JNA 35, 23273 Novo Miloševo, Srbija, 00381(0)69/783-155, 00381(0)63/644-369, banatskikulturnicentar@gmail.com

"BookILL Fest" - Festival ilustracije knjige - NAJAVA


BookILL Fest - Festival ilustracije knjige će se u organizaciji Banatskog kulturnog centra i Novosadskog sajma prvi put održati 2. marta 2012. godine na Novosadskom sajmu, i to u okviru 18. Međunarodnog salona knjige.
Povodom BookILL Fest-a raspisan je internet konkurs za najbolje ilustrovanje knjige. Od 61 autora iz Srbije i 10 drugih zemalja (Mađarska, Rumunija, Nemačka, Slovenija, Italija, Japan, Australija, Bugarska, BIH, Hrvatska) stiglo je oko 400 radova.
Žiri u sastavu Slobodan Ivkov (predsednik), Sibila Petenji Arbutina i Senka Vlahović Filipov selektovao je oko 150 radova od 47 autora. Umetnička dela će biti prikazana dvojako: i kao video projekcija i kao izložba printova. Žiri će 2. marta proglasiti pobednike i dodeliti nagrade za najbolje ilustracije pesničke knjige, prozne knjige, knjige za decu i fotoilustracija knjige.

PROGRAM BookILL Fest-a

02. 03. 2011,16h, centralna bina hale Master Novosadskog sajma

- svečano otvaranje BookILL Fest-a i izložbe selektovanih radova. Izložbu otvara Slobodan Ivkov, predsednik žirija.
- video projekcija izložbe selektovanih radova
- proglašenje pobednika i dodela nagrada BookILL Fest-a
- razgovor o ilustraciji
- video projekcija radova uduženja ilustratora Ilustart

Ilustrovanje knjiga je specifičan kreativni posao u procesu dizajniranja knjiga, već samih po sebi kompleksnih autorskih ostvarenja. Koliko god je važna sadržina knjige, tolika je važan i njen izgled, kako spoljašnji, tako i unutrašnji. Ilustrovanje, dizajniranje i opremanje knjiga su nerazdvojni deo procesa proizvodnje knjiga i s te strane BookILL Fest teži da skrene pažnju na vizuelne umetnike i afirmiše autore koji se bave ilustrovanjem knjiga. Konkursi za ilustraciju knjige u svetu su veoma retki, pa je time i značaj ovog Festivala veći.

Organizacioni odbor BookILL Fest-a: Radovan Vlahović, Maja Josimović, Kalman Moldvai, Hristina Belić, Miloš Vojnović, Miodrag Nadlački, Damir Vlahović.