JNA 35, 23273 Novo Miloševo, Srbija, 00381(0)69/783-155, 00381(0)63/644-369, banatskikulturnicentar@gmail.com

6. FESTIVAL ILUSTRACIJE KNJIGE „BookILL fest” - najava programa

Dodela nagrada i izložba ilustracija odabranih na osnovu konkursa BookILL fest-a” i otvaranje gostujuće izložbe sa Bijenala ilustracije iz Bratislavi održaće se 7. marta 2017. godine od 13 časova na Novosadskom sajmu.

Nagrade i izložba BookILL fest-a”
Festival ilustracije knjigeBookILL fest” održaće se po šesti put u okviru 23. Međunarodnog Salona knjige, u organizaciji Banatskog kulturnog centra i Novosadskog sajma.
U okviru programa biće dodeljene nagrade za najbolje ilustracije na osnovu međunarodnog konkursa na koji je pristiglo oko 2000 ilustracija iz 28 država. Žiri u sastavu Slobodan Ivkov (predsednik), mr Sibila Petenji Arbutina i Senka Vlahović Filipov selektovao je radove oko 150 autora.
Spisak autora čiji su radovi selektovani za izložbu možete videti ovde:
http://banatskikulturnicentar.blogspot.rs/2017/02/ilustracije-iz-28-drzava-odabrane-za.html
Žiri će dodeliti Nagrade u četiri kategorije: za najbolje ilustracije pesničkih i proznih knjiga, knjiga za decu i za foto-ilustracije knjiga. Biće uručena i posebna Priznanja.
U okviru programa biće otvorena i izložba odabranih ilustracija pristiglih na konkurs.


Izložba sa Bijenala ilustracije u Bratislavi
Gostujuću izložbu Nagrade dečjeg žirija Bijenala ilustracije u Bratislavi 1993-2015, koju otvara Michal Hrušik, 3. sekretar Ambasade Republike Slovačke u Srbiji, organizuju Banatski kulturni centar i Novosadski sajam u saradnji sa Međunarodnom ustanovom kulture za decu Bibiana iz Bratislave i Galerijom Fondacije Babka iz Kovačice. O izložbi će govoriti i Peter Tvrdon, direktor Bibiane iz Bratislave.
Bijenale ilustracije u Bratislavi (BIB) je najznačajniji događaj u svetu iz oblasti vizuelne umetnosti i ilustracije za decu sa pedesetogodišnjom tradicijom, koju organizuje Bibiana. Na poslednjem proteklom BIB-u 2015. učestvovalo je 355 ilustratora iz 50 zemalja. Izloženo je 2426 ilustracija koje su objavljene u 441 knjizi.
Ilustracije sa ovog bijenala koje je od 1993. do 2015. nagrađivao žiri koji čine deca - upravo oni kojima su ilustracije i namenjene - biće stavljene javnosti na uvid uporedo sa ilustracijama BookILL fest-a” koje bira stručin žiri. Na posetiocima ovih izložbi ostaje da procene kako ilustracije za decu vrednuju odrasli, a kako sama deca...

Više o izložbi Bibiane možete videti ovde:http://banatskikulturnicentar.blogspot.rs/2017/03/izlozba-sa-bijenala-ilustracije-u.html

***
Obe izložbe biće dostupne posetiocima tokom trajanja Salona knjige od 6. do 12. marta 2017. na Novosadskom sajmu. U aprilu mesecu, obe izložbe će biti otvorene u Galeriji Banatskog kulturnog centra u Novom Miloševu, u okviru projekta „Gradovi u fokusu” uz podršku Ministarstva kulture Republike Srbije i Opštine Novi Bečej.

PROGRAM BookILL fest-a”
7. 3. 2017, 13h
Centralna bina hale „Master” Novosadskog sajma
- pozdravna reč mr Slobodana Cvetkovića, direktora Novosadskog sajma
- pozdravna reč Radovana Vlahovića, direktora Banatskog kulturnog centra
Michal Hrušik, 3. sekretar Ambasade Republike Slovačke u Srbiji, otvara gostujuću izložbu Nagrade dečjeg žirija Bijenala ilustracije u Bratislavi 1993-2015
Peter Tvrdon, direktor Bibiane iz Bratislave
Pavel Babka, direktor Galerije Fondacije Babka iz Kovačice
- Senka Vlahović Filipov, osnivač i direktor BookILL Fest-a
- dodela Nagrada BookILL Fest-a, nagrade dodeljuje žiri: Slobodan Ivkov, predsednik, i članovi mr Sibila Petenji Arbutina i Senka Vlahović Filipov
Aula „Master” centra Novosadskog sajma
- razgledanje izložbi