JNA 35, 23273 Novo Miloševo, Srbija, 00381(0)69/783-155, 00381(0)63/644-369, banatskikulturnicentar@gmail.com

Ivanu Negrišorcu uručena Nagrada „Despotica Angelina Branković” u okviru manifestacija „Slovo ljubve”

Književna nagrada „Despotica Angelina Branković” uručena je ovogodišnjem laureatu Ivanu Negrišorcu u okviru književna manifestacije „Slovo ljubve” koja je održana 22. juna 2018. u Banatskom kulturnom centru u Novom Miloševu. 

Tatjana Miražić.

Micić, Radulović, Negrišorac, Jakšić, Milutin.

Manifestacija pod imenom „Slovo ljubve” i Književna nagrada „Despotica Angelina Branković” podećaju nas na manje poznat deo srpske istorije: period kada je ovaj deo Banata kao i naselje Arača u blizini Novog Miloševa bilo u posedu srpskih despota Stefana Lazarevića i Đurđa Brankovića, kao nastavljača nemanjićke tradicije severno od Save i Dunava.

U programu su učestvovali: Ansambl za ranu muziku „Renesans”, dr Milan Micić, pomoćnik pokrajinskog sekretara za kulutru, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, Ivan Negrišorac (Dragan Stanić), ovogodišnji dobitnik nagrade „Despotica Angelina Branković” i predsednik Matice srpske, Selimir Radulović, prošlogodišnji dobitnik nagrade „Despotica Angelina Branković” i upravnik Biblioteke Matice srpske, Radovan Vlahović, direktor Banatskog kulturnog centra, Tatjana Miražić, voditelj programa, dok su u okviru „Pesničkog venca” nastupili Ivan Negrišorac, Selimir Radulović, Slavomir Gvozdenović, Perica Milutin, Milan Micić, Miomir Milinković i Radovan Vlahović.

Nagrada „Despotica Angelina Branković”

Na osnovu predloga čiji su potpisnici: prof. dr Saša Radojčić, dr Milan Micić, Selimir Radulović i Perica Milutin nagradu „Despotica Angelina Branković” Banatski kulturni centar dodeljuje Ivanu Negrišorcu za knjigu „Izložba oblaka : izabrane i nove pesme” (Fondacija „Grupa sever”, Novi Sad, 2017).

Nagrada se sastoji od povelje i ikone Prepodobne Mati Angeline autorke Silvije Vlahović. Ovogodišnjem dobitniku Ivanu Negrišorcu nagradu je uručio prošlogodišnji dobitnik Selimir Radulović.

Radulović uručuje nagradu Negrišorcu.

Dobitnik nagrade - beseda zahvalnosti.

U obrazloženju za nagradu između ostalog stoji: „Negrišorac već nekoliko decenija ulazi u red najcenjenijih savremenih srpskih pesnika, dobitnik je niza književnih nagrada, a o njegovoj poeziji je, pored pojedinačnih ogleda i književnokritičkih tekstova, 2012. objavljen i zbornik radova Ivan Negrišorac, pesnik, u izdanju kraljevačke Povelje. (...) Najnovije Negrišorčeve pesme pokazuju da se pesnikova stvaralačka avantura sada kreće u nekoliko različitih tokova: nastavlja se pesništvo stavljeno u službu izražavanja religioznih shvatanja, nastavlja se napor da se kroz govor lirskih junaka kaže nešto bitno o srpskoj kulturi i njenom karakteru, i dalje se crtaju detalji topografije srpske kulture, i dalje – jer reč je o izvornom lirskom odnosu – jedna osetljiva subjektivnost beleži svoj doživljaj, svoje čitanje sveta kao otvorene knjige. Nagrađujući pesnika Ivana Negrišorca, ne obavljamo neki konvencionalni ritual tzv. književnog života, nego govorimo u prilog vrednostima za koje se pesnik zalaže. Time postajemo njegovi saradnici i saučesnici – u slavu srpske kulture i pesništva.” (prof. dr Saša Radojčić)

Ivan Negrišorac (prof. dr Dragan Stanić), književnik i predsednik Matice srpske u Novom Sadu, rođen je 31. maja 1956. u Trsteniku. Filozofski fakultet na Grupi za jugoslovenske književnosti i srpskohrvatsi jezik završio je u Novom Sadu 1979. godine. Magistrirao je 1991, a 2003. doktorirao na Filološkom fakultetu u Beogradu. Piše poeziju, prozu, dramske i kritičke tekstove, bavi se proučavanjem srpske književnosti i kulture. Objavio je preko 250 kritičkih, teorijskih i književnoistorijskih tekstova u periodici i naučnim zbornicima. Objavio je knjige pesama: „Trula jabuka”, „Rakljar. Želudac”, „Zemljopis”, „Toplo, hladno”, „Abrakadabra”, „Hop”, „Veznici”, „Prilozi”, „Potajnik”, „Svetilnik”, „Kamena čtenija”, „Čtenija”, „Matični mleč” i „Izložba oblaka”. Publikovao je roman „Anđeli umiru”, kao i drame: „Fredi umire”, „Kuc-kuc”, „Istraga je u toku, zar ne?”, „Vidiš li svice na nebu?”. Objavio kritičke monografije: „Legitimacija za beskućnike. Srpska neoavangardna poezija: poetički identitet i razlike” i „Lirska aura Jovana Dučića”. Dobitnik je velikog broja priznanja za svoj književni rad.

Dr Milan Micić.

Manifestacija je održana uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama.
  
Ivan Negrišorac.

Ansambl "Renesans".

  
Selimir Radulović.

Slavomir Gvozdenović.

Perica Milutin.

Miomir Milinković.


Prilog TV Novi Bečej.

Učenici novomiloševačke škole na Arači

21. juna 2018. godine, dan uoči manifestacije "Slovo ljubve" koja će se održati 22. juna od 20 časova u Banatskom kulturnom centru, učenici OŠ "Dr Đorđe Joanović" iz Novog Miloševa posetili su Araču.

Фотографија корисника Banatski kulturni centar

Banatski kulturni centar je u okviru projekta "Slovo ljubve" koji je podržao Pokrajinski sekretarijat za kulturu javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama obezbedio prevoz učenika autobusom i ovaj mali jednodnevni izlet. 

Фотографија корисника Banatski kulturni centar

Većina učenika i nastavnika izjavilo je da do sada nisu bili u prilici da posete Araču iako se nalazi nedaleko od Novog Miloševa. 

Фотографија корисника Banatski kulturni centar

Radovan Vlahović, književnik i direktor Banatskog kulturnog centra, govorio je učenicima i nastavnicima o istorijatu Arače i pozvao ih na predstojeću manifestaciju.
 
Фотографија корисника Banatski kulturni centar

Фотографија корисника Banatski kulturni centar

Фотографија корисника Banatski kulturni centar

Фотографија корисника Banatski kulturni centar Ð¤Ð¾Ñ‚ографија корисника Banatski kulturni centar
Фотографија корисника Banatski kulturni centar Ð¤Ð¾Ñ‚ографија корисника Banatski kulturni centar