JNA 35, 23273 Novo Miloševo, Srbija, 00381(0)69/783-155, 00381(0)63/644-369, banatskikulturnicentar@gmail.com

Senka Vlahović: „From Illumination to the Video-Illustration of a Book“

120 str, ilustr, 24 cm, 2017. 
ISBN 978-86-6029-335-2 

Cena: 1200 din
Knjigu možete poručiti puzećem na mejl:
banatskikulturnicentar@gmail.com

***

Senka Vlahović: 
„From Illumination to the Video-Illustration of a Book: 
A New Perspective on Illustration and Creating the Image of a Book in Public“

Edition
ILLUSTRATION

Abridged translated edition

Translation: Sonja Aleksandrovski

Title of the original
Senka Vlahović:
VIDEO-ILLUSTRATION OF A BOOK:

A New Perspective on Illustration and Creating the Image of a Book in Public
(BANAT CULTURAL CENTRE, Novo Miloševo, THE ACADEMY OF ARTS, Belgrade, 2015)

AWARD OF THE ASSOCIATION OF APPLIED ARTS ARTISTS AND DESIGNERS OF SERBIA
FOR THE BEST BOOK IN THE CATEGORY OF VISUAL COMMUNICATION THEORY
AT THE 60TH INTERNATIONAL BELGRADE BOOK FAIR 2015


Senka Vlahović, who was previously also successfully engaged in book illustration, has now dedicated herself to presenting a book through video-illustration, a topic that is not frequent in writing in our country or abroad, which makes this monograph even more significant.

Given her originality, creativity, analytic capabilities, dedication to work, as well as all her talents, there is no doubt that Senka Vlahović will continue to delight us with her new artistic endeavours for a long time to come, and it is my  sincere pleasure to recommend this project of hers to the readers.

Prof. Dr Dejana Prnjat
Book Editor

After her first professional publication titled On Illustration of Poetry Books, which had an extraordinary public reception, this artist and theorist presents her next, even more elaborate manuscript two years later.

Due to the innovative approach to contemplating illustration and the original elaboration of its discourse, I unreservedly recommend this theoretical work for publishing and its presentation for public judgement.

Slobodan Ivkov
Art Historian and Critic

Monika Jovanov, Edit Zerebelji Tenji: „Priče iz bajkolevke”

Edicija: Književnost za decu
100 str, 20 cm, 2017. god.
ISBN 978-86-6029-330-7

Izdavači
BANATSKI KULTURNI CENTAR
Novo Miloševo
i
NARODNA BIBLIOTEKA NOVI BEČEJ
Novi Bečej

Cena: 500 din
Knjigu možete poručiti puzećem na mejl:
banatskikulturnicentar@gmail.com

Ova knjiga objavljena je u okviru projekta Gradovi u fokusu Opštine Novi Bečej 
uz podršku Ministarstva kulture Republike Srbije.


Na svu sreću, s vremena na vreme, pojave se dobro uobličene dramske forme, originalne i maštovite, inventivne i uverljive i, što je najvažnije, primere ne uzrastu kojem su namenjene, sa jasnom poetičkom namerom, čvrstom strukturom, preglednom radnjom i dobro profilisanim likovima koji govore jezikom autentičnim i dosledno miljeu kojem pripadaju. U te srećne i svetle primere dramskih minijatura podesnih za inscenaciju prvenstveno novogodišnjih, a potom i drugih prigodnih predstava pribrojiće se svakako i dramski tekstovi Edit Zerebelji Tenji i Monike Jovanov sabrani u knjizi Priče iz bajkolevke.

Priče iz bajkolevke Edit Zerebelji Tenji i Monike Jovanov oslanjaju se direktno na usmene bajke, ali uvek su osavremenjene i to sa prejasnom i izuzetno važnom idejom da se deci što više približe drama
i pozorište. U tom pogledu vrlo je karakteristična dramska igra I deda Mraz voli pozorište koncipirana kao dramatizovana lekcija pozorišnog bontona. ovaj metatekstualni dramski tekst može da posluži kao jedan jedan od najučinkovitijih oblika vaspitanja za pitanja drame i pozorišta najmlađeg uzrasta.

Izvod iz recenzije
dr Milivoje Mlađenović

Kada sam tokom devedesetih godina XX veka pisao o pozorištu za Drugi program Radio Beograda trudio sam se da podjednaku pažnju posvetim i pozorištu za decu i pozorištu za odrasle. Međutim, kada sam rešio da napišem jedan zbirni tekst o novogodišnjim predstavama u pozorištima za decu u beogradu naišao sam na mnogo načelnih otpora. Naime, novogodišnje predstave su tada tretirane ne samo kao prigodne već i kao manje vredne u odnosu na repertoarske predstave. Prošlo je skoro dve decenije ali odnos prema novogodišnjim predstavama se nije promenio. Objavljivanje tekstova sa novogodišnjom teamatikom Edite Zerebelji Tenji čuva ih od zaborava a možda će inspirisati dramske pedagoge i reditelje da ih (ponovo) postave na scenu. 

Izvod iz recenzije
dr Milan Mađarev

Milan Mađarev: „Priče”

Edicija: Proza
112 str, broš. povez, 20 cm, 2017. god.
ISBN 978-­86-­6029-­331-­4

Izdavači
BANATSKI KULTURNI CENTAR
Novo Miloševo
i
NARODNA BIBLIOTEKA NOVI BEČEJ
Novi Bečej

Cena:  500 din
Knjigu možete poručiti puzećem na mejl:
banatskikulturnicentar@gmail.com

Ova knjiga objavljena je u okviru projekta Gradovi u fokusu Opštine Novi Bečej 
uz podršku Ministarstva kulture Republike Srbije.


