JNA 35, 23273 Novo Miloševo, Srbija, 00381(0)69/783-155, 00381(0)63/644-369, banatskikulturnicentar@gmail.com

Održana svečana akademija „SLOVO LJUBVE” NA ARAČI – Raduloviću „Despotica Angelina Branković”

Svečana akademija pod nazivom „Slovo ljubve” povodom jubileja vezanih za despota Stefana Lazarevića i despota Đurđa Brankovića, koji su u jednom periodu bili vlasnici naselja Arača održana je 26. juna na srednjovekovnom lokalitetu Arača, u porti crkve iz 13. veka u organizaciji Banatskog kulturnog centra. Ištvan Pastor, predsednik Skupštine AP Vojvodine, pozdravio je skup, a književnu nagradu „Despotica Angelina Branković” Selimiru Raduloviću uručio je Radovan Vlahović.


Pored Ištvana Pastora, predsednika Skupštine AP Vojvodine, prisutne su pozdravili i dr Nebojša Kuzmanović, zamenik pokrajinskog sekretara za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, Saša Maksimović, predsednik Opštine Novi Bečej, prof. dr Dragan Stanić, predsednik Matice srpske, i Radovan Vlahović, direktor Banatskog kulturnog centra.


Nagradu „Despotica Angelina Branković” koja se sastoji od povelje i ikone prepodobne mati Angelina autorke Silvije Vlahović, za knjigu poezije „Senka osmog eona” Selimiru Raduloviću uručio je Radovan Vlahović, direktor Banatskog kulturnog centra.

Prof. dr Zoran Đerić, upravnik Srpskog narodnog pozorišta, govorio je obrazloženje u ime predlagača za nagradu „Despotica Angelina Branković”.
Miodrag Petrović, prvak drame SNP-a, govorio je stihove posvećene despotu Stefanu „Despot zagonetnih očiju” srednjovenkovnog književnika Konstantina Filozofa i stihove nepoznatog smederevskog besednika „Nadgrobna reč despotu Đurđu Brankoviću”.

Branislav Čubrilo, glumac Narodnog pozorišta Kikinda, govorio je stihove despota Stefana Lazarevića „Slovo ljubve”.

Ansambl za ranu muziku „Renesans” iz Beograda izveo je više pesama kompozitora Kir Stefana Srbina, dvorskog kompozitora despota Đurđa Brankovića iz 15. veka i Isajie Srbina iz 14. veka.

Dr Zoltan Čemere, istoričar i stručnjak za srednji vek u Banatu, govorio je o svojoj knjizi „Arača: istorija jednog iščezlog naselja” koja je u okviru projekta objavljena u izdanju Banatskog kulturnog centra. Knjiga predstavlja sažetu istoriju naselja Arača, podjednako naučnu ali i prilagođenu običnom čitaocu koji želi da sazna više o ovom važnom srednjovekovnom lokalitetu.

Program je vodila Tatjana Miražić.


Povod za svečanu akademiju su tri jubileja vezana za srpske despote koji se u ovoj godini obeležavaju:
- 640 godina od rođenja despota Stefana Lazarevića,
- 640 godina od rođenja despota Đurđa Brankovića i
- 590 godina od smrti despota Stefana Lazarevića.

Program svečane akademije „Slovo ljubve” održava se u okviru projekta „Gradovi u fokusu” Opštine Novi Bečej i Ministarstva kulture Republike Srbije. Ovim programom, Banatski kulturni centar povezuje postojeću književnu nagradu sa imenom Angeline Branković koju tradicionalno dodeljuje, sa široj javnosti manje poznatim delom naše istorije: periodom kada je naselje Arača bilo u posedu despota Stefana Lazarevića i despota Đurđa Brankovića, kao ugarskih saveznika ali i nastavljača nemanjićke tradicije severno od Save i Dunava.


  

 

   

 

 

 

 

 

Foto: Jovana Vlahović, Dragan Mijatov

Radio televizija Vojvodine


Radio televizija Vojvodine