JNA 35, 23273 Novo Miloševo, Srbija, 00381(0)69/783-155, 00381(0)63/644-369, banatskikulturnicentar@gmail.com

Knjiga o dobrovoljcima u Velikom ratu predstavljena u Zrenjaninu


Predstavljanje knjige „Srpsko doborvoljačko pitanje u Velikom ratu (1914–1918)“ autora dr Milanа Micića, objavljene u izdanju BKC-a i Izdavaštva RTS-a, održano je 3. 2. 2015. godine u prepunoj Galeriji Narodnog muzeja Zrenjanina, u organizaciji ovog muzeja i Gradske narodne biblioteke „Žarko Zrenjanin“.

Promocija je održana u vreme trajanja velike izložbe „Srednji Banat u Velikom ratu“ autorke Vladislave Ignjatov. 

O knjizi su govorili: Milan Radaković, istoričar i direktor Zrenjaninske gimnazije, Miodrag Cvetić, istoričar, Radovan Vlahović, urednik i direktor BKC-a, i autor. Prisutnim su se obratili i Vladislava Ignjatov, kustos-istoričar Narodnog muzeja Zrenjanina, i Milan Bjelogrlić, direktor Biblioteke grada Zrenjanina.

U okviru programa nastupili su pevači grupe „Zvuci s kamena“ koji su izveli više kompozicija vezanih za period Velikog rata.

Autor knjige dr Milan Micić istakao je izuzetan značaj srpskih dobrovoljaca u Velikom ratu, koji su kao stanovnici stranih država, Austrougarske, Amerike i brojnih drugih zemalja sveta, nemajući obavezu da ratuju, dobrovoljno podneli veliku žrtvu za otadžbinu rizikujući sigurnost svojih porodica i lične živote. Micić je rekao da ovom knjigom želi da rasvetli i istakne nepravedno zaboravljeni značaj ovih dobrovoljaca.

Izuzetna posećenost promocije u Narodnom muzeju.

Miodrag Cvetić, Milan Radaković, Milan Micić i Radovan Vlahović.

Govori Milan Bjelogrlić, direktor Biblioteke grada Zrenjanina.

 Govori Vladislava Ignjatov, kustos-istoričar Narodnog muzeja Zrenjanina.

Grupa „Zvuci s kamena“.