JNA 35, 23273 Novo Miloševo, Srbija, 00381(0)69/783-155, 00381(0)63/644-369, banatskikulturnicentar@gmail.com

Gojku Đogu Gramata Pesničke republike

Gojko Đogo dobitnik je Gramate Pesničke republike za 2021. godinu za knjigu Vunena vremena (Prosveta, Beograd 1981), koja se, na osnovu konkursa Propuštena prilika, dodeljuje za nenagrađenu knjigu objavljenu u poslednjih pola veka.

Nagrada se dodeljuje u okviru manifestacije Pesnička republika koja će se po šesti put održati u subotu 21. 8. 2021. od 12 časova u Banatskom kulturnom centru u Novom Miloševu, uz podršku Opštine Novi Bečej. Nagrada podrazumeva objavljivanje knjige dobitnika.

U okviru manifestacije, održaće se tradicionalni pesnički maraton za koji se prijavilo 50-ak pesnika iz više gradova Srbije – državljana Pesničke republike i onih koji žele da to postanu.

 

Obrazloženje

Nagrada Gramata Pesničke republike dodeljuje se za „propuštenu priliku“. U slučaju ovogodišnjeg laureta, pesnika Gojka Đoga, a povodom njegove knjige Vunena vremena, moglo bi da se ustvrdi da se ta propuštena prilika pretvorila u ozbiljnu nepriliku za pesnika. Naime, te osamdeset i prve godine, godine prvog pojavljivanja pesničke knjige Vunena vremena, tadašnja vlast je više nego brzo reagovala i, ne samo knjigu uništila, nego je pokrenula i sudski postupak protiv pesnika. Ceo slučaj je trajao četiri godine, a pesnik je i značajno vreme proveo u zatvoru.

Međutim, ono što je bitno za ovu poeziju je da ona ispunjava veoma visoke kriterijume pri ocenjivanju i tumačenju. Znači, iako se ceo kontekst njenog nastanka i kontekst o kojem je pevala urušio na najružniji način, to nimalo nije uticalo na mesto koje je ona odmah zauzela i posebnost, u stvaralačkom smislu, koju je donela. Podrazumeva se da knjige istog autora imaju nešto zajedničko, pa tako i Vunena vremena imaju dosta toga od pesničkog rukopisa njenog autora, ali, što je posebno bitno, ona poseduje i mnogo više elemenata koji je izdvaju. Pre svega tu je spoj arhaičnih i savremenih tema i motiva, raskošna metaforika, ali i uvećano i umnoženo korišćenje alegorije, aluzije i parodije. Naročito je zanimljivo poigravanje jezikom koji autor koristi. Na mnogim mestima nailazimo na iznevereno očekivanje: npr. o nekom savremenom motivu pesnik peva iz prastarih jezičkih zdenaca, matrice bajke, ili se koristi jezičkim konstrukcijama koji teško mogu da se dovedu u vezu sa savremenim temama. Tako dobijamo ne samo poeziju punine već i poeziju koja produbljuje istorijsku perspektivu, univerzalizujući problematiku i, samim tim, uvećavajući oštricu kritičkog odnosa. Čak i ono nekoliko direktnih aluzija i direktnih imenovanja toponima ne vodi nas slepo do jednosmislenog zaključka, nego motiv-temu još više konkretizuje u vremenu i prostoru.

Vunena vremena su eklatantan primer agažovane i krtičke poezije, koje, nažalost, kod nas sve manje ima.

Pet datuma/ godišnjica je značajno za ovu zbirku. Od toga su dve u parnim godinama: 1982. kada je, posle uništenog Prosvetinog, ponovljeno izdanje u Londonu u Našoj reči i, 1992. kada se pojavilo novo u SKZ-u. Ostale tri neparne godine odnose se na prvo, već pomenuto, izdanje 1981, dok se 2011. pojavila celokupna dokumentarna građa o ovom slučaju, a evo 2021. knjiga sa tako burnom istorijom dobija konačno i nagradu. Lepa brojka od četrdeset godina upotpunjena je novom dimenzijom.

Ovaj čin, nadamo se, da će dorineti da knjiga i pojedine pesme zauzmu mesta koja im pripadaju.

Simon Grabovac,

u ime žirija

 

Odluku je doneo žiri u sastavu: Simon Grabovac, predsednik Pesničke republike, Radovan Vlahović, osnivač Pesniče republike, i Senka Vlahović, član Vlade Pesničke republike.

 

***

 

Gojko Đogo je srpski književnik, pesnik i esejista. Redovni je član Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske, kao i Udruženja književnika Srbije, Srpskog PEN centra i Udruženja „Adligat” u kojem se nalazi i Zbirka književnika Gojka Đoga.

Rođen je 1940. u Vlahovićima kod Ljubinja, u Hercegovini. Osnovnu školu pohađao je u rodnom mestu, a gimnaziju u Stocu. Opštu književnost sa teorijom književnosti na Filološkom fakultetu u Beogradu diplomirao je 1964. god. Oko dve godine je radio kao novinar u reviji „Dugaˮ, potom kao urednik književne i izdavačke delatnosti u Domu omladine Beograda. Uređivao je ediciju DOB i vodio književne tribine. Neko vreme bio je direktor Izdavačko-knjižarske agencije „Tačkaˮ. Bio je jedan od osnivača i urednik listova Književna reč i Demokratija.

Posle hapšenja i sudskog procesa 1981. god. zbog knjige Vunena vremena, Okružni sud u Beogradu osudio ga je na dve godine zatvora. Vrhovni sud Srbije smanjio mu je kaznu na godinu dana, koju je jednim delom izdržao. Iako je sudskom odlukom vraćen na posao, nekoliko godina nije mogao objavljivati niti javno nastupati.

Objavio je, u više izdanja, knjige pesama: Tuga pingvina, Modrica, Kukuta, Vunena vremena, Izabrane i nove pesme, Crno runo, Vunena vremena sa Optužnicom i Odbranom na sudu, Kukutin vrt, Vunena vremena, proces i komentari, Grana od oblaka: izabrane i nove pesme, Klupko, i druge; i  knjigu eseja Poezija kao apokrif.

Zavod za udžbenike i nastavna sredstva iz Istočnog Sarajeva objavio je 2006. godine Dela Gojka Đoga u četiri knjige: Pesme, Eseji, Popudbina, Odbrana poezije.   

Pesme i eseji prevedeni su mu na petnaestak jezika: engleski, francuski, nemački, ruski, španski, rumunski, poljski, češki, slovački, švedski, mađarski, turski, albanski, makedonski, slovenački...

Dobio je književne nagrade: Nagrada Udruženih izdavača (Rad, Narodna knjiga, BIGZ)  za knjigu godine (1977), Milan Rakić (2002), Branko Miljković (2002), Laza Kostić (2003), Petrovdanski vijenac (2007), Velika Bazjaška povelja (2010), Ogledalo srpsko (2010), Žička hrisovulja (2012), Jovan Dučić (2016) i druge. Odlikovan je Ordenom Njegoša prvog reda.

O Đogovoj poeziji objavljen je zbornik radova Gojko Đogo, pesnik koji je uredio Dragan Hamović (Narodna biblioteka „Stefan Provovenčaniˮ, Kraljevo, 2013) i knjiga dokumenata Slučaj Gojko Đogo, dokumenti, koju je priredio Dragan Antić (Zapis, Beograd, 1982).

Živi u Beogradu.