JNA 35, 23273 Novo Miloševo, Srbija, 00381(0)69/783-155, 00381(0)63/644-369, banatskikulturnicentar@gmail.com

Banatski kulturni centar na Novosadskom sajmu knjiga 18–25. marta

Banatski kulturni centar biće jedan od izlagača na predstojećem Novosadskom sajmu knjiga u periodu od 18. do 25. marta 2024. godine gde će izložiti oko 50 novih naslova objavljenih u periodu između dva sajma.

Novosadski sajam knjiga održaće se u Hali 1 Novosadskog sajma, gde će Banatski kulturni centar na svom štandu ponuditi više stotina naslova, dok će odabrani naslovi biti na popustu i do 40%. Ulaz na sajam je besplatan.

Knjige sa sajamskim popustom mogu se poručiti putem sajta www.bkcknjige.rs ili telefonom 069/783-155 u periodu od 12. do 26. marta.

BKC redovno izlaže na Novosadskom sajmu od 2009. godine i do sada je objavio oko 650 naslova u oblasti književnosti, umetnosti, nauke, publicistike, na preko 15-ak jezika, autora iz više od 20 država sveta.

Između dva sajma Banatski kulturni centar poneo je više nagrada: Specijalno priznanje Beogradskog sajma knjiga za „Izabrana zenitistička dela“ (1. kolo u 8 tomova), Zahvalnicu Matice srpske za saradnju, pomoć i podršku Matici srpskoj u 2023. godini, „Književno pero“ Hrvatskog književnog društva Radovanu Vlahoviću za dugogodišnje književno stvaralaštvo, promicanje međunarodne kulture i suradnje između pojedinaca i društava za 2023. godinu, Specijalnu nagradu „Raša Popov” Radovanu Vlahoviću za uzuzetan doprinos književnosti i afirmaciji mladih autora. 


IZ PROTEKLE PRODUKCIJE IZDVAJAMO 


Izabrana zenitistička dela – Priznanje Beogradskog sajma knjiga
U protekloj godini izdavački poduhvat „Izabrana zenitistička dela” (1. kolo u 8 tomova) nagrađen je SPECIJALNIM PRIZNANJEM BEOGRADSKOG SAJMA KNJIGA koji je Banatski kulturni centar zajednički objavio sa Kulturnim centrom Vojvodine „Miloš Crnjanski”. Izabrana dela sadrže knjige zenitističkih autora Ljubomira Micića, Ivana Gola, Boška Tokina i Branka Ve Poljanskog, sa komentarima – 25 novih tekstova iz pera 12 saradnika.

 „Bapa“ na francuskom
Između dva sajma, objavljen je prevod romana „Bapa“ Radovana Vlahovića na francuski jezik (prevela Tamara Balaž). „Bapa“ je do sada preveden i na mađarski, slovački, rumunski i makedonski. Roman Bapa je početak banatske epopeje Radovana Vlahovića koja je do sada dobila još dva nastavka: romane 1934. i Mučenici. Nastaviće se...

Raša Popov u ediciji „Banat“
Dr Bojana Popović priredila je knjigu intervjua sa Rašom Popovim pod nazivom „Mokrinski čarobnjak“. „Popov u intervjuima govori o različitim temama, pre svih o svom televizijskom iskustvu i radu na radiju, zatim često priča i o detinjstvu i o Beogradu u koji se preselio kako bi završio studije književnosti, ili o svom stvaralaštvu, ali i o položaju umetnika u tadašnjoj Jugoslaviji i kasnije u Srbiji.“ (Bojana Popović) 

„Brana“ Milana Micića
... Brana, obogaćena ilustracijama Senke Vlahović, više je pesnička knjiga nego zbirka pesama ili poema. Nju čini dvadeset i jedno lirsko, tipično ljubavno pesničko delo sa zajedničkom temom prvog susreta lirskog subjekta i naslovne Brane. (Lazar Bukumirović) 

„L’imun. Isceđen” Predraga Markovića
Gramata Pesničke republike za 2022. godinu, na osnovu konkursa Propuštena prilika – za najbolju nenagrađenu knjigu objavljenu u poslednjih pola veka, pripala je Predragu Markoviću za njegovu prvu knjigu L’imun. Isceđen (Književna omladina Srbije, Beograd 1982). Ovo izdanje knjige objavljeno je kao nagrada autoru povodom dodeljivanja Gramate. „Subje­kat zbirke ok­ru­žen je neprijateljski ras­­­polože­nom oko­linom i predmetima u njoj. No, on nije pa­si­van posmatrač i statičan poput ob­jekta, već je aktivan učesnik u kreiranju poruka ko­je is­korak iz tradicionalnih prostora lir­ske po­ezije nudi.“ (Andrea Beata Bicok) 

Knjige kao nagrade na konkursu „Bogdan Čiplić“ i  „Prva knjiga“
Na osnovu konkursa za Nagradu „Bogdan Čiplić” objavljene su knjige: „Pozorišne priče (od srednjeg veka do dubrovačke drame) Milene Kulić i „Dve izrazito različite novele Ivana Pravdića. Na osnovu Konkursa „Prva knjiga” u saradnji sa Gradom Kikinda  objavljene su knjige mladih autora do 35 godina: „Nebo su razgažene cipele“ Uroša Pavlova,  „Beznađe“ Nine Katane i „Sve junake po imenu znadem: atribucija junaka u pesmama Tešana Podrugovića“ Milivoja Bajšanskog.  

