JNA 35, 23273 Novo Miloševo, Srbija, 00381(0)69/783-155, 00381(0)63/644-369, banatskikulturnicentar@gmail.com

Rezultati konkursa za nagradu „Stevan Sremac” 2022.

Žiri za dodelu Književne nagrade „Stevan Sremac”, za najbolja humoristično-satirična ostvarenja, doneo je odluku da nagradi Dragicu Stojanović, Stevicu Šepru Mihajlova i Pericu Markova.

Dragica Stojanović

Konkurs za Nagradu je realizovan u saradnji Mesne zajednice Elemir i Banatskog kulturnog centra u okviru manifestacije „Sremčevi dani – Bal u Elemiru 2022”. Žiri je radio u sastavu: Uglješa Šajtinac (predsednik), Srđan V. Tešin i Jelena Blanuša. 


Nagrade će laureatima biti uručene 1. jula od 19 časova u Mesnoj zajednici u Elemiru. Iste večeri, pored dodele nagrada, održaće se i književno veče  portret pesnika Miroslava Aleksića. Na književnoj večeri učestvuju autor, Milana Poučki i Radovan Vlahović. 

Miroslav Aleksić

Drugog dana manifestacije, 2 jula, od 18 časova održaće se Promocija Izabranih dela Bogdana Čiplića. Govoriće: Milana Poučki, Viktor Škorić i Radovan Vlahović. Nakon promocije biće otvorena i izložba sa kolonije karikature koja se tradicionalno održava u čast Stevana Sremca.

Žiri: Uglješa Šajtinac (predsednik), Srđan V. Tešin i Jelena Blanuša.

Saopštenje žirija

Žiri nagrade „Stevan Sremac – Bal u Elemiru”, koji su činili Uglješa Šajtinac (predsednik), Jelena Blanuša i Srđan V. Tešin, doneo je jednoglasnu odluku da PRVU nagradu dodeli književnici Dragici Stojanović iz Zrenjanina za ciklus pesamaŽivela sam kao Amiši”. 

Druga nagrada pripala je autoru iz Elemira Stevici Šepri Mihajlovu za kolekciju fragmetarnih priča „D Studžis i punjene tikvice”, dok je treću nagradu osvojio Perica Markov iz Zrenjanina za satiričnu poemu „E moj mister skorašnji”.

Žiri je odlučio da pohvali pričeSkroz okoloIlije Bakića, „Mala poema o bezdušnosti” Milana Micića i „Bašta boje duše” Šimona A. Đarmatija. 

Pesme Dragice Stojanović iz ciklusa „Živela sam kao Amiši” donose kratke fragmente iz svakodnevice koji se prepliću sa nadrealnim slikama bogate simbolike. Premda lirskom subjektu ove slike služe kao emocionalni otklon od stvarnosti, rukopis obiluje emocionalnošću koja se izražava neizravno i u svojoj konačnoj formi – formi prihvatanja i vrednovanja života uprkos nepovoljnim okolnostima. Posebnu vrednost ovom ciklusu daju satiričke i humorističke reference, kao i ukazivanje na nepovoljan položaj žene u društvu.

Dragica Stojanović (Zrenjanin, 1963) objavljuje poeziju više od tri decenije u brojnim književnim listovima i časopisima. Autorka je više pesničkih knjiga. Zastupljena je u nekoliko antologija i dobitnica nagrada: „Stanko Simićević“, „Smeli cvet“, „Smederevske pesničke jeseni“, „Ulaznica“, „Pečat varoši sremskokarlovačke“, „Bešenovska povelja“, „Milica Stojadinović Srpkinja i drugih.

Kolekcija fragmetarnih priča „D Studžis i punjene tikvice” Stevice Šepre Mihajlova predstavljaju prave male satirične bravure, pisane bez pretenzija na visoku književnost, ali s puno duha i duhovitosti. Od jednostavnih životnih (i samo naizgled neliterarnih) situacija, Mihajlov je napravio urnebesne ispovesti u svega nekoliko rečenica. Proza Stevice Šepre Mihajlova, koja dolazi s književne margine,  pankerska je i autsajderska, surova i sirova, takva da ne štedi ni sebe ni druge.

Oštra, zajedljiva i iskričava satirična poema „E moj mister skorašnji” ismeva tipični karakter političara konformiste koji se kameleonski pojavljuje u svim oblicima i svim vremenima otkad je sveta i veka. Zrenjaninac Perica Markov rođen je 1958. godine u Farkaždinu. Objavio je 12 zbirki poezije. Dobitnik je nagrade „Stražilovo”. 

Uglješa Šajtinac, predsednik žirija
Jelena Blanuša, članica žirija
Srđan V. Tešin, član žirija

U Elemiru, 19. jun 2022.