JNA 35, 23273 Novo Miloševo, Srbija, 00381(0)69/783-155, 00381(0)63/644-369, banatskikulturnicentar@gmail.com

12. Bal u Elemiru – Sremčevi dani

Tradicionalna manifestacija 12. Bal u Elemiru  Sremčevi dani održana je 23. i 24. juna 2017. u Elemiru u okviru koje su dedeljene književne nagrade i održani brojni kulturni programi.


Nagrade Stevan Sremac za najbolja humoristično-satirična književna dela dodeljene su Moniki Herceg (1. nagrada), Dimitriju Bukviću (2. nagrada) i Jeleni Marinkov (3. nagrada). Na osnovu konkursa, odluku je doneo i nagrade dodelio žiri u sastavu: Uglješa ŠajtinacSrđan Tešin i Jelena Blanuša.

Jelena Marinkov i Dimitrije Bukvić.

Žiri i nagrađeni autori.


U okviru književog dela programa održano je predstavljanje knjige Simona Grabovca „Loža”, u izdanju Banatskog kulturnog centra. Govorili: Franja Petrinović, Goran Ibrajter, Radovan Vlahović i autor. Stihove govorio glumac Lazar Jovanov. Moderator programa: Senka Vlahović. 


Književno veče Simona Grabovca.


Simon Grabovac.

U okviru manifestacije redovno se održava i jedinstvena kolonija karikature koja okuplja značajne domaće stvaraoce u ovoj oblasti. 

Predstavljanje karikaturista: voditelj Jovica Jašin, karikaturista Konstantin Grosu, 
i organizatori Radovan Vlahović Veselin Lakatuš.

Radovi karikaturista.


U Elemiru su premijerno prikazani inserti iz filma u nastajanju „Banatski razbojnici”. 

Фотографија корисника Banatski kulturni centar
Film su predstavili: asistent reditelja Ljudmila Šajtinac, reditelj i producent.


Pored književnog i likovnog dela programa, održano je i više programa za decu, zabavnih programa i koncerata na bini u centru Elemira.

Manifestaciju je osnovala Mesna zajednica Elemir u čast velikana srpske književnosti Stevana Sremca koji je u Elemiru, čekajući na prijem u dvorac porodice Kiš, napisao epos u deset pesama po istinitom događaju pod nazivom Bal u Elemiru.

Sremčeve dane organizuju Mesna zajednica Elemir i Banatski kulturni centar iz, uz podršku Grada Zrenjanina.