Marica Šljukić: „Tezga pokraj puta”
(u zajedničkom izdanju BKC-a i Filozofskog fakulteta Novi Sad)
„Naučna monografija „Tezga pokraj puta: sociološka analiza karakteristika i položaja malih proizvođača na srpskom tržištu hrane” predstavlja bogati naučni, prije svega sociološki doprinos Sociologiji sela koji se ogleda, ne samo u pogledu značaja istražene teme, nego i u vrlo vještom, nadahnutom i stručnom pristupu zadatoj temi koja može imati nemjerljiv doprinos u kreiranju budućih strateških dokumenata razvoja malih proizvođača hrane, kao i načina njihovog pozicioniranja u lokalnim i globalnim tržišnim odnosima.“(Prof. dr Ranka Perić Romić)

Poezija Dušana Radaka „Krevet-zmija i mala Prosvetina enciklopedija”
„U ovoj knjizi vidimo presek kroz dosadašnje Rada­kovo stvaralaštvo, kao i nove pesme koje nisu lišene onoga što je pesnikova osobenost, ali ipak pred­stavljaju još jednu – novu fazu. U svakom slučaju, Dušan Radak je svoje mesto u istoriji književnosti već odavno obezbedio.“ (Simon Grabovac) 

„Narodni muzej Zrenjanin 1911–2021”
Kapitalno delo u izdanju Narodnog muzeja Zrenjanin i BKC-a, na preko 700 strana punog kolora, čiji je urednik dr Filip Krčmar, „Narodni muzej Zrenjanin 1911–2021”, objavljeno je povodom jubileja 110 godina od osnivanje muzeja. 

Još izdvajamo
Pored navedenih knjiga, iz produkcije u proteklih godinu dana izdvaja se monografija „Evropski fejsbuk pesnički festival: 10 godina“ Radovana Vlahovića, poezija Dragana Pop Dragana, Radeta Ćosića, Gorana Blagojevića, Nike Jasne Đukić, knjiga kritika Milana Živanovića, proza Davora Radulja, Predraga Stanaćeva, Danijele Milosavljević...

 


IZDANJA IZMEĐU SAJMOVA 2023. I 2024. GODINE


Edicija „Banat“
Raša Popov: „Mokrinski čarobnjak (izbor iz intervjua)“, priredila Bojana Popović

Roman
Radovan Vlahović: „Bapa” (drugo izdanje)
Radovan Vlahović: „Mučenici: nastavak romana Bapa: knjiga treća” (drugo izdanje)
Goran Blagojević: „Zemo“ (2. izdanje)

Proza
Ivan Pravdić: „Dve izrazito različite novele“
Davor Radulj: „Pomerena frekvencija“
Predrag Peđa Stanaćev: „Bibliotekar i druge priče“
Danijela Milosavljević: „Ždral”
Sanja Obradović: „Romela”
Slobodan Panić: „Orgazam i prosvetljenje”
Piroška Budišin: „Draga moja, da ti kažem“
Slobodan Panić: „Era istine i svesti“ (u pripremi)
Neda Ibrajter: „925“(u štampi)
Milorad Grujić: „Život bez snova“ (u pripremi)
Stanislava Bakić Jokanić: „Sasvim lične priče“ (u pripremi)

Poezija
Milan Micić: „Brana”
Predrag Marković: „L'imun isceđen“
Dušan Radak: „Krevet-zmija i mala Prosvetina enciklopedija“
Dragan Pop Dragan: „Reči o mislima/misli o rečima”
Rade Ćosić „Čovek to ne može da iskaže“
Nada Kljajić: „Izazvana”
Marija Stanković: „Deo mene“ (2. izdanje)
Nika Jasna Đukić: „Svetlost bezmenja“
Ivo Munćan: „Stare priče iz ravnog Banata”
Milan Micić: „Rakija i rane“(u pripremi)

Istorija
„Stepčanske sveske: Knjiga 1.”, zbornik radova
„Aleksandrovački letopis: zbornik radova: knjiga treća“

Ogledi
Milan Živanović: „Svako osvaja svoj Ararat 2: Zapisi o stvaraocima i delima“

Sociologija
Marica Šljukić: „Tezga pokraj puta: sociološka analiza karakteristika i položaja malih proizvođača na srpskom tržištu hrane“

Baština
Milutin Trbić: „Priče i pesme“, pripredio Nenad Stanojević
Ostoja Vojinović: „Rusija među nama“ (u štampi)

Prevodi
Radovan Vlahović: „Bapa” (na francuskom), prevela Tamara Balaž
Predrag Jašovich: „La vie de Nulhome de Nulleplace“ (prevela Mr Tanja Pajich)

Pozorište
Milena Kulić: „Pozorišne priče (od srednjeg veka do dubrovačke drame)“

Posebna izdanja
„Narodni muzej Zrenjanin 1911–2021”
Radovan Vlahović: „Evropski Fejsbuk pesnički festival: 10 godina:monografija“
Aleksandra Hajdin: „Jelena Badnjevac Ristić: Žena sa glavnog koloseka“

Prva knjiga/studije
Milivoj Bajšanski: „Sve junake po imenu znadem : atribucija junaka u pesmama Tešana Podrugovića“, 1. izdanje
Milivoj Bajšanski: „Sve junake po imenu znadem : atribucija junaka u pesmama Tešana Podrugovića“, 2. izdanje

Prva knjiga/proza
Nina Katana: „Beznađe“

Prva knjiga/poezija
Uroš Pavlov: „Nebo su razgažene cipele“

Zavičaj
Grujica Rođenkov: „Na putu bez traga”
Dragan Putnik: „Putnikove pesme“
Živka Torbica: „Dve kapi vode”
„Bogdan Kalabić – Čovek amaterizma”
Jelena Prćić: „Klizanje po duši”
Goran Blagojević: „Šapat razglednica“
Jelka Knežević: „Kad ljubav zamiriše“
Veselin Mandarin: „Nisam ti rekao“ (u pripremi)
Željko Višić: „Cvrkut na drveću bez lišća“ (u štampi)