JNA 35, 23273 Novo Miloševo, Srbija, 00381(0)69/783-155, 00381(0)63/644-369, banatskikulturnicentar@gmail.com

Poziv pesnicima za učešće na Pesničkom maratonu „Tisa reka ljubavi”

Dragi pesnici,

Zadovoljstvo nam je da Vas pozovemo da uzmete učešće na Pesničkom maratonu Tisa reka ljubavi u okviru turističke manifestacije KAD TISA CVETA u Novom Bečeju.

Pesnički maraton Tisa reka ljubavi održaće se u četvrtak 15. 6. 2023. s početkom u 18 časova u Turističkoj organizaciji na keju (adresa: Tiski kej bb, Novi Bečej) u saradnji Banatskog kulturnog centra i manifestacije KAD TISA CVETA.

Pozivamo Vas da uzmete učeće i nastupite sa jednom svojom ljubavnom pesmom (dužine do 1 A4 strane, može biti i objavljena i neobjavljena).

Program:

17:30 časova - skup pesnika i prijavljivanje za program

18:00 časova - Pesnički maraton Tisa reka ljubavi

19:30 - koktel i zakuska

Molimo Vas da potvrdu učešća pošaljete najkasnije do ponedeljka 12. 6. na mejl adresu banatskikulturnicentar@gmail.com

 

Više o manifestaciji KAD TISA CVETA

 

U Novom Bečeju je fenomen cvetanja Tise povod za manifestaciju Kad Tisa cveta, koja će ove godine biti organizovana od 9-18 juna. Već 15 godina, sredinom juna, iz cele Vojvodine i šire, okupljaju se ljubitelji ovog retkog prirodnog fenomena da bi mu se divili. Po lokalnoj legendi, Tisa tih dana ispunjava ljubavne želje, ako u nju spustite licidersko srce, u koje je utisnuta plamteća svećica od pčelinjeg voska. Svi materijali su biorazgradivi.

U našoj zemlji cvetanje reke dešava se u Novom Bečeju i na još po nekim delovima obale Tise, dok je u ostatku sveta ovaj fenomen skoro potpuno iščezao. Kada zbog zagađenja Tiski cvet na nekom mestu nestane više se ne vraća.

Na ovom linku https://youtu.be/MLdwDCmIsdo u jednominutnom video klipu možete videti na koji način setokom godina manifestacija razvijala i koliko estetike i romantike je prati.

Kad Tisa cveta juna 2023. tokom deset dana slavljenja prirodnog fenomena cvetanja, ljubavi, prirodnih lepota i podizanja ekološke svesti, organizuje niz aktivnostiu ovim oblastima.

Manifestaciju Kad Tisa cveta zajednički organizuju Turistička organizacija Novi Bečej, Udruženje građana Tri reke i agencija Promolajn uz podršku opštine Novi Bečej.