JNA 35, 23273 Novo Miloševo, Srbija, 00381(0)69/783-155, 00381(0)63/644-369, banatskikulturnicentar@gmail.com

„Pesnička republika” održana po 4. put

Pod sloganom Svet treba da peva, a ne da ratuje, Banatski kulturni centar je, po četvrti put, organizovao književnu manifestaciju Pesnička republika 23. 11. 2019. u Novom Miloševu. 



Tim povodom, na otvoreni poziv organizatora, na pesničkom maratonu državljana Pesničke republike, i onih koji su to želeli da postanu, učestvovalo je oko 60 pesnika iz Srbije i regiona.

Na osnovu konkursa za Gramatu Pesničke republike za propuštenu priliku – za knjigu koja je objavljena u poslednjih pola veka a nije bila nagrađena – proglašen je dobitnik Dragoslav Mihailović (1930, Ćuprija) za knjigu „Kad su cvetale tikve”. Dobitniku će nagrada biti uručena naknadno u Beogradu. Više o nagradi možete videti ovde.

„Kako naš dobitnik Gramate Pesničke republike Dragoslav Mihailović zbog zdravstvene situacije nije bio u prilici da bude sa nama danas u Banatskom kulturnom centru u Novom Miloševu, zamolio sam sve prisutne državljane i pesnike da ga jednim dugim aplauzom pozdravimo sa verom da će naša pozitivna enegija doprti do njegove sobe u Beogradu i da će mu zaigrati srce od sreće jer je jedna velika nepravda konačno ispravljena.” rekao je organizator Radovan Vlahović.

Pesnička republika proistekla je iz Evropskog Fejsbuk pesničkog festivala, a ovogodišnji pobednik festivala, u konkurenciji od oko 500 pesnika iz 30 država, proglašen je u okviru programa Pesničke republike. Pobednik je Đino Lajneveber iz Hamburga. Više o nagradi možete videti ovde.




U ime žirija za obe nagrade, obratili su se Radovan Vlahović, direktor Banatskog kulturnog centra i prof. dr Zoran Đerić, upravnik Srpskog narodnog pozorišta.

Pesnički maraton otvorio je Perica Milutin iz Novog Sada.

Irački pesnik Sabah Al Zubeidi uručio je Radovanu Vlahoviću medalju Kulturnog centra Mesopotamija za pravljenja mostova među državama i pesnicima.

Manifestaciju je podržala Opština Novi Bečej.

Više fotografija sa manifestacije možete videti ovde.

TV Novi Bečej