JNA 35, 23273 Novo Miloševo, Srbija, 00381(0)69/783-155, 00381(0)63/644-369, banatskikulturnicentar@gmail.com

Održane promocije knjiga u Švajcarskoj

Knjige Katie Vunderlin i Radovana Vlahovića, na srpskom i nemačkom jeziku, u izdanju Banatskog kulturnog centra, predstavljene su na pet promocija u Švajcarskoj: 8. marta u Gisikonu, 9. marta u Usteru, 10. marta u Buhrainu i 11. marta u Bazelu i Birsfeldenu.

U Gisikonu je, 8. marta, na nemačkom jeziku, predstavljena je knjiga Das weisse Klavier und Müllers Tochter Katie Vunderlin i otvorena je izložba slika Rudija Fistera. Govorili su: Katia Vunderlin, autorka, Roman Fabits, pozorišni glumac, koji je čitao odlomke iz romana, i Rihard Vunderlin koji je otvorio izložbu. Gosti večeri: Radovan Vlahović, urednik i recenzent knjige, i Senka Vlahović Filipov, vizuelni umetnik. Muzički deo programa: Riko Antoneli, profesor.

 

9. marta u Usteru predstavljena je knjiga Katie Vunderlin Beli klavir i mlinareva kći na srpskom jeziku. Govorili su: Radovan Vlahović, urednik i recenzent, autorka i Senka Vlahović Filipov.


10. marta u Buhrainu održano je zajedničko predstavljanje knjiga Beli klavir i mlinareva kći Katie Vunderlin i Banatske pripovetke Radovana Vlahovića i održana je i projekcija video-ilustracije Senke Vlahović Filipov Večernji akt u devojačkoj sobi Lenke Dunđerski. Govorili su autori.


11. marta u Bazelu Radovan Vlahović je gostovao na času u srpskom odeljenju osnovne škole, kod učiteljice Vesne Ninić. Vlahović je govorio odlomke i svojih knjiga. Gosti promocije: Katia Vunderlin i Senka Vlahović Filipov.
  
 

11. marta u Birsfeldenu održano je autorsko veče Radovana Vlahovića koji je govorio odlomke iz više svojih knjiga poezije i proze. Gosti večeri: Katia Vunderlin i Senka Vlahović Filipov. Goste su pozdravila srpska deca iz Bazela koja su, kao dobrodošlicu, pripremljena od strane učiteljice Vesne Ninić, govorila stihove Radovana Vlahovića i Matije Bećkovića. U svojstvu domaćina obratila se dr Milica Radojković. Organizator večeri bio je Željko Knežević, književnik iz Basela. Pokrovitelji: Tommy Transporte GmbH & Budisin d.o.o.


Katia Vunderlin živi u Buhrainu kod Lucerna u Švajcarskoj, a rođena je i odrasla u Banatu. Objavila je više knjiga na srpskom i nemačkom, kako kod švajcarskih izdavača tako i u Srbiji – u izdanju Banatskog kulturnog centra (Mein Balkan, Beli klavir i Mlinareva kći, Das weisse Klavier und Müllers Tochter, Moj Banat). Zastupljena je u više antologija kratkih priča u Švajcarskoj.

Radovan Vlahović, književnik, osnivač i direktor Banatskog kulturnog centra, objavio je 30 knjiga. Prevođen je na engleski, ruski, nemački, mađarski i slovenački jezik. Dobitnik je više nagrada za književni rad i kulturno pregalaštvo. Član je Društva književnika Vojvodine, Udruženja književnika Srbije, Exil-PEN centra, sekcije zemalja nemačkog govornog područja, i Matice srpske. Kao urednik potpisao je preko 250 knjiga. Osnivač je i organizator pet tradicionalnih kulturnih manifestacija.

Banatski kulturni centar, pored svojih brojnih aktivnosti, neguje objavljivanje prevoda dela srpskih pisaca na strane jezike i njihovu promociju u inostranstvu, kao i promocije knjiga na srpskom u inostranstvu na mestima okupljanja srpske dijasore. Promocije raznih knjiga u izdanju BKC-a održane su do sada, pored Švajcarske, i u Nemačkoj, Hrvatskoj, Sloveniji, Austriji, Mađarskoj, Rumuniji...