JNA 35, 23273 Novo Miloševo, Srbija, 00381(0)69/783-155, 00381(0)63/644-369, banatskikulturnicentar@gmail.com

Rezultati konkursa za nagradu „Stevan Sremac” 2023.

Žiri za dodelu Književne nagrade „Stevan Sremac”, za najbolja humoristično-satirična ostvarenja, doneo je odluku da nagradi Pop D. Đurđeva, Bojanu Dončetović i Uroša Pavlova. 

Pop D. Đurđev

Konkurs za Nagradu je realizovan u saradnji Mesne zajednice Elemir i Banatskog kulturnog centra u okviru manifestacije „Sremčevi dani – Bal u Elemiru 2023”. Žiri je radio u sastavu: Uglješa Šajtinac (predsednik), Srđan V. Tešin i Jelena Blanuša.  

Žiri

Nagrade će laureatima biti uručene 1. jula od 19 časova u Mesnoj zajednici u Elemiru. Iste večeri, pored dodele nagrada, održaće se i književno veče – portret pesnika Nenada Šaponje. Na književnoj večeri učestvuju autor, dr Zoran Đerić, Sonja Damjanović i Radovan Vlahović.   


Saopštenje žirija 

Žiri nagrade „Stevan Sremac – Bal u Elemiru”, koji su činili Uglješa Šajtinac (predsednik), Jelena Blanuša i Srđan V. Tešin, doneo je jednoglasnu odluku da PRVU nagradu dodeli Popu D. Đurđevu iz Novog Sada za kolekciju kratkih priča „Dekamoron iliti deset debilnih priča”.

Druga nagrada pripala je aforističarki Bojani Dančetović iz Beograda, dok je treću nagradu osvojio pesnik Uroš Pavlov iz Novog Sada.

Žiri je odlučio da pohvali pričeIzuzetno prilagodljiva vrsta čija se brojnost povećava” Dragane Mokan iz Beograda, „Pričaj sa mnom!” Tihane Tice iz Beograda i „Dežurni krivci” Dragana Vasića iz Kikinde.

U ciklusu od deset mini-priča objedinjenih pod naslovom „Dekamoron iliti deset debilnih priča” Pop D. Đurđev, u cilju postizanja satiričnog efekta, demonstrira izuzetnu veštinu poigravanja jezikom. Njegov kalamburski jezik u prvom redu dekonstruiše bajke i basne iz književne starine, dajući im neočekivan obrt, poentu i efekat, a tipični primeri su urnebesna minijatura o mitu o Iksionu ili apokrif o holandskom matematičaru Ludolfu van Cojlenu. Kroz priče Popa D. Đurđeva promiču još i Đepeto, Zvjezdočkin, Bik Koji Sedi, Tom Džons, vuk i lisica, patuljci Slinakvo i Srećko i svi oni bivaju akteri komičnih situacija i neočekivanih radnji koje se odigravaju isključivo u jeziku koji u ovim prozama ima tri funkcije: kao piščev materijal, kao njegova alatka, ali i kao glavni lik sličan onima iz dosetki i paradoksa braće Marks.

Pop D. Đurđev ili Dušan Đurđev (1953) piše satiru i poeziju za mlade, a bavi se i vizuelnim istraživanjima. Osnovnu školu pohađao je u Kovilju, Novom Sadu i Kaću, srednju u Kraljevu, a studije šumarstva na Univerzitetu u Beogradu. Objavio je tridesetak knjiga različitih žanrova, od satiričnih pesama i zapisa, do slikovnica, vizuelnih pesama i kratke proze za mlade. Dobitnik je mnogobrojnih književnih nagrada, među kojima su i nagrade: „Brana Cvetković”, „Radoje Domanović”, „Gašino pero”, „Gordana Brajović”, „Plavi čuperak”, „Zlatna kaciga” i druge. Živi i radi u Novom Sadu.

Aforizmi Bojane Dančetović golicaju drugačije od drugih. Poput paunovog pera sa urođenim finim nitima, u gomili drugih pera, prepoznaćete ga po tome što vas u ovim kratkim mislima, duhovitim zaključcima i ironičnim obrtima ne golica samo iščekivanje osmeha već i nešto nalik melodiji mudrosti i pesničkoj veštini.

U ciklusu od devet pesama, Uroš Pavlov predstavlja različite istorijske ili subjektivne momente iz perspektive lirskog subjekta nesvesnog značaja trenutka. Kroz niz sukcesivnih, naizgled nasumičnih slika i impresija, bez iznošenja zaključaka i vrednosnih sudova, predstavljena je tragedija poznatih i nepoznatih ljudskih sudbina i doživljaja. 

Uglješa Šajtinac, predsednik žirija
Jelena Blanuša, članica žirija
Srđan V. Tešin, član žirija

U Elemiru, 20. jun 2023.