JNA 35, 23273 Novo Miloševo, Srbija, 00381(0)69/783-155, 00381(0)63/644-369, banatskikulturnicentar@gmail.com

Radovan Vlahović odlikovan Zlatnom medaljom za zasluge

Radovan Vlahović, književnik i osnivač Banatskog kulturnog centra, odlikovan je Zlatnom medaljom za zasluge predsednika Republike povodom Vidovdana u Palati Srbija. 

Vlahović je odlikovan za izuzetne zasluge u javnim i kulturnim delatnostima, posebno u oblasti književnosti”, a u obrazloženju se navodi: „Radovan Vlahović je srpski književnik i kulturni radnik, osnivač i direktor prvog privatnog kulturnog centra u Srbiji, gde je kao urednik izdavačke delatnosti potpisao skoro 500 naslova raznih autora“.

Povodom odlikovanja, Vlahović je izjavio: „Vidovdanska Zlatna medalja kojom me je odlikovao predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić je priznanje i potvrda za moj višedecenijski stvaralački rad i angažman u srpskoj književnosti, kao pisca, izdavača i osnivača više književnih i kulturnih manifestacija kojima sam moje selo ucrtao na literarnu mapu Banata, Vojvodine, Srbije, Evrope i sveta. Duboko ukorenjen u svom zavičaju, zahvalan Bogu, kličem na sav glas: Drvo da bi moglo u visinu, mora u dubinu, a stvarati znači radovati se!“

Ukupno 32 vidovdanska odlikovanja predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić uručio je zaslužnim pojedincima i institucijama. Dodeljeni su Orden Republike Srbije na lenti, Orden Karađorđeve zvezde prvog, drugog i trećeg stepena, kao i medalje za zasluge i za hrabrost.

Odlikovani su: Šinzo Abe, akademik Vasilije Krestić, akademik Svetislav Božić, Vladika Lukijan Pantelić – Episkop budimski i administrator Eparhije temišvarske, Slovačka evangelička crkva augzburške veroispovesti u Srbiji, Gimnazija u Čačku, Ljiljana Smajlović, Egon Savin, Ljubiša Ristić, Dragan Stojković – Piksi, Svetislav Pešić, Velibor Bora Milutinović, Miloš Biković, Fudbalski klub „Radnički“ Sremska Mitrovica, Dečje pozorište Subotica, Rejf Fajns, Javna biblioteka Doljevac, Zoran Vapa, Anđelka Vlaisavljević, Mark Valder, Mariza dos Reis Nunes, Andrea Bočeli, Dalibor Kitanović, Slobodan Despot, Radovan Vlahović, Zorica Jurković Ember, Dragan Martinović, Bratislav Anđelković, Predrag Đaković, Mladen Jagušt, Saša Lalić i Andrija Trifunović.

Radovan Vlahović je rođen 1958. godine u Novom Bečeju. Studirao je Jugoslovensku i svetsku književnost u Novom Sadu. Objavio je preko 50 knjiga. Piše romane, kratke priče, pesme, eseje. Prevođen je na engleski, ruski, nemački, mađarski, slovački, rumunski, slovenački i makedonski jezik. Član je Društva književnika Vojvodine, Udruženja književnika Srbije, Udruženja pisaca Exil – PEN, sekcije zemalja nemačkog govornog područja, i Matice srpske. Osnivač je i direktor prvog privatnog kulturnog centra u Srbiji – Banatskog kulturnog centra. Vlahović je kao urednik izdavačke delatnosti ovog centra potpisao preko 500 naslova u oblasti književnosti, nauke i umetnosti na više jezika. Dobitnik je brojnih nagrada za književni rad i kulturno pregalaštvo. Osnivač je više kulturnih manifestacija. Živi i radi u Novom Miloševu.

RTS