JNA 35, 23273 Novo Miloševo, Srbija, 00381(0)69/783-155, 00381(0)63/644-369, banatskikulturnicentar@gmail.com

Književni konkurs Narodne biblioteke Novi Bečej i Banatskog kulturnog centra

Narodna biblioteka Novi Bečej

i Banatski kulturni centar
raspisuju
KNJIŽEVNI KONKURS 
„Naši pisci ‒ zavičajne teme”


Narodna biblioteka Novi Bečej i Banatski kulturni centar Novo Miloševo raspisuju književni konkurs pod nazivom „Naši pisci ‒ zavičajne teme” za objavljivanje četri knjige autora najboljih rukopisa pristiglih na konkurs. 

Konkurs se raspisuje u okviru projektnih aktivnosti Opštine Novi Bečej podržanih od strane Ministarstva kulture i informisanja RS na konkursu „Gradovi u fokusu”.

Konkurs se odnosi na autore koji žive na teritoriji Opšine Novi Bečej, ali i one koju su u Opštini Novi Bečej rođeni ili sadržajima svojih rukopisa za nju vezani.

Autori konkurišu sa rukopisima na srpskom ili mađarskom jeziku od kojih će žiri u sastavu: predsednik Viktor Škorić, prof. i književnik, Gordana Svilengaćin, prof. i Agneš Đukičin, prof. i direktor Narodne biblioteke Novi Bečej, odabrati četiri najbolja rukopisa čijim će autorima kao nagrade biti objavljene knjige (do 96 strana A5 formara, u tiražu od 300 primeraka).

Knjige će biti objavljene u izdanju Narodne biblioteke Novi Bečej i Banatskog kulturnog centra iz Novog Miloševa.

Propozicije konkursa: rukopise (poezija, proza, esej, književna kritika i dr), biografiju autora i kontakt podatke (adresa, mejl, telefon) slati u tri primerka u štampanoj formi i u jednom primerku u elektronskoj formi na CD-u na adresu: Narodna biblioteka Novi Bečej, Žarka Zrenjanina 9, 23272 Novi Bečej.

Konkurs je otvoren od 27. 12. 2016. do 31. 3. 2017. godine.

Rezultati konkursa biće objavljeni do 30. 4. 2017. godine, a nagrađeni rukopisi će biti objavljeni do 1. 9. 2017. i predstavljeni na 62. međunarodnom beogradskom sajmu knjiga krajem oktobra 2017. godine u okviru sajamskih aktivnosti Banatskog kulturnog centra.

Rodno mesto Teodoru u čast

Projekat „Rodno mesto Teodoru u čast” u produkciji Banatskog kulturnog centra realizovan je kao deo projektnih aktivnosti Opštine Novi Bečej „Grada u fokusu” uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Banatski kulturni centar u saradnji sa Maticom srpskom organizuje tradicionalnu manifestaciju Dani Teodora Pavlovića koja traje 17 godina i u okviru koje se dodeljuju nagrade sa imenom Teodora Pavlovića u Matici srpskoj u Novom Sadu.

Projektom „Rodno mesto Teodoru u čast” Banatski kulturni centar u fokus kulturnih zbivanja ponovo stavlja ime Teodora Pavlovića u čiju slavu su održana tri značajna programa upravo u njegovom rodnom mestu Novom Miloševu.

Retrospektivna izložba manjih likovnih formata Dragoša Kalajića i koncert Dua Sonje Kalajić (violina i kastanjete) i Aleksandre Kurilić (viola) održani su 17. decembra 2016.

Više informacija: 

Autorsko književno veče Jovana Zivlaka, ovogodišnjeg dvostrukog dobitnika Nagrada „Teodor Pavlović”, i pesnički maraton članova Društva književnika Vojvodine održani su 24. decembra 2016.

Književno veče Dragana Stanića (Ivana Negrišorca), predsednika Matice srpske, i Selimira Radulovića, upravnika Biblioteke Matice srpske, održano je 26. decembra 2016.

Više informacija: 
Teodor Pavlović (1804–1854), koji je rođen u Karlovu, današnjem Novom Miloševu, bio je obnovitelj i reformator Matice srpske, njen prvi sekretar, urednik „Letopisa” Matice srpske, osnivač Galerije Matice srpske, osnivač prve muzejske zbirke u Srba, novinar i rodonačelnik žurnalistike u Srba, advokat, književnik, prevodilac – jedna od najistaknutijih, a nepravedno zaboravljenih, ličnosti srpskog naroda u prvoj polovini 19. veka, čije je pregalaštvo dalo trajni doprinos srpskoj kulturi.