JNA 35, 23273 Novo Miloševo, Srbija, 00381(0)69/783-155, 00381(0)63/644-369, banatskikulturnicentar@gmail.com

Mihal Bireš: „Komplikovano lutanje”

Edicija: POEZIJA
64 str, broš. povez, 13 x 21 cm, 2022. god.
ISBN 978-86-6029-567-7

Cena: 500 din

Poručivanje putem WEB KNJIŽARE:


Ova poezija u isti mah negira Pesnika, negira postojanje sveta. U ovoj poeziji je sve goli život i goli opstanak. Sve je od krvi i mesa a ponešto je i plastično, npr komarci. Samo poezija nije plastična i ne ide u „rikverc“. Živa je i pulsira kroz čitavo pesnikovo biće. Luta, traži, pita se i negira ali opstaje. Miriše na pašnjake u Kini, zvuči kao Vivaldi u kupatilu...

Uzmite u ruke ovu Poeziju sa velikim P, osetite svaki njen damar, pogledajte njenim očima i videćete svoj ŽIVOT.

Nataša Bundalo Mikić

Perica Markov: „Ognjište”

Edicija: POEZIJA
96 str, broš. povez, 13 x 21 cm, 2022. god.
ISBN 978-86-6029-564-6

Cena: 600 din

Poručivanje putem WEB KNJIŽARE:


Perica Markov našao je jezički izraz kojim uspeva da lako i sigurno krstari poetskim i istorijskim prostorom i vremenom i sabira iskustva sveta kroz ono što sve nas ujedinjuje i približava jedne drugima. Ispod raznovrsnih pesničkih slika tinja živa vatra optimizma i životne sile, koju nikakvi spoznajni momenti ne mogu umiriti. To je ono što u ovoj poeziji prija, što dotiče i krepi čitalački duh. I konkretnim pesničkim slikama i simboličkim kompozicijama pesnik nas vraća do onog ognjišta odakle je sve i počelo, do nas samih, oplemenjenih za još jedno duhovno iskustvo.

Andrea Beata Bicok

Ivo Munćan: „Baba Roga i njena sestra: pesme za decu”

Edicija: KNJIŽEVNOST ZA DECU
52 str, broš. povez, ilustr, 10 x 13 cm, 2022. god.
ISBN 978-86-6029-563-9

Cena: 300 din

Poručivanje putem WEB KNJIŽARE:

JA VIDIM BABA ROGU

Već tri dana kako mogu
Da gledam u Baba Rogu:
Vidim je kad večera
Na ivici glečera,
I kroz rupu nekog ključa
Kada nesmetano ruča,
Kad se zvono jutra čuje –
Gledam je dok doručkuje!

Već tri dana kako mogu
Da gledam u Baba Rogu:
Znam da voli da se krije
Baš na rubu provalije,
Čujem kako glasno zeva
Kad joj – gladnoj – krče creva
I kad kao vetar s gore
Zatalasa celo more!

Već tri dana kako mogu
Da gledam u Baba Rogu:
Ona uvek na put krene
Iz pećine napuštene,
Za njom nebo stalno svetli
Kad na crnoj leti metli,
Kad zagrmi, kad zaseva,
Baba Roga pesmu peva!

Ivo Munćan

Špejtim Sojeva Sole: „Ljubimac”

 

Edicija: KNJIŽEVNOST ZA DECU
80 str, broš. povez, 13 x 21 cm, 2022. god.
ISBN 978-86-6029-565-3

Cena: 500 din

Poručivanje putem WEB KNJIŽARE:

U izvesnom smislu ovo je knjiga za decu – tako je određuju njena vedrina, lakoća stila i Soletovo pisanje o deci, najpre o svom unuku Davidu, ali i o malim devojčicama iz rodbine; pisanje o njima je nežno, ljupko, empatično, rime su tečne i pitke (strofe uglavnom katreni sa ukrštenom rimom). Melodija uspavanke krasi pesmu o malom Davidu koji se probudio i poljubio svog dedu. Tipična pesma za decu je pesma o psu, „Moj verni prijatelj“, sa interesantnom poentom na kraju, a zanimljiva poenta ili obrt, inače čest postupak u književnosti za decu, odlika je i drugih pesama u ovoj knjizi, onih pesama gde peva o svojim koleginicama, policajkama. No, bez obzira da li peva o deci, pogotovo o devojčicama kao što su Anđelija, Lola i druge pesnikove male drugarice (što je pretežno odlika prvog ciklusa „Ljubimac“), ili peva o svojim odraslim drugaricama (što preovlađuje u drugom ciklusu „Moj drug iz kraja“), ta lakoća jezika i blagost pevanja daju ovoj knjizi čar ostvarenja za decu, kao što joj tu čar daju, uz narativnost, i fine moralne pouke, isticanje ljudskih vrlina i vrednosti u svim pesmama-portretima.

Uz isticanje ljudskih vrlina, u ovoj knjizi slavi se i lepota konkretnog poziva – policijskog. Sole, predani policajac i zaljubljenik u svoj poziv, pretočio je tu ljubav u stihove gde peva i o sebi kao policajcu, ali mnogo više o samoj lepoti ove profesije i o tome kakvu ljudsku satisfakciju ona pruža...

Maja Belegišanin Ivanović

Zlatomir Bokinac: „Tamiški mostovi”

Edicija: ISTORIJA
76 str, broš. povez, 13 x 21 cm, 2022. god.
ISBN 978-86-6029-562-2

Cena: 600 din

Poručivanje putem WEB KNJIŽARE:
www.bkcknjige.rs


Banat svojom prirodnom, kulturnom i društvenom riznicom pruža stalnu priliku za istraživanje i proučavanje. Gradovi, sela, reke, plodna polja, livade sa brojnom stokom, inspirativni su za pisanje. Ovoga puta opredelio sam se da pišem o mostovima na Tamišu.

Vekovima Tamiš, vrdajući, sporo teče pitomim i očima milim banatskim prostorom. Vredne ruke neimara od davnina znanjem i znojem grade mostove, male i velike, drvene i čelične. Mostovi na više mesta premoštavaju reku, spajaju obale „zlatnim” nitima, a ljude vezuju ljubavlju. Nemi, ali stameni, svedoče o mnogim događajima, sudbinama, mirnim i burnim vremenima koja se ne zaboravljaju.

Autor