Pričajući u svojoj knjizi kratkih priča upravo o tom putu odrastanja Ivana Isakova, maštovitog dečaka sa beogradske periferije vezanog za novobečejske rod­binske korene, o svim tako znanim dečačkim isku še­njima kao i onima koji nagoveštavaju izlazak na veliko poprište mladićkog doba, Milan Mađarev je gotovo u sretnoj formi mozaičkog romana, sastavljenog od tih bezbrojnih tačaka iskušenja, problema, neodumica, sumnji, natom putu saznavanja i odra stanja, uspeo da sklopi jednu primamljivu, poetički gotovo savršenu svedenu sliku sticanja osobenosti. Ponekad samo u nagoveštajima, ponekad u nedoumici, a ponekad sa svim precizno i gotovo nalik na detektivsko otkriće Ma­đarev svog junaka, junaka tih priča o odrastanju, pri­povedački vešto vodi do svih onih zagonetki, do svih onih promišljanja koje bi mogli imenovati zajedničkom sintagmom šta sve dečak treba da zna u trenucima tog spoznavanja sveta, od kuće, zavičaja, škole, čitanja, ljubavi, zaljubljenosti, pogrešnih pretpostavki, drugova, prijateljstava, dakle svega onog što u nekoj konačnosti možemo nazvati svojim iskustvom koje nas čini ona­kvim kakvi sebe vidimo.

Iz priče u priču, sklapajući taj romaneskni mozaik sve ta detinjstva i mladalaštva, tu uvek pomalo nežnu povest o odrastanju, Milan Mađarev je ispisao uzbudlji­vu istoriju traganja za saznanjem koja nas neodoljivo uvlači u avan turu čitanja.

Izvod iz recenzije
Franja Petrinović

Karolj Andre: „240 godina pošte u Novom Bečeju” / André Károly: „A törökbecsei posta 240 éves évfordulója”


128 str, ilustr, 20 cm, 2017. god.
ISBN 978-­86-­6029-­332-­1

Cena: 600 din
Knjigu možete poručiti puzećem na mejl:
banatskikulturnicentar@gmail.com

***

Edicija Baština

Izdavači
NARODNA BIBLIOTEKA NOVI BEČEJ Novi Bečej
i
BANATSKI KULTURNI CENTAR Novo Miloševo

Ova knjiga objavljena je na osnovu konkursa „Naši pisci – 
zavičajne teme” u okviru projekta „Gradovi u fokusu” Opštine 
Novi Bečej i Ministarstva kulture Republike Srbije.

***

Örökség sorozat

Kiadók
TÖRÖKBECSEI NÉPKÖNYVTÁR Törökbecse
és a
BÁNSÁGI KULTÚRKÖZPONT Novo Miloševo

A kötet a Naši pisci – zavičajne teme című pályázatra készült, a Gradovi
u fokusu projektum keretében, Törökbecse Község és Szerbia
Köztársaság Művelődési Minisztériuma támogatásával.Knjiga „240 godina pošte u Novom Bečeju (1777-2017)“ koja se pojavljuje prigodom ovog značajnog jubileja, novo je delo iz pera novobečejskog istraživača prošlosti, Karolja Andrea, koga je čitalačka publika već ranijih decenija upoznala tragom njegovih radova koji su tretirali prošlost ovog malog potiskog grada sa posve burnom i gotovo hiljadugodišnjom istorijom.  

Naučni radovi ove tematike i sa ovako velikim vremenskim rasponom u našem okruženju su sasvim retki i najnovije delo Karolja Andrea svakako predstavlja vredan prilog za izučavanje razvoja poštanskog saobraćaja ne samo u lokalnim, već i u vojvođanskim okvirima. Nalazeći se na strateški važnom kopnenom putu i rečnom prelazu, naselje Novi Bečej (raniji Turski Bečej) je spadao među naselja koja su gotovo među prvima u Vojvodini dobila svoje poštanske postaje. Koristeći stare mape, zapise, tragove sa poštanskih pošiljki i žigova, ali i svedočenja službenika ovdašnjih objekata, Andre je na maestralan način predstavio istorijski razvoj ovdašnje poštanske službe, od najranijih vremena do danas. 

dr Zoltan Čemere


André károly törökbecsei kutató A törökbecsei posta 240 éves évfordulója (1777–2017) című alkalmi kiadványa e jeles évfordulóra jelenik meg; a szerző mű­ veivel az olvasók a korábbi évtizedek folyamán is ta­lálkozhattak, melykben e tisza menti városka ezeréves viharos történelméből merítette témáit.

Ilyen nagy időintervallumot átölelő tudományos munkák ebben a témában – környezetünkben – igen ritkák, ezért André károly legújabb munkája biztosan egy értékes hozzájárulás a postaszolgáltatások tanu­ lmányozásához nemcsak helyi, hanem vajdasági szin­ten is. Mivel törökbecse stratégiailag fontos szára­ zföldi útvonalon helyezkedett el, valamint folyami átkelőhelye is volt, ezért vajdaság azon helységei közé tartozott, melyekben minden bizonnyal az elsők kö­zött létesítettek postahivatalokat. régi térképek, doku­mentu mok, postaküldemények, valamint a törökbecsei postahivatalnokok elbeszélései alapján André meste­ri módon mutatta be a helyi postahivatal történelmi fejlődését fennállásától napjainkig.

Dr. Csömöre Zoltán