JNA 35, 23273 Novo Miloševo, Srbija, 00381(0)69/783-155, 00381(0)63/644-369, banatskikulturnicentar@gmail.com

11. Bal u Elemiru – Sremčevi dani

Tradicionalna manifestacija 11. Bal u Elemiru – Sremčevi dani održana je 24. i 25. juna 2016. u Elemiru u okviru koje su dedeljene književne nagrade i održani brojni kulturni programi.

  
 Nagrade Stevan Sremac za najbolja humoristično-satirična književna dela dodeljene su Dušanu Mijajloviću Adskom (1. nagrada), Aleksandru Bjelogrliću (2. nagrada) i Milani Davidov (3. nagrada).

Nagrađeni autori.

Na osnovu konkursa, odluku je doneo i nagrade dodelio žiri u sastavu: Uglješa Šajtinac, Srđan Tešin i Jelena Blanuša.

Žiri.

Na književnoj večeri Radovana Vlahovića na Sremčevim danima, predstavljene su dve knjige: Banatske pripovetke i Večernji akt u devojačkoj sobi Lenke Dunđerski (knjiga je predstavljena kroz istoimenu video-ilustraciju u režiji Senke Vlahović Filipov).

Književno veče Radovana Vlahovića.



Održano je i književno veče aforističara iz Beograda: Bojana LjubenovićaAleksandra Čotrića i Dragutina Minića KarlaVoditelj svih programa manifestacije bio je glumac Jovica Jašin.


Veče aforističara.

U okviru manifestacije redovno se održava i jedinstvena kolonija karikature koja okuplja značajne domaće stvaraoce u ovoj oblasti: Jugoslav Vlahović, Jakša Vlahović, Tihomir Čelanović, Konstantin Grosu i drugi.

Kolonija karikature.

Otvaranje izložbe radova sa Kolonije karikature.

Pored književnog i likovnog dela programa, održano je i više programa za decu, zabavnih programa i koncerata na bini u centru Elemira.

Manifestaciju je osnovala Mesna zajednica Elemir u čast velikana srpske književnosti Stevana Sremca koji je u Elemiru, čekajući na prijem u dvorac porodice Kiš, napisao epos u deset pesama po istinitom događaju pod nazivom Bal u Elemiru.

Sremčeve dane organizuju Mesna zajednica Elemir i Banatski kulturni centar iz, uz podršku Grada Zrenjanina.



Više fotografija možete videti ovde: