JNA 35, 23273 Novo Miloševo, Srbija, 00381(0)69/783-155, 00381(0)63/644-369, banatskikulturnicentar@gmail.com

Nada Kljajić: „Pisma Andriji"


136 strana, ilustr. broš. povez, 13x20 cm


Pred nama je, poštovani čitaoče, jedna od stilski najujednačenijih knjiga za decu i omladinu naše poznate srpske spisateljice Nade Kljajić. Nada je do sada objavila više knjiga poezije i proze. Pisma Andriji je kratki roman za decu pisan kao dnevnička beleška glavnog junaka u vidu pisama. Radnja ovog romana od­vija se u jednom selu u Vojvodini, a može se dešavati i bilo gde u našim ruralnim sredinama. Već od samog početka romana, autorka nas svojim kratkim rečenicama, dinamikom događanja i retoričkom virtuoznošću uvlači u mre­žu čitanja. Ne menjajući snagu i intenzitet naboja naracije, ona nas drži kao omamljene i uvodi nas sve dublje i dublje u životna događanja svog glavnog junaka, pa imamo utisak da našoj radoznalosti, po sistemu šta će biti dalje, nema kraja.

izvod iz recenzije
Radovan Vlahović


Kada se povede reč o književnosti za decu, najpre se pomisli na poeziju, a isto tako i prozu, obojenu vedrim šarenim bojama. I ta se pomisao uglavnom dogodi sa osmehom na licu, jer se u sećanje prizovu likovi poput Jovančeta, Nikolice s prikolicom, Lunje, Mite Trte, Laze Cvrce, Toma Sojera i Haklberi Fina, pa čak i setnog malog princa. Međutim, neki dečiji romani nas, kao i život sam, uče da nije uvek sve tako šareno, a među takve romane spada i novi rukopis autorke Nade Kljajić. 
Dečiji likovi koji su maločas navedeni kao primer za vedrinu, sa sobom nose i jednu tamniju dimenziju: teret vremena u kojem žive i okolnosti koje ih okružuju – ratno stanje, siromaštvo, neprilagodljivost sredini – teret s kojim se, svako od njih na svoj način bori. Ono što im je u toj borbi zajedničko jeste detinjstvo i njegove dogodovštine. Tako i Anđelko, glavni lik u romanu Nade Kljajić, na svoj način spoznaje život i njegove različite, kako radosne tako i tužne, strane.

izvod iz recenzije 
Slaviša Krstić