JNA 35, 23273 Novo Miloševo, Srbija, 00381(0)69/783-155, 00381(0)63/644-369, banatskikulturnicentar@gmail.com

Sima Cucić „u fokusu”

Banatski kulturni centar 5. novembra organizuje književnu manifestaciju „U čast Sime Cucića” koja je deo projektnih aktivnosti Opštine Novi Bečej – „Grada u fokusu” – na osnovu odluke Ministarstva kulture. U okviru programa biće dodeljene Nagrade i Plakete „Sima Cucić” i održan program za decu.

BKC po 9. put dodeljuje Nagrade i Plakete sa imenom Sime Cucića, rodonačelnika književne kritike književnosti za decu kod Srba.

Manifestacija „U čast Sime Cucića” će se održati 5. novembra 2016. godine u novom prostoru Banatskog kulturnog centra u Novom Miloševu, rodnom mestu Sime Cucića, s početkom u 12 časova (adresa:  JNA 35).

Žiri u sastavu: prof. dr Tihomir Petrović (predsednik), prof. dr Predrag Jašović (potpredsednik) i književnik Radovan Vlahović, direktor i osnivač BKC-a, na osnovu konkursa, doneo je sledeću odluku o Nagradama:

Nagrada „Sima Cucić”
za najbolju knjigu iz oblasti
nauke o književnosti za decu
Valentina Hamović
„Neprekidno detinjstvo”, Zmajeve dečje igre, Novi Sad, 2015.

Nagrada „Sima Cucić”
za životno delo
Ljubivoje Ršumović

Žiri je doneo odluku i o dodeli sledećih Plaketa:

Plaketa „Sima Cucić”
Đorđe Pisarev
za knjigu: „Pozna večera za gospođu Fibi”, Agora, Novi Sad, 2016.

Plaketa „Sima Cucić”
Gordana Vlajić
za knjigu: „Zaistinska srpska bajka”, Klett, Beograd, 2015.

Plaketa „Sima Cucić”
Mladen Dražetin
za ukupan doprinos afirmaciji književnosti za decu (posthumno)


U okviru programa „U čast Sime Cucića”, za najmlađu publiku biće predstavljena knjiga „Puna kola priča” autorke Danice Bandić (1871–1950), „tetka Dane” ili „čika Jove u prozi”, koju je priredila Gordana Maletić, a objavio BKC. Knjigu će predstaviti Gordana Maletić i učenici OŠ „Dr Đorđe Joanović” iz Novog Miloševa.

Specijalni gost programa biće Anđela Unković, pobednica 42. Pesničke štafete Gradske biblioteke Žarko Zrenjanin iz Zrenjanina.

Manifestaciji će prisustvovati i brojni raniji dobitnici Nagrada i Plaketa „Sima Cucić”, kao i drugi književnici i kulturni pregaoci u polju stvaralaštva za decu.