JNA 35, 23273 Novo Miloševo, Srbija, 00381(0)69/783-155, 00381(0)63/644-369, banatskikulturnicentar@gmail.com

Mira Vidović Rakanović: „Razotkrivena neosećanja”

Edicija ZAVIČAJ
112 str, broš. povez, 20 cm, 2018. god.
ISBN 978­-86-­6029­-369-7

Cena: 500 din
Knjigu možete poručiti puzećem na mejl:
banatskikulturnicentar@gmail.com


U inat svemu, poeziju pesnici izvlače iz svih vremenskih olupina i oživljavaju sa ono malo ljubavi kako bi živela u vremenu koje odlazi negde da bi se pamtilo. Mira Vidović Rakanović u pepelu snova dosanjava sve želje života kako bi sumorni tragovi oživeli i postali poezija.

Čas je zvezda koja izleće iz svoje orbite da bi živela svoj život, čas otpisana u sablasno doba da još šeta sablasnim detinjstvom kad nema drugih želja koje navode na bilo koji trag koji ima značenje ili ga je zaboravila, pa ne sme da ga kaže.

Anastas Nastevski, književnik

Pesnikinja nas uči da proživljeno i doživljeno odlaze u nepovrat, u zaborav, a da samo ono što je zabeleženo ostaje, nalik ponekad „sumornim tragovima”, i uči nas da nam malo za sreću treba, tek po neki osmeh dragog nam bića, u vremenima kad su se godine iscepale i pokidale kroz različite životne pometnje, koje su nam bile nametnute, koje mi nismo ni priželjkivali, ni zvali, a one su se desile uzrokovane spoljašnjim tuđim voljama i nametnutim ideologijama.

Mira je pesnikinja koju su život i muka omudrili i učinili da ona kroz svoje pevanje i mišljenje ne prilazi životu i stvarima naivno i olako. Ona je uspela da pronađe i otkrije mehanizme koji su nalik Đakondinom smešku i sa puno ironije, a ponekad i humora, onog jetkog, ona uspeva da se obračuna sa životnim nedaćama ka ko u pesmama koje su pred vama tako i, nadam se, u realnom životu.

Radovan Vlahović, književnik