost, u metafizički oblik ljubavi koja sjedinjuje muškarca i ženu u Gospodu, i u životu beskonačnom i večnom. Pesnik je junaka svoje poezije oslobodio banalnih strasti i želja koje su animalne, on je sav u vatri najuzvišenijih, kako estetskih, tako poetičkih zahteva za sjedinjenjem, koja se ostvaruje između muškarca i žene, a uvek se završava u nebeskim prostranstvima kojima caruje Bog otac, svedržitelj, i tvorac.

Radovan Vlahović, književnik

Milena Živkov: „Mehur od sapunice“

Edicija
PRVA KNJIGA

52 str, broš. povez, 21 cm, 2019. god.
ISBN 978-86-6029-445-8

Cena: 500 din
Knjigu možete poručiti pouzećem na mejl:
banatskikulturnicentar@gmail.com

Ova knjiga objavljena je na osnovu konkursa za objavljivanje prvih knjiga mladih autora koji su raspisali Banatski kulturni centar Novo Miloševo i Grad Kikinda za 2019. godinu. Odluku je doneo žiri u sastavu: Marija Tanackov (predsednik), Stanislava Hrnjak i Radovan Vlahović.


Mehur od sapunice je zbirka kratkih priča Milene Živkov, nagrađena na konkursu „Prva knjiga Banatskog kulturnog centra i grada Kikinde”, koji je pokrenut sa ciljem da podstiče i afirmiše stvaralaštvo mladih autora do 35 godina. Reč je o knjizi preciznog stila i živog jezika, u kojoj autorka kroz sedam kratkih priča pokušava da „otrgne od zaborava“ trenutke života koji nastaju i nestaju kao mehur od sapunice.
U stalnoj potrazi za inspiracijom, autorka pokreće čitav spektar tema koje nam pomažu da prepoznamo njene književne uzore. U stilu Vladana Desnice ona razmatra status umetnika u savremenom svetu, mistifikuje granicu između literature i života po uzoru na Danila Kiša, a u pojedinim pričama ne prikriva ni dobro poznavanje književnog opusa Mome Kapora. Istovremeno, ona se ne trudi da oponaša prepoznatljive stilove ovih pisaca, već iz lektire uzima samo najbolje i gradi autentične priče koje nastaju kao spoj proživljenog i izmaštanog. Dobar primer za to su „Autobus”, „Poslastičarnica u Hilandarskoj” i „Harmonija” – priče koje, verovatno, zauzimaju najbolje stranice u ovoj knjizi.
Mladen Đuričić