JNA 35, 23273 Novo Miloševo, Srbija, 00381(0)69/783-155, 00381(0)63/644-369, banatskikulturnicentar@gmail.com

Slobodan Đekić: „Novi drug”

Edicija 
KNJIŽEVNOST ZA DECU

72 str, broš. povez, ilustr. 21 cm, 2019. god.
ISBN 978-86-6029-423-6

Cena: 400 din
Knjigu možete poručiti pouzećem na mejl:
banatskikulturnicentar@gmail.com


Pevati deci, za Slobodana Đekića, je povraćaj u detinjstvo gde je sve puno slika, događaja, doživljaja, u stalan ritam i rimu koja je melodična da se prosto može komponovati i pevati uz pratnju nekog instrumenta. Slobodanove pesme deci otvaraju svet tradicije i alegorično govore o večnim temama, raspaljuju dečiju maštu na način koji je primeren njihovom uzrastu. Pesnici za decu su velika deca koja svojim drugarima pesmom nude poziv za igru, druženje i saborovanje. Pesme Slododana Đekića su potkrepljene ilustracijama Milorada Rankova i nesebično se nude ne samo za čitanje već i za učenje napamet. Na jednom mestu pesnik nam kaže:

Uča najavi
dragog gosta.
Stigao pesnik
i drug nam posta!

Radovan Vlahović, književnik

Milorad Grujić: „Bog Vadraca i Madžara”

280 str, broš. povez, 21 cm, 2019. god.
ISBN 978-86-6029-427-4

Cena: 1500 din
Knjigu možete poručiti pouzećem na mejl:
banatskikulturnicentar@gmail.com

Edicija 
BANAT

Uređuju
Milivoj Nenin
Radovan Vlahović


A da se velika priča može realizovati na nov način, Grujić suvereno demonstrira i novim rukopisom Bog Vadraca i Madžara. Povest o nesrećnom mladoženji Branku Grujiću, koji mladalački neuspeh i frojdovsku frustraciju doživljava i pokušava da racionalizuje uoči i tokom burne 1848, povod je da se afirmiše novi istorijski roman. Sva ključna pitanja istorije, filozofije, odnosa dva naroda tokom vekova, verski i ostali fanatizmi i tragizmi, dati su na moderan način, iz pozicije osvešćenog naratora koji umno sagledava, ali ne presuđuje niti docira.

Milan Živanović

Junak romana nije ni paor ni intelektualac, ali jeste i jedno i drugo po umenjima i razmišljanjima, po preduzimljivosti i snalažljivosti, po moći trpljenja nezaodenutog u filozofska razglabanja svih nedaća koje se ne mogu izbeći. Podnosi ih bez suza i ne postavlja pitanja smisla postojanja. Autor mu nije podario definisani karakter, završen i nedeljiv. On nije ni zbir svojih dela i rezultata svoga izbora, kako bi definisali egzistencijalisti. Njemu je sudbina zadana, ipak je determinisan prilikama, pa se, kao i Odisej, s njom hrve i preganja, bez roptanja, ali se i ne predaje.

Dušan Panković

Posebno zadovoljstvo mi je pružila lepota pripovedanja, koja vlada romanom. Grujić je uspeo da stvori svoj stil pripovedanja, osoben i prepoznatljiv, što malo kom piscu polazi za rukom. Čovek naprosto voli da sluša (čita) takve pripovedače, koji umeju zagonetno i lepo da pripovedaju svoje dogodovštine. Imam utisak da se ovaj pisac „diže” iznad događaja, prilazi im racionalno, pa stoga u njegovom pripovedanju ima više komedije nego tragedije, iako se radi o kataklizmi. Ipak je ovaj „Lala” šeret čak i kad se upinje da bude preozbiljan!

Ivan Ivanović