JNA 35, 23273 Novo Miloševo, Srbija, 00381(0)69/783-155, 00381(0)63/644-369, banatskikulturnicentar@gmail.com

POZIV ZA PESNIKE: „100 hiljada pesnika za promene - Kikinda" 2012.
Narodna biblioteka „Jovan Popović iz Kikinde i Banatski kulturni centar iz Novog Miloševa i ove godine organizuju akciju „100 000 pesnika za promene“ 29. septembra u Kikindi.
Akciju „100 000 pesnika za promene“ je pokrenuo američki pesnik, kantautor i urednik književnog magazina „Bigbridge.org“, Majkl Rotenberg, sa namerom da što više poetskih stvaralaca okupi oko plemenite ideje da se poezijom može uticati na mnoge negativne pojave i trendove u svetu.
Do sada je na centralnom sajtu akcije prijavljeno 770 događaja (u 550 gradova i 95 zemalja sveta) koji će se održati 29. septembra i zajedno činiti najveće planetarno čitanje poezije. Jedan od tih gradova je i Kikinda.
Manifestacija će se održati u Narodnoj biblioteci „Jovan Popović“, 29. septembra sa početkom u 18h.
Pozivamo sve zainteresovane pesnike da svoje pesme pošalju mejlom na adresu pesnicikikinda@gmail.com čime se i prijavljuju za učešće na pesničkom susretu 29. septembra u Kikindi.
Pesme će, kako budu pristizale, biti objavljene na sajtu 
http://100hiljadapesnikazapromenekikinda.blogspot.com/
Tema su društvene, ekološke i političke promene u okruženju i svetu.

(Molimo pesnike da uz pesmu pošalju kontakt podatke i informaciju organizatoru da li će lično učestvovati u čitanju poezije 29. septembra u Kikindi, ili svoj doprinos akciji daju samo slanjem pesme.)

Neka poetska reč odjekne širom planete. Treba nam i vaš glas!

Predstavljanje knjige Ištvana Kaića u "Službenom glasniku"

11. septembra 2012. godine u Knjižari "Glasnik" (Kneza Miloša 16, Beograd) predstavljena je knjiga "IZ SNA KA ČEMU: Neka mesta Lakanovske psihoanalize" Ištvana Kaića u zajedničkom izdanju Službenog glasnika i Banatskog kulturnog centra.  

O knjizi govorili: prof. dr Jovica Trkulja, Radovan Vlahović i Ištvan Kaić. 

Publika i mediji.

Urednik knjige, prof. dr Jovica Trkulja.

Radovan Vlahović, direktor BKC-a.

Autor knjige, Ištvan Kaić, između ostalog, je rekao: "Ova knjiga, kao i cela psihoanaliza, funkcioniše tako da piše o tim 'aporijama stvarnosti'. Sve ostalo bi bilo neka vrsta filozofije, ali isto tako i neka vrsta ideologije; neka vrsta izmišljanja, konstrukcije. Koliko god vi imate rafinirani filozofski aparat, uvek postoji neka vrsta ideologije u tome. Psihoanaliza pokušava da se bori protiv toga, i zbog toga me je, na kraju krajeva, privukla", rekao je Kaić.


Usledila živa diskusija o knjizi, autor odgovarao na pitanja publike.

Vesna Pešić.

Milica Jeftimijević Lilić, pesnikinja i potpredsednica Udrženja književnika Srbije.

Mlada novinarka.

Gordana Maletić, književnica.

Aleksandra Kuprešanin, studentkinja književnosti i pesnikinja kojoj je nedavno izašla prva knjiga u izdanju BKC-a.Video snimke sa promocije možete pogledati 
na sledećim internet adresama: