JNA 35, 23273 Novo Miloševo, Srbija, 00381(0)69/783-155, 00381(0)63/644-369, banatskikulturnicentar@gmail.com

Nagrada Beogradskog sajma za „Izabrana zenitistička dela”

„Izabrana zenitistička dela” (1. kolo u 8 tomova) u izdanju Banatskog kulturnog centra Novo Miloševo i Kulturnog centra Vojvodine „Miloš Crnjanski” ponela su Specijalno priznanje na 66. međunarodnom beogradskom sajmu knjiga.


Nagradu je na svečanoj dodeli primio Radovan Vlahović, direktor i urednik Bantskog kulturnog centra, inicijator ovog značajnog poduhvata, od strane predsednice žirija akademika Zlate Bojović. Ovogodišnji žiri radio je u sastavu Zlata Bojović, Anđelka Cvijić, Bojan Jović, Zoran Paunović i Marko Krstić.

Povodom priznanja, Radovan Vlahović izjavio je: „Navršilo se 40 godina od kad sam 1983. godine posetio izložbu posvećenu zenitizmu čiji autor je Irina Subotić. Nepravda učinjena našem najpoznatijem u Evropi umetničkom pokretu, kako pre drugog rata, tako i posle, probudile su u meni ideju da nastavim da sledim konstruktivističku tradiciju u ‘Novom zenitu’, kroz izdavaštvo, a i moje lično stvaralaštvo, kroz pisanje kao večnu žudnju za radošću beskonačnog. Želja da iznova rehabilitujem knjige Ljubomira Micića, Branka Ve Poljanskog, Ivana Gola, Boška Tokina, Marjana Mikca i ostalih zenitista – bio je san koji je čekao punih 40 godina na svoje ostvarenje. Zahvaljujući brojnim saradnicima na ovom kapitalnom projektu ‘Izabrana zenitistička dela’ su videla svetlo dana a nagrada Beogradskog sajma koju sam danas primio samo je potvrdila da je za taj novozenitistički san vredelo živeti i raditi i da je sve to itekako imalo smisla, kako za Zenit kao umetnički pokret, takođe i za uzdizanje reputacije srpske kulture i književnosti u Evropi i u svetu.”


„Izabrana zenitistička dela” sadrže sledeće knjige zenitističkih autora (sa komentarima – 25 novih tekstova iz pera 12 saradnika): Ljubomir Micić: „Antievropa“ , Ljubomir Micić, Ivan Gol, Boško Tokin: „Manifest zenitizma“ , Branko Ve Poljanski: „77 samoubica“, Ljubomir Micić: „Spas duše“, Ljubomir Micić: „Ritmi mojih slutnja“, Ljubomir Micić: „Istočni greh“, Ljubomir Micić: „Aeroplan bez motora“ , Marijan Mikac: „Efekt na defektu“.


„Izabrana zenitistička dela” potpisuju – za izdavače: Radovan Vlahović, Nenad Šaponja; uredništvo: Miloš Jocić, Simon Grabovac, Radovan Vlahović; izdavački savet: Gojko Tešić, Sava Damjanov, Milan Micić; priredili: Miloš Jocić, Radovan Vlahović, Senka Vlahović; saradnici: Andrea Beata Bicok, Dragana Bošković, Maša Vujnović, Zoran Đerić, Mladen Đuričić, Vasilije Milnović, Vladimir Petrović, Milana Poučki, Snežana Savkić, Nenad Stanojević, Nina Stokić, Viktor Škorić. 


„Dela u ovoj ediciji stvarana su u skladu sa avangardom, zenitističkom poetikom koja je, između ostalog, zagovarala nestandardne tipografske intervencije i slobodna igranja jezikom, stilom, izrazom i gramatikom. Urednici izdanja su se trudili da u što većoj meri očuvaju izvorni izgled tekstova i njihov originalni, često destruktivni jezički izraz, kako bi današnji čitaoci imali prilike da se što neposrednije upoznaju sa lucidnom zenitističkom umetnošću. Međutim, zbog prilagođavanja savremenoj štampi, neka dela imaju delimično prilagođen gafičkim prelom, a zbog prilagođavanja savremenom jezičkom standardu nad tekstovima su vršene minimalne gramatičke intervencije.“ (Reč urednika)


„Zenitizam je, zapravo, najreprezentativniji i najdosledniji domaći avangardni pokret, budući da ni u jednom trenutku nije upao u zamku etabliranja u još-jedan-umetnički-pokret i da se dosledno držao čisto avangardnog puta totalnosti, što spaja dve krajnje tačke: ono što Peter Birger naziva totalni raskid s institucijom kulture (Birger 1998) i ono što s druge strane Aleksandar Flaker naziva „optimalna projekcija” (Flaker 1982) kao aktivistički princip, svojevrsna tenzija stvaranja konkretne budućnosti.“ (Vasilije Milnović)

Ovaj kapitalni projekat objavljen je uz podršku Pokrajinske vlade Vojvodine.