JNA 35, 23273 Novo Miloševo, Srbija, 00381(0)69/783-155, 00381(0)63/644-369, banatskikulturnicentar@gmail.com

„Zlatna značka“ Radovanu Vlahoviću


Kulturno-prosvetna zajednica Srbije i Kancelarija za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Vlade Republike Srbije, dodelila je tradicionalno priznanje „Zlatna značka“ pojedincima za dugogodišnji doprinos razvijanju kulturnih delatnosti 20. 11. 2013. godine u Narodnom pozorištu u Beogradu. 


Književnik Radovan Vlahović, osnivač i direktor Banatskog kulturnog centra, 
jedan je od dobitnika ovog priznanja.


U ime Radovana Vlahovića, koji je bio sprečen da nagradu lično primi, priznanje koje se sastoji od pozlaćene značke i povelje, primila je njegova kćerka Senka Vlahović Filipov.


Nagrade su uručili Ljubivoje Ršumović, predsednik Kulturno-prosvetne zajednice Srbije, Slavka Drašković, direktorka Kancelarije za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu i predsednik žirija Rastko Janković.

Žiri u sastavu Rastko Janković, pomoćnik direktora Kancelarije za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, i književnici Milovan Vitezović i Marija Bišop jednoglasno je doneo odluku.

Priznanje je dobilo više istaknutih umetnika i kulturnih aktivista, među kojima su Nenad Jezdić, glumac, Mirjana Bobić Mojsilović, novinarka i književnica, Aleksandar Timofejev, direktor i glavni i odgovorni urednik RTV „Studio B“, Branko Stanković, autor emisije RTS-a „Kvadratura kruga“, Nataša Mihajlović, urednica emisije RTS-a „Šta radite, bre“, Bojan Suđić, dirigent, Jelena Tomašević, vokalna solistkinja, Jasmina Zotović, izvršni direktor Narodnog pozorišta, Svetlana Bojčević Cicović, solistkinja Opere, Miloš Jović (Leo Martin), vokalni solista, arheolog Miomir Korać, direktor „Viminacijuma“, Dragan Jakovljević, urednik budimpeštanskih „Srpskih nedeljnih novina“, Zorica Zec,  književnica, Rade Dragović, novinar „Večernjih novosti“, Hadži Zoran Lazin, književnik, Milica Bakrač, pesnikinja iz Nikšića, Svetlana Matić, književnica iz Beča, i drugi.

Kulturno-prosvetna zajednica Srbije „Zlatnu značku“ dodeljuje od 1976. godine.


Zdravica Ljubivoja Ršumovića, predsednika Kulturno-prosvetne zajednice Srbije.

Slavka Drašković, direktorka Kancelarije za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu.

Živorad Ajdačić, generalni sekretar Kulturno-prosvetne zajednice Srbije.

Rastko Janković, predsednik žirija, pomoćnik direktora Kancelarije za saradnju sa dijasporom i Srbima.

Glumac Nenad Jezdić prima nagradu.

Aleksandar Timofejev prima nagradu.

Mirjana Bobić Mojsilović.

 Jelena Tomašević.

 Nagrađeni i publika.


Ljubivoje Ršumović i Senka Vlahović Filipov.

 Živorad Ajdačić i Senka Vlahović Filipov sa Poveljom Radovana Vlahovića.


 Nenad Jezdić.

 Jelena Tomašević.

  Milica Jeftimijević Lilić, potpredsednica UKS-a.


Prof. dr Petar V. Krestić.Radovan Vlahović je rođen 21. marta 1958. godine u Novom Bečeju. Studirao je Jugoslovensku i svetsku književnost u Novom Sadu. Objavio je 20 knjiga. Piše romane, kratke priče, pesme, eseje. Prevođen je na engleski, nemački, mađarski i slovenački jezik.
Dobitnik je više nagrada za književni rad i kulturni pregelaštvo. Član je Društva književnika Vojvodine, Udruženja književnika Srbije i Matice srpske. Osnivač je i direktor prvog privatnog kulturnog centra u Srbiji – Banatskog kulturnog centra.