JNA 35, 23273 Novo Miloševo, Srbija, 00381(0)69/783-155, 00381(0)63/644-369, banatskikulturnicentar@gmail.com

„Bal u Elemiru – Sremčevi dani” – rezultati konkursa i program


„Bal u Elemiru Sremčevi dani” održaće se po trinaesti put 29. i 30. juna 2018. godine u Elemiru kada će biti dodeljene Nagrade Stevan Sremac Mileti Prodanoviću, Radetu Vodeničaru i Milani Grbić, predstavljene knjige dr Zorana Đerića i dr Milana Micića, otvorena međunarodna izložba ilustracija iz Bratislave, održati kolonija karikature i više koncerata.

Manifestaciju „Bal u Elemiru Sremčevi dani” organizuju Mesna zajednica Elemir u saradnji sa  Banatskim kulturnim centrom, uz podršku Grada Zrenjanina.

Manifestaciju je osnovala Mesna zajednica Elemir u čast velikana srpske književnosti Stevana Sremca koji je u Elemiru, čekajući na prijem u dvorac porodice Kiš, napisao epos u deset pesama po istinitom događaju pod nazivom „Bal u Elemiru”.

Svake godine organizatori, pored bogatog kulturno-umetničkog i zabavnog programa, raspisuju i književni konkurs za najbolja ostvarenja humoristično-satiričnog žanra (neobjavljena pesma, priča, esej) i dedeljuju Nagrade „Stevan Sremac.

REZULTATI KONKURSA

Od oko 130 radova iz zemlje i inostranstva pristiglih na ovogodišnji literarni konkurs „Bal u Elemiru Sremčevi dani” za najbolja humoristično-satirična dela, žiri u sastavu: Uglješa Šajtinac (predsednik), Srđan Tešin i Jelena Blanuša doneo je jednoglasnu odluku da se prve tri nagrade dodele sledećim autorima:

1. Prva nagrada – Mileta Prodanović (Beograd), za priču „Synapsol forte

2. Druga nagrada – Rade Vodeničar (Zrenjanin), za ciklus pesama

3. Treća nagrada – Milana Grbić (Kikinda), za kratku priču „Ko drugome jamu kopa, sam u nju pada

Nagrade u vrednosti od pedeset, trideset i dvadeset hiljada dinara i diplome biće uručene dobitnicima 29. juna i svečanoj sali Mesne zajednice Elemir.

Izvod iz Obrazloženje žirija

Nagrađene priče Milete Prodanovića i Milane Grbić u osnovi zadovoljavaju sve propozicije konkursa; u pitanju su humorističko-satirične priče, formalno-kompoziciono vrlo precizne i koherentne, stilsko-jezički veoma dobro napisane, a visok zanatski i estetski nivo ovih proza primetno odskače od svih ostalih priča koje su bile u konkurenciji za nagradu „Bal u Elemiru”, od kojih bismo, kao uspelije, izdvojili priče: Mirka Čavića, Milana Micića, Dimitrija Bukvića, Boška Lomovića, Ranka Pavlovića, Mladena Šljivovića, Branke Selaković i Miljana Milanovića.

Drugu nagradu na ovogodišnjem konkursu je osvojio Rade Vodeničar, a pohvalu zaslužuju i poetski radovi: Nikole Oraveca, Monike Herceg i Dragice Stojanović.

Simboličko-alegorijska priča „Synapsol forte” Milete Prodanovića govori o „nemoralu stvarnosti”, jer strukturno, tematski i semantički referira na svakodnevicu u kojoj moderni čovek odražava svoju nesposobnost da racionalizuje svet spektakla u kome ne postoji ništa drugo osim onoga što je predstavljeno u medijima. 

Poezija Radeta Vodeničara komunicira ekspresionističkim slikama kojima se opisuju unutrašnja poprišta, sudari i propadanja. Svet i njegov usud ovde se projektuju na ličnom planu, planu osećajnosti i međuljudskih odnosa, gde se hiperbolizuje sva teskoba stvarnosti i opresivnog društvenog sistema, kao na filmskom platnu. 

Satirična kratka priča „Ko drugome jamu kopa, sam u nju pada” Milane Grbić, napisana je u najboljem maniru skaza, sarkastičnog i duhovitog monologa, pisanog narativnim postupkom kako bi se ciljano projektovao efekat na čitaoca. 


PROGRAM

PETAK 29. 6. 2018.

Svečana sala Mesne zajednice Elemir
19.00 –19.30
– Pesnički portret prof. dr Zorana Đerića, upravnika Srpskog narodnog pozorišta. Govore prof. dr Zoran Đerić, Zdenka Valent Belić i Radovan Vlahović.
19.30 –20.00
– Dodela književnih nagrada „Stevan Sremac” Mileti Prodanoviću, Radetu Vodeničaru i Milani Grbić. Nagrade uručuje žiri: Uglješa Šajtinac, Srđan V. Tešin i Jelena Blanuša.

Bina ispred Mesne zajednice Elemir
20.00
– Otvaranje manifestacije
20.30
– Koncert KUD-a „Mladost” Elemir sa gostima
22.00
– Koncert grupe „Kerber”

SUBOTA 30. 6. 2018. godine

Svečana sala Mesne zajednice Elemir
18.00
– Kolonija karikaturista
19.00
– Nastup plesne grupa „Naca” 
19.00
– Otvaranje izložbe „Nagrade Bijenala ilustracije u Bratislavi 2017”
– Otvaranje izložbe karikatura
19.30
– Predstavljanje knjige „Naseljavanje Petrovčana u Čib – Čelarevo 1946–1947. godine“ istoričara dr Milana Micića. Govore dr Milan Micić i Radovan Vlahović.

Bina ispred Mesne zajednice Elemir
22.00
– Koncert Dženana Lončarević
24.00
– Zatvaranje manifestacije i vatromet