JNA 35, 23273 Novo Miloševo, Srbija, 00381(0)69/783-155, 00381(0)63/644-369, banatskikulturnicentar@gmail.com

Milan Micić: „Srpsko dobrovoljačko pitanje u Velikom ratu (1914-1918)”

Banatski kulturni centar, Izdavaštvo RTS-a, 2014.
260 strana, tvrdi povez, 14x21 cm
Cena: 990 din
Knjigu možete poručiti pouzećem na mejl: 
banatskikulturnicentar@gmail.com

Knjiga predstavlja sublimiranu istoriju srpskog dobrovoljačkog pokreta u Prvom svetskom ratu prilagođenu ne samo potrebama stručne javnosti, već i šire čitalačke publike. Kolega dr Milan Micić je stručnoj javnosti poznat kao pouzdan, precizan i temeljan istraživač širokog kruga pitanja vezanih za istoriju dobrovoljačkog pokreta, društvenog značaja ratnih dobrovoljaca u jugoslovenskoj kraljevini i posebno problematike njihovog naseljavanja na prostoru Banata po završetku Prvog svetskog rata...
Opšte uzevši, autorovim pristupom samoj temi, načinom istraživanja i sagledavanja složene problematike dobrovoljačkog pokreta u Prvom svetskom ratu, preciznim jezikom i dopadljivim stilom, kolega Micić je više nego uspešno u totalitetu prikazao i pokazao kako je izgledalo dobrovoljačko pitanje u Velikom ratu i koliki je doprinos ratnih dobrovoljaca trijumfu Srpske vojske u do tada najvećem oružanom sukobu u ljudskoj istoriji.

dr Aleksandar Životić


Rukopis je celovita studija srpskog dobrovoljačkog pokreta u Prvom svetskom ratu čiji je istorijat do sada pretežno bio predmet bavljenja entuzijasta. Takođe, ova studija je prevazišla regionalnu i tematsku rascepkanost koja je do sada bila karakteristična za istorijat dobrovoljačkog pokreta. Naučnom interpretacijom činjenica autor se uzdigao iznad svečarskog i panagiričnog tona kojim su pojedini radovi na ovu temu bili obojeni. On je predstavio događaje koji prikazuju uspone i padove u razvoju dobrovoljačkog pokreta tokom rata, razlike u motivima i očekivanjima kako samih dobrovoljaca tako i srpskog vojnog i političkog vrha, Jugoslovenskog odbora ali i srpskih ratnih saveznika. Predstavljene su promene u zvaničnoj politici srpske vlade prema dobrovoljačkom pokretu koji je viđen ne samo kao resurs za popunu srpskih gubitaka već i kao važno političko oruđe u procesu ujedinjenja.

dr Dmitar Tasić

Predavanje dr Milana Micića u Matici srpskoj


3. decembra 2014. godine u svečanoj sali Matice srpske

Dr Milan Micić
autor knjige „Srpsko dobrovoljačko pitanje u Velikom ratu (1914-1918)”
objavljene u izdanje BKC-a i Izdavaštva RTS-a

održao je predavanje na temu 

DOBROVOLJCI SRPSKE VOJSKE U PRVOM SVETSKOM RATU 

u okviru serije programa koje Matica srpska organizuje povodom obeležavanja 
godišnjice Prvog svetskog rata

Pozdravnu reč održao je doc. dr Đorđe Đurić, generalni sekretar Matice srpske.


Dr Milan Micić.

Doc. dr Đorđe Đurić, generalni sekretar Matice srpske. 

Dr Branko Bešlin, potpredsednik Matice srpske.


Tema o učešću srpskih dobrovoljaca u Prvom svetskom ratu neposredno bi dotakla jednu od najvažnijih tema u istoriji srpskog naroda u Prvom svetskom ratu sa područja današnje Vojvodine. Trećinu srpskih dobrovoljaca u Prvoj srpskoj dobrovoljačkoj diviziji koja se borila u Dobrudži, činili su borci sa ovih prostora, kao i trećinu dobrovoljaca na Solunskom frontu, a tokom kolonizacije između dva svetska rata na prostoru Banata, Bačke i Srema doseljen je u svoja nova naselja veliki broj dobrovoljaca srpske vojske iz Bosne, Hercegovine, Like, Banije, Korduna, Dalmacije, Crnogorskog primorja.

Književno veče Radovana Vlahovića u Mariboru

27. 11. 2014. u Literarnoj hiši u Mariboru u Sloveniji, održana je promocija dve knjige Radovana Vlahovića koje su, u prevodu Gabrijele Bešlin na slovenački jezik, objavljene ove godine u izdanju Banatskog kulturnog centra. U pitanju su knjige: "Nenajavljeno kot smrt" (prevod knjige "Nenajavljeno kao smrt") i knjiga "Ljubezenske in OK zgodbe" (prevod knjige "Ljubavne i OK priče").


Govorili su Radovan Vlahović i Marjan Pungartnik, predsednik Literarne hiše Maribor.

Ovo je poslednja u nizu od osam promocija Radovana Vlahovića u održanih Hrvatskoj i Sloveniji u prethodne tri nedelje, i to u Kopru, Puli, Rijeci, Murskoj Soboti, Varaždinu i Zagrebu.