JNA 35, 23273 Novo Miloševo, Srbija, 00381(0)69/783-155, 00381(0)63/644-369, banatskikulturnicentar@gmail.com

"BookILL Fest" - Festival ilustracije knjige

Ilustracija: Kalman Moldvai


BookILL Fest - Festival ilustracije knjige po prvi put organizuju Banatski kulturni centar i Novosadski sajam u okviru 18. međunarodnog salona knjige u Novom Sadu.
Salon knjige će se održati od 1-6. marta 2012. godine, a sam Festival ilustracije knjige 2. marta 2012. na Novosadskom sajmu.
BookILL Fest podrazumeva internet konkurs za najbolju ilustraciju knjige, video i internet prezentaciju izabranih radova, kao i proglašenje pobednika, prateće izložbe i predavanja vezana za ilustraciju knjige.
Ilustrovanje knjiga je specifična i sofisticirana oblast u procesu dizajniranja knjiga. Knjiga je umetnički objekat. Koliko god je važna sadržina knjige, tolika je važna i njena spoljašnost. Ilustrovanje, dizajniranje i opremanje knjiga uopšte su nerazdvojni deo procesa proizvodnje knjiga i s te strane BookILL Fest teži da skrene pažnju na vizuelne umetnike i afirmiše autore koji se bave ilustrovanjem knjiga. Konkursi za ilustraciju knjige su u svetu veoma retki, a time je značaj ovog Festivala veći.

PRIJAVLJIVANJE na Internet konkurs BookILL Fest-a:
Konkurs je otvoren za autore iz celog sveta.
Svaki autor šalje 4 ilustracije knjige i to: obavezno bar 1 ilustraciju naslovne strane knjige i po sopstvenom izboru 3 ilustracije iz knjige dizajnirane zajedno sa tekstom (kompletne stranice), u digitalnoj formi  (JPG,  TIFF, PSD formatu, RGB modu, 300 dpi, do formata A4).
Sve poslati na e-mail adresu bookillfest@gmail.com
Mogu se slati ilustracije rađene u svim likovnim i grafičkim tehnikama ili kompjuterskim doradama. Dolazi u obzir i fotografija koja je u funkciji ilustracije knjige.
Mogu se slati i neobjavljena likovno-dizajnerska rešenja i objavljene knjige, kao skenirani gotovi radovi ili samo kao projekti. Ukoliko autor želi, može poslati i knjigu na sledeću adresu: Banatski kulturni centar, JNA 35, 23273, Novo Miloševo.
Autori, takođe, treba u e-mailu da pošalju svoje podatke: ime, prezime, adresa, telefon, kratka profesionalna biografija i nazive radova i u okviru koje, od dole navedenih, kategorija šalju radove. Navesti da li je knjiga objavljena ili je u projektu.
Radove slati do 25. februara 2012. godine.

Kategorije za slanje radova:
1. Ilustracija pesničke knjige
2. Ilustracija prozne knjige
3. Ilustracija knjige za decu
4. Fotoilustracija knjige

Žiri/Umetnički savet
Selekciju radova i dodelu nagrada – po jednu za svaku od kategorija - izvršiće žiri u sastavu:
-         Slobodan Ivkov, istoričar umetnosti i predsednik Umetničkog saveta ULUPUDS-a (Udruženja likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije), predsednik žirija
-         Sibila Petenji Arbutina, magistar grafike, profesor, potpredsednik žirija
-         Senka Vlahović Filipov, specijalista ilustracije, član žirija

Organizacioni odbor
Radovan Vlahović, direktor Banatskog kulturnog centra
Maja Josimović, specijalista ilustracije, predsednica udruženja ilustratora Ilustart
Kalman Moldvai, specijalista ilustracije
Hristina Belić, grafički inženjer i dizajner
Miloš Vojnović, inženjer fotografije
Miodrag Nadlački, slikar
Damir Vlahović, akademski vajar

Proglašenje pobednika i digitalna izložba
Proglašenje pobednika i dodela nagrada održaće se 02. marta 2012. godine na Novosadskom sajmu, kao i otvaranje izložbe, tj. projekcija selektovanih i nagrađenih radova.
Detaljan program Festivala biće objavljen po završetku konkursa.
Organizator će napraviti elektronski katalog radova koji će biti postavljen na Internetu.
Organizator zadržava pravo da digitalnu izložbu predstavi do sledećeg festivala i u drugim gradovima. Takođe zadražava pravo da, u zavisnosti od radova, štampa publikaciju sa pristiglim radovima u propagandne svrhe izložbe.
Slanjem radova, autori prihvataju gore navedene stavke.

Planovi
Želja organizatora je da festival preraste u tradiciju i da se održava svake godine na Salonu knjige.

Kontakt
Za sve dodatne informacije, predloge i sugestije, javiti se na e-mail: bookillfest@gmail.com ili telefon: 00381(0)23/781-552.
dizajn logoa: Maja Josimović, Kalman Moldavi