JNA 35, 23273 Novo Miloševo, Srbija, 00381(0)69/783-155, 00381(0)63/644-369, banatskikulturnicentar@gmail.com

Nagrade „Sima Cucić” i izložba škole „Bogdan Šuput“

Nagrade i Plakete „Sima Cucić” u oblasti književnosti za decu biće uručene u petak 18. marta u 12 časova u Banatskom kulturnom centru u Novom Miloševu. Nagrada za životno delo pripala je Nedeljku Terziću, a Plakete „Sima Cucić“ Srđanu V. Tešinu i Miroslavu Gašparu.


 

Ovom prilikom biće otvorena nova izložba radova učenika Srednje škole za dizajn „Bogdan Šuput“ iz Novog Sada, koja je ponela Zlatnu medalju za kvalitet vaspitno-obrazovnih institucija na proteklom Sajmu obrazovanja „Putokazi“ u Novom Sadu. 


 

Nagrade i Plakete „Sima Cucić 

Žiri za Nagrade i Plakete „Sima Cucić” je radio u sastavu u sastavu: prof. dr Tihomir Petrović (predsednik), prof. dr Predrag Jašović (potpredsednik) i Radovan Vlahović, književnik. 

Nagrada „Sima Cucić” za životno delo u oblasti književnosti za decu dodeljuje se Nedeljku Terziću za dugogodišnji posvećen rad u ovoj oblasti. 


Nedeljko Terzić

Plakete „Sima Cucić” Srđanu V. Tešinu dodeljuje se za knjigu „Luka kaže: priče za decu i razmažene roditelje” (Arhipelag, 2020) i Miroslavu Gašparu za knjigu „Mesečina iznad našeg dvorišta“ (BKC, 2021).

 

 

Nagrade i Plakete „Sima Cucić” u različitim kategorijama do sada su dobili: prof. dr Jovan Ljuštanović, prof dr. Miomir Milinković, prof. dr Spasoje Grahovac, prof. dr Tamara Grujić, prof. dr Predrag Jašović, Gordana Maletić, prof. dr Voja Marjanović, prof. dr Milovoje Mlađenović, Ljubivoje Ršumović, Raša Popov, Pero Zubac, Timoti Džon Bajford, Đoko Stojičić, Radomir Andrić, Milutin Ž. Pavlov, prof. dr Tihomir Petrović, prof. dr Slavoljub Obradović, prof. dr Ljiljana Pešikan Ljuštanović, prof. dr Milutin Đuričković, prof. dr Valentina Hamović, prof. dr Zorana Opačić, mr Milica Jeftimijević Lilić, Branko Stevanović i drugi. 


Sima Cucić je rođen 20. marta 1905. u Beodri (današnje Novo Miloševo), umro je 14. avgusta 1988. u Zrenjaninu. Najpoznatija dela: 1926. knjiga pesama u prozi Psalmi u danima čeznuća, 1936. knjiga pripovedaka namenjena učenicima osnovne škole Ravničari, 1938. roman za decu IV-b napred!, 1946. roman za decu I Moca hoće u školu u izdanju Matice srpske, 1948. omladinski roman Prvi koraci u izdanju Matice srpske, 1951. objavio knjigu Iz dečje književnosti, 1959. Iz dečje književnosti II, 1978. Ogledi iz književnosti za decu za koju 1979. dobija Zmajevu nagradu. Sima Cucić važi za rodonačelnika književne kritike književnosti za decu u Srba.  


Izložba radova učenika Škole za dizajn „Bogdan Šuput“ Novi Sad

Iz kataloga

Bogatstvo i atraktivnost ove izložbe ogleda se u delovanju svih smerova: likovni tehničar, tehničar dizajna enterijera, tehničar dizajna tekstila, tehničar dizajna ambalaže i tehničar dizajna grafike. Zastupljenost različitih slikarskih tehnika i grafike prikazuju motive pejzaža i figure u enterijeru, koje svojim malim formatima naglašavaju intimni doživljaj sveta u kome danas živimo. Savremeni izraz podrazumeva uptrebu novih materijala u oblasti industrijskog dizajna i projektovanje prostora koji za cilj ima prilagođavanje potrebama mladog čoveka. Zatim oblikovanje odevnih predmeta koji su tkani i čuvaju tradiciju od zaborava ali i dizajniranje kostimi koji prate novine u tehnologiji izrade materijala. Kod učenika takođe postoji ideja da pojedinim proizvodima osmisle novu, savremeniju ambalažu koja bi privukla širu javnost i opravdala kvalitet samog proizvoda. Takođe svaki brend prati grafički identitet koji u  skladu sa proizvodom ima svoj vizuelni prikaz, stilizovan, kaligrafski, geometrijski, jednom rečju jasan, upečatljiv i estetski skladan. 

Kontinuirani rad doveo je do toga da učenici vođeni svojim mentorima aktivno učestvuju na brojnim manifestacijama, izložbama i konkursima gde zauzimaju značajno mesto i zavidne rezultate. 

Idući prema jubileju 75 godina od osnivanja škole, želja nam je da ostvarimo jedinstvo horizontale i vertikale u radu škole. Horizontalne daljine osvajaju učenici svojim idejama, a nepregledne visine su utemeljene u duhovnim i moralnim vrednostima koje nam je kao zaveštanje ostavio večno mladi Šuput. 

Milena Kostić i Branislava Vranić