JNA 35, 23273 Novo Miloševo, Srbija, 00381(0)69/783-155, 00381(0)63/644-369, banatskikulturnicentar@gmail.com

Održana Manifestacija Dani Miloša Crnjanskog

Manifestacija „Dani Miloša Crnjanskog“ održana je 27. i 28. novembra 2020. godine u Matici srpskoj i Srpskom narodnom pozorištu, u saradnji Matice srpske, udruženja „Sumatra“ i Banatskog kulturnog centra iz Novog Miloševa.

U petak 27. novembra održan je program „Pesničko uzdarje Milošu Crnjanskom“. Program je otvorio predsednik Matice srpske prof. dr Dragan Stanić, obrativši se prisutnima uz podsetnik da delo Miloša Crnjanskog treba da bude konstituisano kao najviša mera prema kojoj treba da se određujemo. Prisutnima se obratio i predsednik Programskog odbora Manifestacije „Dani Miloša Crnjanskog“ prof. dr Slobodan Vladušić. U pesničkom delu programa učestvovali su mladi pesnici Miloš Markov, Uroš Pavlov, Stefan Basarić, Branislav Čurčov i Milena Kulić. U muzičkom delu programa učestvovao je kantautor Nemanja Nešić, koji je izveo nekoliko pesama koje su nastale po tekstu Miloša Crnjanskog. 

Snimak programa nalazi se u video arhivi Matice srpske:

 

Ovogodišnji Okrugli sto bio je posvećen putopisima Miloša Crnjanskog. Svoje radove izložili su istraživači iz Novog Sada, Beograda, Podgorice i Niša. Okrugli sto je održan u dve sesije. Svoja istraživanja izložili su prof. dr Vladimir Gvozden, prof. dr Dragan Prole, prof. dr Nebojša Lazić, prof. dr Goran Radonjić, dr Mirjana Bojanić Ćirković, prof. dr Slobodan Vladušić, dr Jelena Marićević Balać, a Milena Kulić je pročitala rad prof. dr Časlava Nikolića. Nakon svake sesije održan je razgovor o pokrenutim istraživačkim problemima. 

Snimak programa nalazi se u video arhivi Matice srpske:

Okrugli sto, prvi deo

Okrugli sto, drugi deo

 

U subotu, 28. novembra, održan je i završni program ovogodišnje Manifestacije. U Srpskom narodnom pozorištu održana je svečanost dodele nagrade Beskrajni plavi krug. U spomen na Miloša Crnjanskog i njegovo delo, a u želji da nagrađivanjem književnih dela objavljenih na srpskom književnom prostoru da podstreka razvoju naše književnosti, Matica srpska je osnovala stalnu godišnju nagradu Beskrajni plavi krug. Ovogodišnji dobitnik nagrade je Dragan Stojanović za knjigu Tamna pučina u izdanju Doma kulture Studentski grad. Program je vodila glumica Srpskom narodnog pozorišta Tijana Marković. Članica Žirija dr Jelena Marićević Balać pročitala je odluku Žirija nagrade, a član Žirija prof. dr Goran Radonjić je pročitao saopštenje o nagrađenoj knjizi. Dobitnik nagrade zbog trenutne epidemiološke situacije nije bio u mogućnosti da prisustvuje dodeli, pa je Tijana Marković pročitala pismo upućeno prisutnima. Nakon svečanog dela posvećenog nagradi Beskrajni plavi krug, izvedena je adaptacija odlomka romana Roman o Londonu u izvođenju Dušana Vukašinovića i Tijane Marković i poema Zorana Đerića Senke Miloša Crnjanskog u izvođenju Grigorija Jakišića. 

Snimak programa nalazi se u video arhivi SNP-a:


Program je realizovan zahvaljujući Razvojnom fondu Autonomne Pokrajine Vojvodine i Gradskoj upravi za kulturu Grada Novog Sada.


RTV: Otvorena manifestacija "Dani Miloša Crnjanskog"

RTV: "Dani Miloša Crnjanskog" u Matici srpskoj

RTS: Kulturni dnevnik, Laureat Nagrade Beskrajni plavi krug (13:26)


RTV Arterija, O nagradi Beskrajni plavi krug (3:40):

Špejtim Sojeva Sole: „Kroz vreme”

 

124 str, broš. povez, 13x21 cm, 2020. god.
ISBN 978-86-6029-482-3

Cena: 500 din
Knjigu možete poručiti pouzećem 
na mejl banatskikulturnicentar@gmail.com
ili telefon 069/793-155

Edicija
ZAVIČAJ


Zbirka Kroz vreme je, po pesnikovom svedočenju, retrospekcija njegovog stvaralačkog ali i stvarnog života. Pesma Pitaju me se stoga može uzeti za uvod i predstavljanje pesnika u zbirci. Njen kvalitet je prepoznao žiri na Festivalu poezije u Banatskom Karlovcu i nagradio je. 

Na pitanje ko si, odakle si, koje si vere, kojim jezikom govoriš, pesnik neće znati odgovor. Pesnik koga je pustinjska oluja vrele Afrike predala košavi Južnih Slovena, onaj ko u krvi nosi Ozirisa i pticu Feniks, a rodi se na zemlji Metoha i crnih kosova kazaće odgovor koji će razumeti samo oni koji govore jezikom pravog prijatelja. Ima li takvih, ili zvezde sijaju uzalud?

(iz recenzije)
Zorica Mladenović