JNA 35, 23273 Novo Miloševo, Srbija, 00381(0)69/783-155, 00381(0)63/644-369, banatskikulturnicentar@gmail.com

Otvorena izložba ilustracija Senke Vlahović u Novom Sadu

Izložba ilustracija knjige „Banatska Venera i junak Dimitrij” Senke Vlahović, autorke teksta, ilustracija i dizajna ove knjige, otvorena je u Galeriji Forma Udruženja likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Vojvodine – UPIDIV u Novom Sadu (Ilije Ognjanovića 3) 29. juna, a trajaće do 7. jula 2020. godine.
Foto: Miloš Vojnović

Izložbu je otvorila dr Lidija Cvetić Vučković, teoretičarka umetnosti i medija.
Izložba će nakon postavke u Galeriji Forma biti preseljena u Galeriju Singidunum Udruženja likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije – ULUPUDS u Beogradu (Kneza Mihaila 40) gde će biti otvorena u periodu od 30. jula do 7. avgusta 2020. godine.
Knjiga je objavljena u ediciji (VIZUELNI) TEKST Banatskog kulturnog centra 2020. godine, recenzentkinje su dr Lidija Cvetić Vučković, teoretičarka umetnosti i medija, i dr Marija Jeftimijević Mihajlović, književna kritičarka, a urednik knjige je Radovan Vlahović. Realizaciju projekta podržala je Opština Novi Bečej.

Više o knjizi:

Prilog RTV-a

 
Dnevnik i Politika, 29.6.2020.

Više fotografija možete videti ovde:

Vlahoviću Nagrada „Sunčani sat” i Povelja počasnog građanina grada Sirmiuma

Radovanu Vlahoviću dodeljena je Nagrada „Sunčani sat” za književno delo i podsticaj literarnog stvaralaštva mladih i Povelja počasnog građanina grada Sirmiuma, u okviru jubilarnog desetog Festivala poezije mladih pesnika „Mašta i snovi” u organizaciji Centra za kulturu „Sirmijumart”, 30. 6. 2020. u Muzeju Srema u  Sremskoj Mitrovici.Nagradu, koja se sastoji o diplome, statue „Sunčani sat” i Povelje kojom se dobitnik proglašava počasnim građaninom carskog grada Sirmiuma, u ime Radovana Vlahovića, na svečanoj dodeli nagarada, primila je njegova ćerka Senka Vlahović i pročitala njegovu reč zahvalnosti.
Zahvalnica za „Sunčani sat” 


Poštovani prijatelji, Primajući nagradu „Sunčani sat” zahvalan sam žiriju (Nedelјku Terziću, predsedniku, prof. dr Slađani Milenković i mr Jasni Kalauzović) i organizatorima iz „Sirmijumarta” ove uzvišene i misionarske manifestacije inspirativnog naziva „Mašta i snovi”. Ja lično osećam žaljenje što iz zdravstvenih razloga nisam u prilici da zajednički podelimo radost, u slavu pisane reči, sa mladim stvaraocima. Srem doživljavam kao moj drugi zavičaj a vašu manifestaciju kao bratsku „Proleću Sime Cucića” koju mi u Banatskom kulturnom centru, baš kao i vi sa istim entuzijazmom i žarom, poslednjih desetak godina organizujemo. 

Čestitam svim dobitnicima, puno mi je srce i Bog vas blagoslovio.

Radovan VlahovićDobitnici Nagrade „Sunčani sat” su Jolanka Kovač (Zrenjanin), školski bibliotekar, pisac knjiga i udžbenika, Radovan Vlahović (Novo Miloševo), pisac i tvorac manifestacija za decu, i Dragiša V. Jošić (Beograd) magistar bibliotekarstva, programer kulture čitanja, pisanja i govora za decu. Kao strani pisac nagrađen je Ištvan Z. Nemet (Slovačka), pisac poezije, dramskih tekstova i bajki za decu.Radovan Vlahović, pisac, izdavač i kulturni radnik, osnivač i direktor BKC-a, autor je nekoliko knjiga priča za decu i mlade i osnivač književne manifestacije „Proleće Sime Cucića”. Manifestacija je posvećena liku i delu Sime Cucića (1905, Novo Miloševo – 1988, Zrenjanin), rodonačelniku književne kritike književnosti za decu, u okviru koje se već 12 godina afirmiše pre svega kritičko sagledavanje, ali i stvaralaštvo, u oblasti književnosti za najmlađe. Nagradu „Sima Cucić” dobili su: prof. dr Jovan Ljuštanović, prof. dr Tihomir Petrović, prof. dr Predrag Jašović, prof. dr Voja Marjanović, prof dr. Miomir Milinković, Ljubivoje Ršumović, Raša Popov, Timoti Džon Bajford, Pero Zubac, Gordana Maletić, prof. dr Milutin Đuričković, prof. dr Valentina Hamović, prof. dr Zorana Opačić, Branko Stevanović i drugi.

U okviru festivala biće dodeljene i brojne nagrade za decu – stavaraoce poezije, na osnovu konkursa. Na konkurs je pristiglo 311 radova iz 13 zemalja, iz: Grčke, Malte, Italije, Francuske, Makedonije, Hrvatske, Federacije BiH – Republike Srpske, Rumunije, Crne Gore i Srbije. Nagrade za decu dodeljuju se za mlađi, srednji i stariji uzrast, za najlepšu lјubavnu pesmu, za najhumaniju pesmu, za najslikovitiju pesmu, za najlepšu rodolјubivu pesmu. Biće dodeljena i priznanja i pohvale učenicima i školama.