JNA 35, 23273 Novo Miloševo, Srbija, 00381(0)69/783-155, 00381(0)63/644-369, banatskikulturnicentar@gmail.com

Mariana Kunbar: „Žena sa dušom kameleona"


Edicija ROMAN
160 str, 21 cm, broš. povez, 2018. god.
ISBN 978-­86-­6029­-372-7

Cena: 600 din
Knjigu možete poručiti pouzećem na mejl:
banatskikulturnicentar@gmail.com

RASPRODATO

Na jednom mestu autorka nam kaže: „Shvatila sam da sam život namerno izbegavala, potiskivala ga i zanemarivala.” Junakinja je otkrila da joj njena nasluta govori da postoji i nešto drugo. Ona spoznaje, i čini joj se da se sve – i njeno telo i duša – otvaraju. 

Roman Mariane Kunbar je jedna uzavrela priča o ljubavi koja vezuje Milenu, kao glavnu protagonistkinju romana, i Marijana, koji je predmet njene ljubavi; ljubavi koja je na trenutak fiksacija kao proizvod inhibicije ljubavi u mladosti, a u srednjim godinama ona se iskazuje kao korespodencija sa animusom koji je poznati kompozitor i ženskaroš. Emocija želi, kad je krenuta nekim događajem, u ovom romanu slučajnim susretom Milene i Marijana, ona želi beskonačnost, a naša autorka pušta svoju junakinju da kroz čitav roman, pišući mejlove voljenom čoveku, oslobađa tu ogromnu unutrašnju energiju ljubavi, koja meša snove, stvarnost, želje podsvesne, dugo potiskivane, za oslobođenjem erosa i potrebe da se godinam suzbijana čulnost uskladi sa realitetom. Pripovedni jezik je oluja reči i misli koju, kao u transu, groznici i bunilu junakinja u mejlovima usmerava ka voljenom predmetu romantične žudnje, predmetu koji se zove Marijan Moraj. On je sla­vna i poznata ličnost, na pijedestalu postavljen kao projekcija vlastite potrebe junakinje Milene za pre­po­znavanjem, i koji na kraju romana završava tragično. Lik dede glavne junakinje i lik sina Nikole su u romanu korektivni likovi, sporedni, ali pomažu nama koji čitamo da se na trenutak spustimo u svet realiteta ove poetski nadahnute priče koju nam je ispričala Mariana Kunbar.

Da li je u stvarnosti romana bilo fizičke ljubavi između Milene i Marija, to je na čitaocu da odgoneta u ovoj nadahnutoj i pomalo nadrealnoj priči.

Iz recenzije
Radovan Vlahović, književnik

Goran Blagojević: „Ljubav je navada”

Edicija ZAVIČAJ
80 str, broš. povez, 20 cm, 2018. god.
ISBN 978­-86-­6029­-371-0
Suizdavač: DOM KULTURE SRBOBRAN

Cena: 500 din
Knjigu možete poručiti pouzećem na mejl:
banatskikulturnicentar@gmail.com

 Ova zbirka, pored svih motivskih struktura ko­je sadrži, može se okarakterisati kao najbliža oda pe­snika sopstvenom pesničkom opusu. Pesnik ovim spi­sima zatvara jedan krug koji je započeo u svojim pr­vim zbirkama, u svojim prvim objavljenim stihovima, i pokušava da podigne uzdarja predhodnim idejnim strukturama. Poezija ove zbirke postaje potvrda pe­sničkim preokupacijama koje potiču direktno sa iz­vora, direktno iz života, ili onoga što pesnik smatra da je život. Sve je podvojeno, pa se tako podvaja i re­zonovanje stvarnosti – maštarenja i oniričko potiču iz melanholije i bola, dok ovo opipljivo potiče iz is­ku­stvenog, doživljenog.

Rajko Blagojević

Goran Blagojević je vitez i riter koji ide iz naro­da i narodnim jezikom peva o ljubavi. Njegove pesme su pevljive i mogu se veoma lako i muzički obraditi. Njegova inspiracija su žene iz njegovog okruženja, one koje svakodnevno sreće ili ih je sretao kroz život, a njegova poetska komunikacija sa njima nekada proizilazi iz stvarno izgovorenih reči a nekada je sa­mo deo unutrašnjih monologa poetskog junaka u ovoj knjizi.

Radovan Vlahović, književnik

Ljubica Verbič: „Kamenčići u mozaiku”

Edicija POEZIJA
144 str, broš. povez, ilustr. u boji, 20 cm, 2018. god.
ISBN 978­-86-­6029­-375-8

Ilustracije: Ana Vidmar

Cena: 800 din
Knjigu možete poručiti pouzećem na mejl:
banatskikulturnicentar@gmail.com


Poezija je nalik biseru u školjci koji obično na­staje kad zrno peska u nju uđe i onda školjka, brane­ći bolno mesto, izliva najlepše sokove iz sebe iz kojih nastaje biser. Kod pesnika je to drugačije, kod njega je poezija često vapaj za neizrecivim ili pak doricanje rečenog i promišljenog, a najčešće je stavljanje melema jezičkog na bolno mesto u duši, njegovo beleženje stihovima i kazivanje svega sažetog u pesmi koja je uvek strela odapeta u beskonačno.
Radovan Vlahović, književnik


Dok čitam namerno neću da znam o čemu je autorka razmišljala kada ih je pisala i zašto su nastale baš te pesme. Želim da me same potraže, da razgovaram sa njima i da ih vidim u boji. „Kamenčići u mozaiku” su me duboko dirnuli i reči su se u trenutku pretvorile u slike. Pesme Ljubice Verbič se ne čitaju na mah. To su plemenite misli koje moraš da pročitaš više puta jer su višeslojne pa kod svakog ponovonog čitanja čitaocu kažu uvek nešto novo. I uvek su u boji.

Ana Vidmar, mag. lik. um.