JNA 35, 23273 Novo Miloševo, Srbija, 00381(0)69/783-155, 00381(0)63/644-369, banatskikulturnicentar@gmail.com

Održan „Sunčan dan” ‒ Festival umetničkog stvaralaštva osoba sa smetnjama u razvoju i invaliditetom

Festival umetničkog stvaralaštva osoba sa smetnjama u razvoju i invaliditetom pod nazivom „Sunčan dan” održan je po prvi put u Banatskom kulturnom centru u Novom Miloševu 15. maja 2017. godine, kada su i dodeljene nagrade za najbolje likovne i literarne nagrade na osnovu konkursa.


Festival „Sunčan dan” Banatske kulturni centar organizuje u saradnji sa Centrom za pružanje usluga socijalne zaštite iz Kikinde u okviru projekta Gradovi u fokusu Ministarstva kulture Republike Srbije i Opštine Novi Bečej.

U okviru festivala dodeljene su nagrade za najbolje likovne i literarne radove, nastupili su autori nagrađenih literarnih radova, održan je umetnički program osoba sa smetnjama u razvoju i invaliditetom, a posetioci su mogli da pogledaju dve izložbe: izložbu likovnih radova pristiglih na konkurs i samostalnu izložba Nikole Vlahovića Nikassa, po čijoj knjizi poezije festival nosi naziv „Sunčan dan”.

Povodom ovog festivala, organizatori su raspisali konkurs za najbolje likovne i literarne radove osoba sa smetnjama u razvoju i invaliditetom. Žiri za oba konkursa radio je u sastavu: Vesna Stanaćev, direktor Centra za pružanje usluga socijalne zaštite Kikinda, Silvija Vlahović iz Banatskog kulturnog centra i Adrijana Blagojević iz Centra za pružanje usluga socijalne zaštite Kikinda.

Odluku žirija možete videti ovde:

Organizatori će štampati u posebnom zborniku nagrađene literarne i likovne radove.










Obrazloženje žirija

Na konkurs Festivala umetničkog stvaralaštva osoba sa smetnjama u razvoju i invaliditetom Sunčan dan stiglo je preko dve stotina likovnih i literarnih radova. 

Žiri u sastavu Vesna Stanaćev, Silvija Vlahović i Adrijana Blagojević, odabirajući najbolje radove rukovodio se autentičnošću, originalnošću, neposdrednoću i prirodnosću izraza ovih radova, a ne umetničkim znanjem ili umećem, te se odlučio da što više radova nagadi ili pohvali u znak prepoznavanja vrednosti i podrške autorima.

Radovi osoba sa smetnjama u razvoju i invaliditetom često nose više ekspresije, snage i neposrednosti nego dela promišljena, zanatska, rezultati su ponekad umetnički izvanredni, a utisak snage i autentičnosti je bio pravo iznenađenje za sve nas u žiriju, a nadam se da će tako biti i za one koji će imati priliku da pogledaju izložbu i koji će videti ili čitati radove u zborniku.

Jer, koliko neposredosti i iskrenosti ponekad možete da vidite i osetite u ličnom kontaktu sa autorima koji su osobe sa smetnjama u razvoju i invaliditetom, toliko je jednako ima i u ovim sasvim osobenim radovima, koji su ujedno i savršen izraz njihovih posebnih bića, njihovih duša koje putuju često po nama sasvim neobičnim prostranstvima.

A mi, obični ljudi, možemo tek naslutiti koliki je izvanredan napor ponekad bio potreban za bilo koji od ovih crteža, kolaža ili pak pesama ili priča, i kolika je želja da se čovek izrazi, da nešto stvori, bez obzira na njegove sposobnosti.

Ovo je prilika da i svi mi malo zavirimo u taj svet beskrajan i čist kao neki sasvim običan, a tako poseban – Sunčan dan.

Čestitamo dobitnicima nagrada, pohvala i svim učesnicima u konkursa i želimo im da nastave da svojim stvaralaštvom oplemenjuju svet u kome živimo.

Silvija Vlahović, u ime žirija



Prilog Radio televizije Vojvodine.

Više fotografija možete videti ovde: