JNA 35, 23273 Novo Miloševo, Srbija, 00381(0)69/783-155, 00381(0)63/644-369, banatskikulturnicentar@gmail.com

Izložba slika Dragoša Kalajića i koncert Sonje Kalajić i Aleksandre Kurilić u BKC-u

Izložba Dragoša Kalajića (1943–2005) Retrospektiva manjih likovnih formata i koncert dua: Sonja Kalajić (violina) i Aleksandra Kurilić (viola) održaće se u Galeriji Banatskog kulturnog centra u Novom Miloševu 17. 12. 2016. godine. Izložba je otvorena za posetioce od 16 do 20 h, a koncert počinje u 19 h.

 

Iako pretežno slikar velikih formata, Kalajić je za života stvarao i veliki broj manjih koje je u najvećoj meri prodavao i poklanjao svojim dragim prijateljima. Pred nama je prva posthumna retrospektiva manjih formata Dragoševog slikarstva u Srbiji koja ubraja i radove koji do sada ni jednom javno nisu bili izloženi.

„Život i delo Dragoša Kalajića nemoguće je razumeti bez njegovih „uporišta” (kako glasi naslov druge knjige ovog mislioca) – obrazovanja započetog u gimnaziji, ljubavi za antičke klasike, slikarstva iniciranog Medialom i veoma rano iskazanog interesovanja za smisao i sudbinu ideja. Ta tri početna interesovanja prožimaju se, ukrštaju i zauvek uviru u centričnu ličnost koju možemo upoznati i u anegdotama. (...) Na svom putu duhovnog ratništva nije znao za senku bilo kakvog pesimizma. Ako je ikada u Srbiji postojao umetnik i mislilac koji je voleo i živeo za mladost onda je to bio Dragoš Kalajić. Mladost voli snažne i čiste slike, vrle i svetle pri­mere, simbole i čudesne priče, avanturu i život, što je do kraja izraženo pre svega kod Kalajića kao slikara. Poslednje što je kao umetnik uradio, zadnji trag nalik je prvom – povukao je vertikalnu crvenu liniju, besmrtnu arhetipsku nit života, simbolički izraz duhovne uspravnosti o kojoj je toliko i tako pisao i koju je živeo.“ (Dejan Đorić, povodom izložbe u Galeriji RTS-a 2016. godine)

Program se održava u okviru projekata „Rodno mesto Teodoru u čast” i „Gradovi u fokusu” uz podršku Ministarstva kulture i informisanja RS i Opštine Novi Bečej.